Recyklace a ekologie je v umění velmi výrazným tématem

Recyklace a ekologie je v umění, stejně jako ve všech dalších odvětvích, velmi výrazným tématem. Objevuje se v námětech jednotlivých děl či výstav, ale i ve formě uměleckého projevu.Recyklace a ekologie je v umění, stejně jako ve všech dalších odvětvích, velmi výrazným tématem. Objevuje se v námětech jednotlivých děl či výstav, ale i ve formě uměleckého projevu.

V souvislosti s tím můžeme narazit na tzv. „upcycling“, tedy opětované kreativní využití určitého objektu nebo materiálu. Tomuto recyklovanému umění se v Čechách dlouhodobě věnuje Benedikt Tolar, jehož výstavu Simulakrum můžete právě teď navštívit v Galerii Kvalitář.

benedikt-rolar-kvalitar

„Já se inspiruji zřejmě úplně vším, co kolem sebe vidím. Proto mám tendenci si ty zajímavé věci brát s sebou do ateliéru. V ateliéru se pak těmi věcmi obklopím, a to je pro mne to správné tvůrčí prostředí. Rád pracuji s věcmi takříkajíc z druhé ruky, inspiruje mě to, co ty věci znamenaly, co mají za sebou, nebo třeba jen jejich tvar či materiál,” popisuje Tolar pojetí a důležitost procesu recyklace ve své tvorbě.

benedikt-rolar-kvalitar-3

A jak tedy nová díla konkrétně vznikají? Upcycling ideově připomíná umění ready-made. Hlavní podstatou je totiž nové pojetí daného objektu nebo materiálu. Tolar nalezené objekty (např. vany, součástky aut nebo lebky) staví do nového kontextu, využívá potenciál materiálu a skrze jednoduché přesmyčky vytváří nová díla i symboly, přičemž je pro jeho realizace příznačný i výrazný sochařský rukopis. V rámci výstavy představuje autor v novém světle třeba tlakové nádoby, kapoty aut nebo satelity, které dokáží amplifikovat zvuk.

benedikt-rolar-kvalitar-2

„Pokud stojíme v autorově ateliéru, můžeme nabýt pocitu, že se nacházíme uprostřed víru, jehož směr ovlivňuje význam jednotlivých děl – každá věc může okamžitě změnit původní význam té předchozí. Princip víru tady lze metaforicky použít, neboť turbulence přitahuje soustředně vše, co se k ní blíží. Poté, co se objekty dostanou do jejího středu, je vypouští ven, ovšem zničené nebo přetvořené.” Komentuje autorův tvůrčí proces Kurátor výstavy Simulakrum, Jan Dotřel.

benedikt-rolar-kvalitar-4

benedikt-rolar-kvalitar-5

Benedikt Tolar se kromě objektů zabývá i sochařstvím. Oběma uměleckým formám je proto věnován i jeho ateliér na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni. Jeho pražskou výstavu můžete v Galerii Kvalitář navštívit až do 22. listopadu.

benedikt-rolar-kvalitar-7

kvalitar.cz/2019/09/16/simulakrum

Text Tereza Vacková

Nejčtenější v kategorii Society

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch