#restartpodnikani Klasická hudba to má bez zahraničních návštěvníků těžké

Kultura je jedna z oblastí, která byla koronavirem zasažena nejvíce, a obzvláště ta, která je napojena na turisty. Rodinná umělecká agentura JCH je v čele s manželi Chalupovými stálicí na české kulturní scéně a nyní prožívá nelehké období, které zatím nemá jasně daný konec.

Umělecká agentura JCH již od roku 1993 pravidelně pořádá varhanní koncerty v kostele sv. Františka z Assisi na Starém Městě v Praze. V průběhu let rozšířila svoji činnost o další hudební a kulturní akce a jejím cílem je dostat vážnou hudbu do povědomí široké veřejnosti skrze pořádání kulturních akcí od koncertních turné až po privátní akce na klíč. Její klientelou byli především turisté. Nasmlouvané orchestry a sbory sestávající z muzikantů ze světa vážné hudby přijíždějí ze zahraničí za zážitkem spojeným s jejich vášní, koncertováním před sálem plným zainteresovaného publika.

Kostel sv. Františka z Assisi je nyní po večerech prázdný. Před vstupem na koncert neslyšíte fanfáry hrané na heroldské trubky a před kostelem vás nevítají trubači. Nasmlouvané akce se odložily na neurčito a je těžké odhadnout, kdy se turisté do Prahy začnou pomalu vracet. Manželé Chalupovi to berou statečně, mají silnou oporu ve svých třech dětech a věří, že to společnými silami zvládnou a brzy bude před kostelem fronta na vstupenky, jako tomu bývalo v uplynulých 27 letech.

Kostel sv. Františka z Assisi

Hanko, vím, že Váš manžel je trumpetista, jak jste na tom s hudebními nástroji Vy?

Hana: Já jsem jenom v dětství chvíli zkoušela hrát na housle.  

Vzpomenete si, kdy se zrodila myšlenka uspořádat varhanní koncert v kostele?

Jakub: V kostele sv. Františka jsem kdysi jako školák poprvé vystoupil s doprovodem varhan. Když se mi narodil první syn a žena byla v porodnici, tato vzpomínka se mi v noci vybavila a měl jsem před očima jasnou vizi. Vše potřebné jsem hned ráno vyjednal a tím začal koncertní cyklus U Křížovníků, který trvá již 27 let.

Kostel sv. Františka z Assisi

Jak se za posledních 15 let změnil přístup Čechů k poslechu vážné hudby?

Jakub: To, co se změnilo, je zejména dnešní prezentace vážné hudby, kdy se ze sterilního naškrobeného prostředí stává interaktivní soudobá platforma, která přibližuje vážnou hudbu širšímu spektru posluchačů.

Byli turisté od začátku vaší cílovou skupinou zákazníků?

Jakub: Pojem „turista“ není vnímán úplně pozitivně, ale je třeba si uvědomit, že i vzdělaní a kultivovaní lidé cestují a vyhledávají kultivované zážitky, stejně jako doma. Návštěvníci Prahy vhodně doplňují tuzemské posluchače, neboť kvalitní hudba je mezinárodním jazykem. Bez turistů by tento typ koncertů nebyl možný nebo bychom byli odkázáni na dotace. Ale například na koncertech z našeho koncertního cyklu Charitas jsou turisté naprosto výjimeční hosté.

koncert sboru v kostele

Z důvodu koronavirové krize musely být veškeré kulturní akce zrušeny, co to konkrétně znamenalo pro vás?

Jakub: Totální zmrazení činnosti, které může trvat až do podzimu. V případech zahraničních souborů, které plánovaly koncertovat v Praze v rámci cyklu Charitas, je minimálně roční odklad těchto turné.

Jakým způsobem nyní plánujete nadcházející akce, s ohledem na minimální počet klientů ze zahraničí?

Jakub: Pro rentabilitu kulturních akcí je třeba určitá návštěvnost, které bez zahraničních návštěvníků Prahy dosáhneme jen těžko. Proto jsme nuceni čekat na obnovení příjezdového cestovního ruchu v Praze.

Jak se díváte na poslední týdny, je něco pozitivního, co vám koronavirová krize přinesla jak v profesním, tak osobním životě?

Jakub: Jako pozitivní vnímám určité zklidnění a relativizaci jistot. To je vždy pozitivní pro duchovní bdělost.

Máte nějaké vysněné místo, kde byste chtěli uspořádat koncert?

Jakub: Měl jsem štěstí, že jsem si mnoho snů splnil, některé ještě čekají na realizaci, ale prozrazovat je nemohu.

Více najdete zde.

Foto kostela: Rytířský řád Křižovníků s červenou hvězdou

Nejčtenější v kategorii Business

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch