#restartpodnikani Galerie pohádkových světů z marcipánu a čokolády

„Podnikám hlavně srdcem. Moje touha a zvídavost stále něco tvořit a zkoušet mě dovedla k mému podnikání,“ říká optimistická a odvážná majitelka Petra Kovandová. Jak zvládá její Muzeum čokolády a marcipánu v Táboře otřesy způsobené korona krizí?

Co podnítilo vznik vašeho Muzea čokolády a marcipánu v Táboře a kdy to bylo?

Muzeum jsme otevřeli před sedmi lety, ale předtím jsme jej pět let chystali. A co tomu předcházelo? Vlastně jen moje čistá zvědavost. V naší firmě Babeta – zaměřené na „vymazlené“ pečení – pracujeme s marcipánem a s čokoládou jako se surovinou pro domácí použití a když jsem viděla, co všechno z těchto surovin lze vyrobit, vytvarovat, tak jsem se o to chtěla podělit. Ukázat to světu a otevřít si takovou malou galerii pohádkových světů vyrobených z marcipánu a čokolády. Naše muzeum v Táboře má tisíc čtverečních metrů, takže máme prostor mapovat historii, novodobá témata i tvorbu jako takovou. Jsme plní exponátů a v hlavě máme inspiraci na naplnění dalšího!

Petra Kovandová, majitelka Muzea čokolády a marcipánu v Táboře.

Je korona krize za tu dobu tou nejnáročnější zkouškou?

Co se týče podnikání, tak je to asi pro mě osobně ta nejnáročnějších doba, protože je v mnohých věcech úplně nová. Nikdy by mě nenapadlo, že mi někdo může nařídit, zda smím mít otevřeno či ne. Jsem ale věčný optimista a pevně doufám, že to letošní zimou skončí.

Museli jste kvůli krizi měnit strategii fungování či jste museli zcela ukončit provoz, propustit všechny zaměstnance a nyní vyčkáváte?

Ze stálých kmenových zaměstnanců jsme nepropustili vůbec nikoho. Ale pro udržení jejich pracovních míst v době, kdy máme provozy úplně zavřené, používáme dotační státní peníze. Strategii jsme nějak v zásadě měnit ani nemohli, i když je pravdou, že jsme rozšířili své aktivity o e-shop a více ho podpořili na sociálních sítích. Tvorba e-shopu byla mou prací i zábavou ve dnech, kdy jsou provozy omezené a uzavřené. Jinak jsme se o naše uzavřené provozy snažili posunout po technické stránce – malovali jsme, upravovali expozice, uklízeli.

V čem je vaše Muzeum unikátní, na čem si zakládáte?

Unikátnost našeho muzea vidím v počátku mého nadšení, když jsem byla považována spíše za blázna a všichni mi funkčnost Muzea rozmlouvali. Naše Muzeum je ale také unikátní v jeho spojení čokolády a marcipánu dohromady. To vlastně nikde ve světě není. Pro zákazníky jsou atraktivní také naše dětské herny, kde si děti mohu vyrobit své vlastní pralinky či figurky. Ale hrají si a modelují nadšeně i dospělí!

Najdete vůbec něco, co je pro vás na krizi pozitivní?

Ale určitě! Mám víc času na svoji rodinu. S mojí devítiletou dcerkou se nyní musím dopoledne pečlivě učit a mám i více času sama pro sebe.

Jaký mají Češi vztah k čokoládě a marcipánu, zejména když to porovnáte s jinými národy?

Když porovnám čokoládu a marcipán, tak je určitě populárnější čokoláda. Češi jsou otevření jejímu testování, mám radost, že podporujeme i úplně malinkaté výrobce přímo z kakaových bobů. Téma výroby mě osobně poslední dobou velmi zajímá a u nás v muzeu máme úzký sortiment pralinek a tabulkových čokolád, pro jejichž výrobu jsme si nakoupili kakaové boby přímo z Ekvádoru.

Co se týče marcipánu, lidé už asi pochopili, že se bohužel na trhu nachází i náhražky, které jsou jen ze sušeného mléka a mandlové drtě a že to asi není to „pravé ořechové“. Marcipán se u nás používá hlavně na pečení, ale Češi ho poslední dobou vyhledávají také jako pochoutku a žádají si marcipán s více procenty mandlí.

A nyní věčné tabu – je čokoláda hříšná a nezdravá či naopak je jedním ze superfood, co prospívá tělu a mysli?

Při nákupu čokolády je potřeba číst složení na obalu! Pokud čokoláda obsahuje kakaové máslo (a žádný jiný tuk), je v rozumném množství určitě zdravá! Všichni známe ten skvělý pocit spokojenosti a štěstí, který dokáže navodit. Jsem přesvědčena, že čokolády, které se vyrábí přímo z takových bobů v kombinaci s nějakou alternativou zdravého cukru, lze považovat za superfood.

Více najdete zde.

Nejčtenější v kategorii Business

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Čas na Stubai

       ·   18.03.2024
Němci první, Češi třetí. To je statistika loňských návštěvníků Stubaiského ledovce. Necelých dvacet kilometrů od Innsbrucku se lyžuje až do května.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch

Boeckl und Kokoscha: Eine wahre Rivalität?

       ·   27.02.2024
Albertina Modern, die sich direkt gegenüber der ikonischen Wiener Jugendstil-U-Bahn-Station Karlsplatz von Otto Wagner und Joseph Maria Olbrich befindet, bringt aktuell in ihren Untergeschoss-Sälen die Schau „Herbert Boeckl – Oskar Kokoschka. Eine Rivalität.“ Darin präsentiert