Novoroční EKO předsevzetí

Všude kolem nás slyšíme, že svět se otřásá v základech. Dochází k radikálním změnám v klimatu, mizí zeleň, narůstá množství odpadu a chováme se neeticky. Raději, než propadnout bezradnosti a obviňování, pokusme se o pár vědomých změn. Nový rok je k tomu ideální příležitostí!

PLAST
Snižme spotřebu plastu na minimum. Plast patří mezi nerozložitelné produkty. Zejména jeho jednorázové použití nedává smysl a je pro naši planetu extrémní zátěží. Nejde jen o plastové láhve, tašky, brčka nebo příbory.
CO ZMĚNIT?
Nekupujte vodu v plastu. Používejte látkové tašky a noste si pití ve skleněné láhvi. Bez brček lze žít a pokud ne, pak si kupte kovové či papírové. A když už se vám do ruky nějaký ten plast dostane, pak jej použijte maximálně, co to jde a samozřejmě jej poté dejte do tříděného odpadu.

VODA
Šetřeme s vodou. Jsme zvyklí na její všudypřítomnou a bezproblémovou dostupnost. Ale jinde ve světě tomu tak zdaleka není. Měli bychom ji používat uvážlivě a neplýtvat jí. Jak se říká – hodnotu věcí, které jsou nám běžně dostupné si většinou neuvědomujeme. Ale měli bychom.
CO ZMĚNIT?
Zkraťte dobu sprchování na maximálně možné minimum. Nenechávejte puštěnou vodu, když si čistíte zuby. Nemyjte nádobí pod tekoucí vodou, ale raději si ji napusťte do umyvadla či využijte ekologický program myčky na nádobí. Než vám začne téct ráno teplá, nechte studenou vodu odtéct například do konve, kterou následně zalijete květiny. Na zalévání využívejte také dešťovou vodu, pokud je to možné.

ELEKŘINA
Neplýtvejte elektrikou. Stejně tak jako u vody, také u elektřiny jsme zvyklí na její všudypřítomnou dostupnost. Až když vypadnou pojistky, uvědomíme si její důležitost a naši závislost na ní. Pojďme ji redukovat a šetřit tak životní prostředí a také naše peníze.
CO ZMĚNIT?
Zhasínejme doma v pokojích, kde zrovna nejsme. Vytahujme ze zásuvek spotřebiče, které zrovna nepoužíváme. Kupujme spotřebiče, které mají nízkou energetickou zátěž. Zapojte se do celosvětového Dne země. Zapalme si raději dvě svíčky než jednu další lampičku.

NO WASTE
Zkusme vařit z čerstvých ingrediencí nakoupených od farmářů či z farmářských trhů. Zkrátka ze surovin bez obalů, které neprocestovaly půl světa. Jednak šetříme životní prostředí a pak investujeme do svého zdraví. Není nic lepšího, než využívat lokální a sezónní produkty a podporovat místní farmáře.
CO ZMĚNIT?
Pokud nemůžete mít vlastní zahrádku, pak kupujte lokální farmářské suroviny, které si donesete v košíku do své kuchyně a rovnou z nich připravíte jídlo. Když budete hodně šikovní, pak je využijete bez zbytků. Jak se říká od ocásku po čumáček či od natě po slupku. A začněte k tomu chodit do bezobalových prodejen.

SLOW FASHION
Přemýšlejme nad tím, co si kupujeme za oblečení a za kolik. Levné sezónní kousky za sebou nemají příliš poctivý a férový příběh. Navíc oděvní průmysl je druhým nejvíce znečišťujícím průmyslem na světě, hned po tom ropném.
CO ZMĚNIT?
Kupujme si takové oblečení, které nám ve skříni pár sezón vydrží a přitom se svou univerzálností a designem nevyjde z módy. Vybírejme kvalitní materiály a nakupujme raději méně za více, než více za méně. A ideálně od lokálních výrobců. Choďme do second handů a jednou za čas uspořádejme výměnné bazárky oblečení s kamarády.

NON TOXIC
Každý ví, že chemické produkty našemu zdraví nesvědčí. Kosmetika, kterou používáme, se dostává před naši pokožku do krve a v konečném důsledku nám může po nějaké době i značně ublížit. Říká se, že bychom na své tělo měli používat jen takové produkty, které bychom byli schopni sníst.
CO ZMĚNIT?
Stejně tak jako čteme složení potravin, měli bychom pečlivě číst také složení kosmetických výrobků. Zkusme v co největší míře používat přírodní, ekologické a netoxické produkty. V nejlepším případě si vyrobme svoji kosmetiku – návodů na internetu je mnoho.

DOPRAVA
Dopravní prostředky znečišťují životní prostředí, tak jejich využívání zkusme zredukovat a maximálně zefektivnit. Začněme chodit víc pěšky a jezdit víc na kole. Místo auta jeďte veřejnou dopravou vždy, kdy je to jen možné.
CO ZMĚNIT?
Pokud už musíte jet autem, pak v něm nejezděte sami, ale sdílejte jej. Ostatní vám přispějí na benzín a navíc se postarají o zábavu. Nebo zkuste na dovolenou jet místo autem vlakem. Nemusíte řešit kolony, parkování a navíc si můžete dát skleničku vína už ve vlaku.

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch