Příběh Adidas: tehdy a teď

S tímto příběhem musíme začít před sto lety, kdy bratři Adolf a Rudolf Dassler začali ve staré matčině prádelně v Herzogenaurach vyrábět sportovní obuv. Aktuálnost situace mne ale nutí již připravený úvod pozměnit. Světové koncerny jako Zara, H&M, Adidas ad. jako první v Německu oznámili, že kvůli koroně přestanou platit nájem v obchodech, protože jsou zavřené.

Od těchto firem očekávám, že jdou příkladem, a ne jako první začnou využívat vzniklou situaci po svém.  Vždyť oni nejsou jako kadeřník na rohu, kterému kvůli i krátkodobému zavření už hrozí insolvence. Adidas dosáhl v minulém roce obrat 23, 6 miliard euro a zisk téměř 2 miliardy euro. 1. dubna však přišla zpráva, která naštěstí není aprílový žertík. Adidas se za vzniklou situaci svým zákazníkům omluvil a v otevřeném dopise napsal: “Váš názor je pro nás důležitý a váš názor je jasný: Adidas vás zklamal.” A dodali, že všechny nájmy za duben dnes zaplatili.

Nyní se teda skutečně přenesme sto let zpátky, k bratrům Dasslerovým. Adolf a Rudolf měli velký úspěch a za krátkou dobu se bez nich neobešli sportovci na tenisových turnajích ani na Olympiádě. Po válce se však bratři rozkmotřili a každý šel svojí cestou. Rudolf založil firmu Puma a Adolf 18. srpna 1949 firmu Adidas. Název vzniknul jako akronym, obsahuje tři první písmena z jeho jména – Adi Dassler. 

Knižní vydavatelství TASCHEN vydává nyní knihu, která je příběhem tří pruhů. Mapuje cestu průkopnických návrhů, epických okamžiků a koncepce všestranné sportovní obuvi, kterou dnes nosí lidé jako Lionel Messi, Run DMC a Madonna. Nejen pro sneaker fanoušky kniha představuje více než 350 párů bot z „archivu Adidas“, včetně jedinečných originálů, historických modelů, dosud neviděných prototypů a koláží s významnými designéry jako Stella McCartney nebo Yohji Yamamoto.

Autoři: Christian Habermeier, Sebastian Jäger.

Kniha váží 5,63 kg, má 644 stran a stojí 100 euro. 

Více informací najdete zde.

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Aktuálně na českém webu

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.