Okénka, rozvoz a nevzdávat se. Jak to dnes vypadá v pekárnách a cukrárnách v Praze a Berlíně?

Už víc než rok se veškerá gastronomická zařízení ve městech potýkají s nepřeberným množstvím zákazů, příkazů, povolení a omezení. Někteří jejich provozovatelé už rezignovali, jiní se snaží zachovat alespoň minimální provoz přes okénka. Jaká je aktuální situace v pekárnách a cukrárnách na pražské a berlínské scéně? Ti, kteří mají „otevřeno“, sázejí na okénka a ve většině případů i rozvoz. Lidé si tak museli zvyknout na kávu do kelímku a talíř pod hříšnými dezerty vystřídal papírový nebo plastový box. Ale peče se (vaří se a zdobí se) dál. Pojďme se podívat, jak fungují tři známě pekárny a kavárny v Praze a dva podniky v Berlíně.

Dezerty Ollies.

Alf & Bet na Palmovce

Z bývalé fabriky pekárna s pražírnou kávy – takový je koncept loftového podniku na Palmovce Alf & Bet. Ani za koronavirové doby tu nezavřeli, respektive zavřeli prosklené loftové stěny, které bývají při běžném provozu otevřené a lidé v nich sedí u vysokých pultů s větrem a vůní kávy ve vlasech. Na místo toho nechali otevřené okénko, jako v jiných gastro podnicích dnešní doby. Do řemeslné pekárny ale musíte pro vypečené dobroty zajít výhradně osobně.

Sladké pečivo Alf & Bet. Zdroj: Facebook / Alf & Bet.

Nejen proto, že vás potřebují vidět, ale i z toho důvodu, že nezbývá nic, co by se odsud mohlo rozvážet. Vše si rozeberou kolemjdoucí, a to dle principu „kdo dřív přijde, ten dřív mele“. A namelou vám k tomu také kávu ze své vlastní pražírny nebo vám ji připraví, než vám zabalí chléb z žitného kvasu, ovocné koláče, buchty, čokoládové rolky, mandlové či skořicové šneky nebo makovky.

V případě, že dáváte přednost slaným kouskům, pak si nechte přibalit také lněnou briošku, zapečené chlebové toasty, vypečené rohlíčky, croissanty nebo nově i domácí pizzu. Otevřeno je každý všední den od osmi do osmnácti a o víkendu od devíti do sedmnácti hodin.

Myšák ve Vodičkově

Prvorepubliková cukrárna v centru Prahy rozhodně nestopla výrobu svých vyhlášených křupavých croissantů, obzvláště těch plněných vanilkovým tvarohem, ani rozmanitých lahůdek a chlebíčků, narozeninových dortů či dalších excelentních dobrot, na kterých, jak asi tušíte, vzniká extrémně rychle závislost. I díky tomu, že všechny používané ingredience jsou nekompromisně ve své maximální kvalitě, navíc z lokálních zdrojů a ve většině případů z farem. Jako například máslo, mléko nebo sametová smetana.

Dezert z Myšáka. Zdroj: Facebook / Cukrárna Myšák.

Z „virtuálního“ Myšáka si nyní můžete objednat domů nejen sladké dezerty, ale poskládat si i atraktivní brunch nebo zakoupit polotovary. Po celé Praze funguje rozvoz nebo si lze svoji „hříšnou“ objednávku bez čekání vyzvednout přímo v této legendární cukrárně u Václavského náměstí.

Ollies v Praze, Ostravě i Olomouci

Milovníkům dobrých zákusků cukrárnu Ollies představovat nemusíme. Ale ani jim se nevyhnula problematická současnost. „Ačkoliv situace není jednoduchá pro většinu z nás, osobně raději hledám způsoby, jak nejlépe mohu věci dát do pohybu, abych pro sebe a své okolí dnešní zvláštní dobu co nejvíce vylepšila,“ říká spolumajitelka Ollies Tereza Gondková.

Dezerty z Ollies.

„Lidé si rádi zpestří nekonečný homeoffice a dny v lockdownu francouzskými dezerty a zmrzlinami, které jim dovezeme do hodiny domů, a to v Praze, Ostravě i Olomouci,“ dodává Tereza Gondková. V Ollies vyrábí také mražené polotovary domácích francouzských croissantů, které si doma stačí rozpéct, a rázem máte kus Francie přímo ve vaší kuchyni.

Fine Bagels v centru Berlína

Protože k sobě pečivo, sladkosti, káva a knihy dobře ladí, rozhodl se je Laurel Kratochvila z kavárny Fine Bagels nabízet v ve svém podniku na Varšavské třídě dohromady. Tady už je dokonce za splnění všech nařízení a omezení otevřeno, ale dodávková služba funguje nepřetržitě.

Fine Bagels z Berlína. Zdroj: Facebook / Fine Bagels.

Všechny bagely na světě totiž mají jedno společné – měly by se jíst co nejčerstvější. Po několika hodinách totiž ztvrdnou. Fine Bagels ve čtvrti Friedrichshain vám tedy za 15 eur doručí po celém Berlíně nejen čerstvé pečivo, ale i literaturu.

Cukrárna Rabien ve Steglitzu

Legendární zákusek Baumkuchen začal vznikat v Berlíně již v 18. století. Dodneška se těsto tohoto koláče nanáší stěrkou vrstva po vrstvě a peče nad otevřeným plamenem. Trvá hodinu, než je všech třináct vrstev naplněno a zapečeno.

Tradiční zákusek Baumkuchen.

Již 143 let ve čtvrti Steglitz na Kingsorstrasse existuje cukrárna Rabien, která jedinečný Baumkuchen vyrábí. Výsledek je jemný, šťavnatý, přitom ne příliš sladký. Zákusek pak cukráři doručí do domu nejen v Berlíně a v celém Německu, ale rozesílají ho i do světa. Třeba v Japonsku patří Baumkuchen k nejoblíbenějším pochoutkám.

Z Prahy Barbora Vojtová, z Berlína Danuše Siering

17. 4. 2021