Padají v Německu peníze z nebe?

Kdo si přečte články některých českých médii, může lehce dostat pocit, že v Německu padají peníze z nebe. Například článek o podpoře lékaře, který v době korony vyplní žádost a do dvou dnů mu přistane na kontě 30 tisíc euro. To je půlka pravdy. A jak vypadá celá?

Projev kancléřky z 18. 3. přinesl Němcům vstup do neklidné doby. Pochopili, že situace je vážná, dalekosáhlé společenské a ekonomické důsledky si v tom okamžiku neuměl domyslet nikdo. Pro soukromé podnikatele a živnostníky však bylo jasné hned: nájem se platit musí, stejně jako platy zaměstnanců, splátky leasingu a půjček. Finanční úřad na sebe nenechá čekat. Téměř bez výjimky zasáhly tyto otázky všechny branže. Již 20. 3. byl v Německu nabídnutý program nevratné finanční podpory, kterého čísla už dávno obletěla svět. Vždyť v přepočtu každé měny se jedná o vysoké částky, a i ve státech eurozóny patří tato podpora k té nejvyšší.

Peníze přistály na kontě opravdu nebyrokraticky a rychle. Jejich použití bylo jasně definováno – jsou na zaplacení výdajů, které souvisí s podnikáním. Mnozí se pozastavují nad tím, že vyplacení peněz proběhlo skutečně tak rychle, bez hloubkového ověřování. Jsem přesvědčená, že tato pomoc nebyla jen finančního rázu, ale rychlé vyřízení bylo i psychologickým krokem, jak zklidnit počáteční situaci. Skutečně kontrola na začátku bazírovala jen na dodání vlastních údajů, ale nyní začínají kontroly probíhat zpětně. Tady je třeba připomenout německou důslednost. Každý den nyní čteme v médích o těch, kteří se snažili dostat podporu neoprávněně. Nic jiného jsem ani neočekávala…. Avšak čas se nezastaví a náklady běží dal. Kdo dnes nemá finanční rezervy, nemá situaci lehkou.

Ekonomická čísla posledních týdnů jsou alarmující. Pokles hospodářství k dnešnímu dni činí 6,2 procenta. V boji s ekonomickými důsledky požádalo již 718 000 společností pro své zaměstnance o kurzarbeit. Státní banka KfW od března dostala 15 150 žádostí o pomoc; do 22. dubna udělila podpůrné korona-půjčky ve výši 9,3 miliardy euro, které jsou garantovány státem. Bylo podáno 1,7 milionu žádostí drobných podnikatelů, živnostníků a osob samostatně výdělečných – zde byly schváleny nenávratné granty ve výši více než 9 miliard euro. Tato čísla normálnímu smrtelníkovi moc neříkají. Pomozme si jinak, příspěvky členských států do EU měšce. Německo platí nejvíce – 25 miliard euro – ročně. 

Koronavirus rozděluje společnost. Nejen zdravotně, ale i hospodářsky. Existují branže, které patří k výhercům krize, jako např. supermarkety, dodávkové firmy, online shopy, výrobci medicínských pomůcek, farmacie. K hlavním vítězům patří Amazon, který plně využil své silné stránky v koronové epidemii. Vytlačil nejen maloobchodníky, ale i jiné onlinové platformy. Dá se předpokládat, že vlna migrace kupní síly na internet zůstane i nadále. Amazon generuje miliardové příjmy, za které neplatí v Evropě daně. Do nebe volající.

Někteří dnešní situaci přežívají, mnozí však vyloženě mají strach o svoji existenci. V popředí s majiteli a zaměstnanci firem v cestovním ruchu, v dopravě, v gastronomii a ubytovacích zařízení. Aktuální prognóza mnichovského institutu pro hospodářský výzkum IFO není vůbec povzbuzující. Počítají, že náklady, které bude třeba vynaložit na důsledky korony, zdaleka přesáhnou všechny náklady, které kdy byly vynaložené od doby 2. světové války na pokrytí hospodářských krizí v Německu. Hospodářství výrazně poklesne, podle vývoje předpokládají od 7,2 až po tragických 20,6 procent. Až 1,8 milionu pracovních míst bude zrušeno, 1 milion lidí může ztratit práci.

Ředitel IFO Clemens Fuest. Foto: Institut der deutschen Wirtschaft Köln.

Ředitel IFO Clemens Fuest odhaduje, že pokud bude hospodářství zastaveno na 2 měsíce, náklady na reparaci dosáhnou částky až 255–495 miliard euro. Každý další týden prodloužení bude stát podle scénáře 25–57 miliard euro. Dá se předpokládat, že pandemie v koronovém světě posílí roli státu. Stát je zachráncem, chlebodárcem, jediným rozhodovatelem. Přitom hrozí, že stát bude stále více zasahovat do kapes občanů, kteří tam ještě něco mají, prohloubí se nedemokratické a autoritářské struktury a dohled nad jednotlivcem. Při vším respektu ke koroně je důležité tento přístup odvrátit. Abychom se mohli vrátit ke svobodným společenským strukturám, za které jsme dlouho bojovali. 

Nejčtenější v kategorii Business

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch