#restartpodnikani Káva přes plexisklo a čas na ladění chutí

„I kdyby nebylo na chleba, nezavřeme,“ říká Tomáš z rodinné kavárny CAFE TONE. Korona jim přeskládala byznysový koncept, pořídili díky ní druhý mlýnek a posílila jim vztahy s kávomilci. I přesto, že mezi ně postavila plexisklo.

Krátce po otevření vaší kavárny přišla koronavirová krize, jak jste se k tomu postavili?

Jsou věci se kteými neuděláte v životě nic a tak je k tomu se třeba postavit. Kavárnu jsme otevřeli na podzim v roce 2019 a po prvních měsících kdy se nám podařilo udělat si jméno a stálou klientelu přišla korona. Byla to šoková terapie, ale i ta nás na konci víceméně posílila.

Fungovali jste nějakým alternativním způsobem nebo jste zavřeli a propustili zaměstance?

Jsme 100% rodinný podnik a na pražském Andělu jsme proto, že jsme chtěli ukázat, že se dá dělat káva a gastro za stejné peníze jako je běžně na trhu, ale v mnohem lepší kvalitě. Na začátku krize jsme měli zavřeno – všichni se samozřejmně báli a nevěděli co bude – ale během pár dní lidem začali docházet zásoby kávy doma a tak jsme otevřeli provizorní oknénko na prodej kávy s sebou. Řekli jsme si, že pár hodin denně nám alespoň pomůže pokrýt fixní náklady, ale hlavně že neztratíme kontakt s našimi zákazníky. Sice přes roušky, plexiskla a tak dále, ale přece! Prodej zrnkové kávy se nám zvyšil o 200%, to jsme vůbec nečekali! Brigádnice zůstaly doma, ale nyní už je budeme pomalu zapojovat zpět.

Byla korona fází, kdy jste měli čas popřemýšlet o dalších krocích ve smyslu, jak zahojit ušlý zisk?

Zisk – to slovo je pro nový podnik spíše v říši snů, jsme teprve za začátku ale samozřejmně čísla jsou během koronakrize víceméně v mínusu. V čem nás krize popostrčila dál je určitě zavedení rozvozových služeb, pořízení druhého mlýnku a ladění našich káv na espresso i filtr. Měli jsme čas více ochutnávat a řešit finální chuť. Za to patří díky Ondrovi Štoklovi z Ambiente, se kterým dlouhodobě spolupracujeme.

Napadla vás během korony i myšlenka, že byste už vůbec neotevřeli?

My jsme rodina s kořeny v Sýrii, tam nejsme zvyklí se jen tak vzdávat! Otevřeno bude i když na chleba nebude…

Přehodnotili jste nějakou svoji strategii i například co do dodavatelů, produktů či servisu vůči zákazníkům?

Během koronakrize jsme samozřejmně museli omezit většinu dodávek a to vedlo k zamyšlení nad efektivností. I z toho důvodu máme na každý segment pouze jednoho hlavního dodavatele a využíváme vlastní kontakty.

Na co a na koho se vaše kavárna zaměřuje?

Zaměřujeme se na výběrovou kávu, která na Andělu nemá takové zastoupení jako v ostatních částech Prahy a snažíme se ji připravovat s precizností. Jsme koncepčně espresso bar, kde není problém si dát rychle své espresso a zase naskočit do tramvaje nebo si u nás sednout s notebookem či vyřídit schůzku. Máme ideální prostor také pro soukromé akce – narozeniny nebo party.

Co je vaše klíčová odlišnost od ostatních kaváren, na čem si zakládáte?

Výběrová káva a za nás nejlepší poměr cena X výkon, vždy navíc dáváme na výběr z více druhů filtrovaných káv a espressa. Dle názoru zákazníků máme nejlepší croissanty a hlavně pohodovou atmosféru! Kavárnu dělají lidé a my máme perfektní tým – díky nim je CAFE TONE tím čím je.

Přinesla vám korona i nějaká pozitiva?

Korona korunu nepřinesla, ale v životě nejde jen o peníze. Hlavní je, že se Česká republika dostala z nejhoršího, protože zdraví je na prvním místě. Jako nejpozitivnější hodnotíme, že nás chodili lidé a stálí hosté podporovat a říkali nám ať vydržíme a my je poslechli (směje se Tomáš).

Co plánujete nyní na léto?

Pořád je co zlepšovat a my rozhodně nezahálíme. Máme připravené zbrusu nové letní menu, kde mimo populárního Affogata (vanilková zmrzlina s espressem) máme i nové prosecco drinky a koktejly. Sledujte Instagram a nebo se jednoduše stavte!

Více na: cafetone.cz

Nejčtenější v kategorii Business

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch