#restartpodnikani / PARTNEŘI Jana Havrdová, první dáma sektoru Fitness

Na rozhovor s Janou Havrdovou jsem se hodně těšila. Nejen proto, že sdílíme pozitivní vztah ke sportu a zdravému životnímu stylu, ale hlavně kvůli jejímu charisma a optimistickému přístupu k životu. Nemýlila jsem se, společné povídání bylo inspirativní, plné zajímavých informací a věřím, že po jeho přečtení se přinejmenším zamyslíte nad tím, co máte dnes před sebou na talíři a jestli výtah nevyměníte za svižnou chůzi do schodů.

Jana je vystudovaná právnička, ale sport byl u ní vždycky na prvním místě. První seznámení s aerobikem přišlo kolem 14 let a nová vášeň byla na světě. Jana se vrhla do předcvičování a aerobiku se věnovala i na závodní úrovni. Mezi její největší úspěchy patří vítězství na mistrovství světa v oblasti fitness step. I po skončení závodní kariéry v oblasti fitness zůstala a stala se prezidentkou Českého svazu aerobiku a fitness FISAF. Dnes je významnou tváří České Komory Fitness, kde zastává funkci prezidentky. Janu můžete znát také z televizních obrazovek, kde již od roku 2005 moderuje pořad Sama doma v České televizi. Velmi si vážíme propojení našeho projektu reSTARTpodnikání s Českou komorou fitness a věříme, že díky němu společně rozhýbeme co nejvíce lidí po celé České republice.

Jano, léto je v plném proudu, lidé i přes stále trvající omezení cestují a snaží se si letní měsíce užít, jak jen to jde. Co vy a léto, jak vypadá dovolená v režii prezidentky České Komory Fitness?

Dovolená probíhá stejně jako v minulých letech tak, že jsem prakticky neustále k dispozici jako digitální nomád. Jen nejsem v Praze, ale různě s dětmi na prázdninách. Čas přes den si ale rozvrhnu, takže v pohodě zvládneme výlety, moře nebo další aktivity. Už umím nechat maily pár hodin ležet, píšu si TO DO listy a odškrtávám úkoly.

Jste žena mnoha tváří, zastáváte několik významných funkcí v oblasti fitness. Vybavíte si ten moment, kdy jste dala přednost Vaší lásce k fitness před kariérou právničky?

Ten moment mám v paměti naprosto přesně. Při studiu vysoké školy jsem pracovala na brigádě v advokátní kanceláři. Poznala jsem, co obnáší práce koncipienta a následně rozjezd právní kanceláře. Paralelně jsem v té době hodně cvičila, a to nejen pravidelné lekce, ale i tour po Česku i Slovensku, školila jsem. Když jsem těsně po promoci zjistila, že jsem těhotná, byla volba jasná. Nechtěla jsem předat své dítě babičkám nebo chůvám a začít si ošlapávat první kroky v kariéře právničky. Fitness se dalo v pohodě skloubit s mateřstvím, kombinace home office a pomoc rodiny při vysílání Sama doma fungovala a stále funguje dobře.

Vnímám, že za poslední roky se povědomí o zdravém životním stylu a zdravotních benefitech pravidelné pohybové aktivity zvýšil, ale stále to není dost. Jak Vy osobně vnímáte participaci Čechů ve sportu a jejich přístup ke zdravému životnímu stylu?

Česká republika je na tom úplně stejně jako ostatní vyspělé země. Pravidelný pohyb už k naplnění svých životních potřeb nepotřebujeme, vše pro život se dá zařídit od počítače. Lidem v této situaci bohužel nenaskakuje přirozený pud sebezáchovy a optimalizují vynakládanou energii. Její příjem v podobě jídla je ale mnohonásobně větší, než potřebujeme. Navíc nám chutná a začarovaný kruh se roztáčí. Naše tělo je ale nastavené k rovnováze. Počínaje dýcháním přes příjem tekutin a jídla a spánek je nutnou potřebou kvalitního života také pohyb. Přiměřené množství pravidelné fyzické aktivity je jednoznačně prokázanou nejlepší prevencí a často i lékem na celou řadu onemocnění. Nadváha a obezita jsou jen začátek.

Nejvíc mě bolí u srdce, když vidím dítě v době oběda s lahví sladké limonády a pytlíkem chipsů. Jak tyhle špatné návyky můžeme společnými silami změnit? Máte na to nějaký tajný recept, jak děti přivést ke zdravému stravování a pohybu?

Většina dobrých i špatných návyků vychází z rodiny. Pokud se oba rodiče pravidelně hýbou, má dítě 75% šanci, že se také bude v životě hodně, a hlavně rádo, hýbat. Každý z nás si musí uvědomit, že odpovědnost za své zdraví nese sám. A rodiče pak bez diskusí nesou odpovědnost za zdraví svých dětí. Moje děti už také v životě snědly dost sladkého, ale vždy jsme je vedli ke sportu. Je skvělé vidět, že jak děti rostou, můžete ubrat v tlaku, děti naskočí sami. Můj dvacetiletý syn si sám řídí jak pohyb, tak i jídlo, vidí kolem sebe, kam špatné návyky vedou. Přitom do výkonnostního sportu jsme ho museli tlačit. Na své osmnácté narozeniny si pak dal za cíl vyjet na kole na Mont Ventoux. Sám si natrénoval a dal to v neuvěřitelném čase i podmínkách. U dalších dvou dětí ještě tlačit musíme, ale věřím, že se nám postupně také „chytí“. U nás není výjimkou, že v 7 ráno já běhám, manžel cvičí a oba kluci plavou. Nejmladší Anička to všechno zaspí, ale pak zase najede na mnohahodinový baletní trénink.

Od dětí se přesuneme k nám všem a předešlým měsícům, kdy jsme prožívali náročné týdny jak v osobním, tak profesním životě. Fitness sektor byl zasažen, respektive ze dne na den vyřazen z provozu na několik týdnů. Jak jste celou situaci vnímala Vy osobně a jaké byly nejčastější reakce provozovatelů sportovních center?

Po prvním šoku se postupně všichni začali vzpamatovávat a dobu uzavření využili k opravám, úklidu nebo dokonce i větším rekonstrukcím. Velká část sektoru se dala dohromady a společným tlakem se nám podařilo otevřít fitka jako prvním z celé Evropy. Škody jsou přesto obrovské, 10 % fitek nepřežilo, podle našeho průzkumu stál Covid každé centrum více než 330.000 korun. Na druhou stranu všechno zlé je pro něco dobré, a právě tato epidemie ukázala, jak nezbytně nutná je dobrá kondice. Fitness sektor je často vnímán jako „činka“. Pravda je ale jinde. Fitness znamená zdraví a my pro změnu paradigmatu společnosti v tomto směru děláme a budeme dělat dál maximum.

Česká Komora Fitness byla v průběhu posledních měsíců velmi aktivní, informovala, uklidňovala, pomáhala podnikatelům v oblasti sportu a zdraví. Jaká je situace nyní, je vše zpět v nově nastaveném režimu, nebo se z toho sportovní centra stále vzpamatovávají?

Stejně jako v ostatních oborech bude i nám trvat návrat do normálu měsíce, možná roky. Klienti se k nám vracejí, blížíme se normálnímu stavu návštěvnosti ve stejném období loňského roku. Po ekonomické stránce je to ale stále velmi náročné. Výpadek podstatné části ročních příjmů se otevřením provozů nezahojil. Česká komora fitness aktuálně sčítá škody a zkusíme požádat o kompenzace. Z dlouhodobého hlediska však chceme hlavně vybojovat co nejlepší podmínky pro podnikání v oboru fitness. Chceme trvale udržet druhou sníženou sazbu DPH, začínáme jednat se zdravotními pojišťovnami o vyšších příspěvcích na pohybové aktivity a pracujeme také na tom, aby lékaři mohli začít systematicky „předepisovat“ pohyb i lidem, kteří již trpí některým z civilizačních onemocnění. K tomu vzděláváme elitní profesionály, kteří budou „umět přečíst předpis“ od lékaře a ve vzájemné spolupráci tak změnit životní styl pacienta. Ve srovnání s farmaceutickou léčbou je pohyb mnohem efektivnější a samozřejmě i levnější.

Říká se, že všechno zlé je k něčemu dobré, jak vnímáte s odstupem času předešlé týdny, co Vám situace kolem Covidu dala a co naopak vzala?

Když jsme v roce 2011 zakládali komoru, tak jsme měli za cíl jednat ve prospěch fitness sektoru, kultivovat ho a dát mu jasnou a silnou pozici jak v podnikatelském prostředí, tak i v každodenním životě občanů České republiky. Po malinkých krůčcích se nám podařilo vytvořit základy, ale stále to bylo hodně o naší víře a nadšení. Doba spojená s Covidem dala najednou příležitost zúročit vše, na čem jsme pracovali. Myslím, že jsme fitness centrům opravdu pomohli a pro mě osobně to byla vysoká škola vyjednávání a strategie. Bytostně věřím v nutnost spolupráce a také v čistotu našeho hlavního produktu – tedy zdravého pohybu. Pokud se za pár let přijde na to, že se lidé v České republice více hýbají a že i fitness v tom hraje důležitou roli, bude to pro celý náš tým ta největší odměna.

Co vy a karanténa, jak jste zvládla kombinovat profesní a osobní život mezi čtyřmi stěnami?

Zvládli jsme to celá rodina dobře. Děti se hodně naučily samostatnosti. Nebyli jsme rodina zavřená mezi 4 stěnami, každý den jsme chodili ven do přírody. Já i hodně pracovala v České televizi. Máme se stále rádi a děti, které se nám teď po 5 týdnech prázdnin vrátily domů, jsou opravdu šťastné, že jsou zpátky. Tak je vše v pořádku.

Jaká jsou Vaše doporučení směrem k podnikatelům v oblasti sportu na nadcházející měsíce? Je nutné dělat věci jinak?

Nejen podnikatelé v oblasti sportu, ale i v ostatních oborech osobních služeb, musí velmi pečlivě hlídat všechny hygienické požadavky a často jít i nad jejich rámec. Epidemie zjevně nekončí a naše provozy jsou z podstaty věci citlivější na kontakt mezi lidmi. Vysoká kvalita našich služeb je nezbytná pro to, aby se u nás klienti cítili bezpečně. Zdravý pohyb je však nejlepší prevencí všech onemocnění, a to musíme mít stále na paměti. Máme společnosti co dát a já věřím, že naše práce bude mít v dlouhodobém horizontu dobré výsledky a budeme vnímáni jednoznačně ve spojení „fitness = zdraví“.

Více najdete zde.

Nejčtenější v kategorii Business

Aktuálně na českém webu

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch