Plážové tipy – Berlín se pyšní desítkami jezer, ale Pražané mají zase svůj “Mácháč”

Německé hlavní město obepíná pás více než padesáti jezer, které jsou volnočasovým magnetem po většinu roku – když se nedá koupat, dá se určitě plachtit. Praze příroda takové bohatství nenadělila, ale je tu přeci jen jedna výjimka. Hodinku severně od Prahy nám římský císař Karel IV. zanechal poklad, dnes pojmenovaný po našem největším básníkovi – Máchovo jezero alias Mácháč.

Autor těchto řádek ho nejvíc miluje zamrzlé – každý únor tu s dětmi nazuje brusle a nekonečná pláň se před ním otevře jako měsíční krajina. Míjí ho tu přátelé z Holandska či Německa na saních s lyžnicemi vybavenými plachtou. Lední jachting je v západní Evropě oblíbený a Máchovo jezero je pro dobré povětrnostní podmínky ledojachtaři vyhledávané.

“Námořní doprava”

V létě Mácháč ožije a s dětmi se určitě vyplatí využít místní “námořní dopravu”. Jezero má flotilu několika lodí pojmenovaných například Jarmila, Hynek, Máj – jak také jinak, řekne si ten, kdo ještě utrpěl klasické vzdělání.

Poslyšme, co k tomu říká Vladimír Reichert, ředitel společnosti Regata Máchovo jezero, která na jezeře lodní dopravu zajišťuje: „Ceny lodní přepravy jsou příznivé. Dospělý pasažér zaplatí dvacet korun za každou zastávku. Děti od 4 do 15 let a senioři nad 70 let pouhých patnáct korun. Nejmenší s námi poplují zdarma. Platba se uskutečňuje při nástupu u kapitána. Rezervace lístků ani míst se neprovádí, ale nemusíte se bát, na každého se většinou dostane. Loď má kapacitu 70 míst a plujeme celkem šestkrát denně sedm dní v týdnu.”

Kde bydlí Němci

No, nekup to! Máchovo jezero nazýváme hrdě “malé české moře”. Jsou tu pláže, jsou tu někdy i vlny (když projede Hynek nebo Jarmila), jsou tu panoramata s Bezdězem, beachvojejbalové kurty, skluzavky a uječené diskotéky. A naštěstí pro starší a pokročilé – kteří si o dovolené nepotřebují jen vylít hlavu a chtějí od ubytování něco víc než chatky či stan – má Máchovo jezero dnes své kouzlo.

Jmenuje se hotel Port, najdete ho blízko Doks. Vynikající kuchyně, do okolí citlivě zasazená budova, která stojí na základech bývalé rekreační ubytovny (za války sloužila německým vojákům). Terasa nad jezerem, soukromá pláž z bohatou sportovní výbavou – pro rodiny ideální dovolená u českého moříčka, pár kilometrů od Prahy. Však taky je letos v létě Port už vyprodaný, ale zkusit to tu můžete jindy. Díky vyhřívanému bazénu, wellnessu a vyžití kolem jezera se do Portu jezdí celoročně. Není divu, že Port je tradičně oblíbený i u německé klientely.

Takové české Wannsee

Máchovo jezero bylo za Karla IV. ještě podstatně větší, ale dodnes má skoro 300 hektarů a je naší největší vodní plochou na sever od Prahy. Už za první republiky bylo centrem společenského života a dnes paradoxně dostalo další impuls kovidovou situací, protože při pěkném počasí nabízí prakticky vše, co člověk čeká od letní dovolené na pláži.

Tohle Berlíňané dobře znají, jejich Schlachtensee, Wannsee, Sacrower See a další nabízejí nádherné pláže plné podniků s dobrým jídlem a pitím, zábavu na vodě obstarávají tisíce paddleboardů. Oproti moři je to bezpečnější, klidnější a levnější varianta letní dovolené. Pražáci mají menší výběr, ale i ten má své kouzlo – kromě Máchova jezera mají v hodinové dojezdové vzdálenosti ještě Slapy a Berounku. Anebo můžou být autem za tři hodiny v Berlíně!

Článek si můžete také přečíst v němčině.

Nejčtenější v kategorii Travel

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch