#restartpodnikani / PARTNEŘI – Svaz chemického průmyslu ČR

„Ze závislosti firem v našem odvětví lze během krize vytěžit,“ říká ředitel Svazu chemického průmyslu ČR Ivan Souček. V rozhovoru pro platformu reSTARTpodnikání nastínil cesty pro podporu malých a středních podniků v době druhé vlny pandemie.

Jak je možné nyní vytěžit ze závislosti jednotlivých firem v celém řetězci? Lze vůbec odhlédnout od konkurenčního boje a v zájmu solidarity podporovat podnikatele v chemickém průmyslu? Nejen na tyto otázky odpovídal představitel jednoho z našich výkonných partnerů.

Ivan Souček.

Co v současné době, kdy dění v naší zemi opět výrazně ovlivňují kroky vlády na potlačení epidemie koronavirem, považujete za nejdůležitější roli Svazu chemického průmyslu ČR?

Schopnost pomoci udržet provozuschopnost chemického průmyslu jako jednoho z klíčových odvětví českého hospodářství. Mám tím na mysli nejen zavádění interních opatření ve firmách, ale také podporu individuální odpovědnosti zaměstnanců. To vše přispívá k omezení šíření nákazy. Musíme mít nadále k dispozici lidské zdroje i fiskální nástroje pro udržení podnikání, jako je např. „kurzarbeit“. Nutné je také zlepšovat provozní financování a podporovat export. 

Jak konkrétně vypadá podpora vašeho svazu malým a středním podnikům v odvětví?

Malé a střední podniky nemají odpovídající kapacity k tomu, aby sami podrobně zkoumaly dopad současné situace na svou činnost. Kromě toho, že fungujeme jako servisní a poradenská organizace, vytváříme i platformou pro výměnu zkušeností. Každá firma pro zajištění spolehlivého provozu postupuje nyní trochu jinak, a proto se snažíme, aby o praxi, která dobře funguje, věděly ostatní. Mám-li to shrnout, Svaz chemické průmyslu ČR zastává ve vztahu ke členům komunikační a koordinační roli.

Sdružujete také velké hráče v klíčovém průmyslovém odvětví. Do jaké míry jim podle vašeho názoru situace způsobená vnějšími pandemickými okolnostmi ztížila podnikatelskou situaci a do jaké míry jim mimořádné okolnosti naopak dodaly nové impulsy?

Provedli jsme už v prvním pololetí 2020 analýzu dopadů pandemie na náš sektor. Ukázalo se mimo jiné, že 93 % firem zatím nemuselo propouštět zaměstnance. U mnoha podniků měly restrikce ale naopak za následek snížení výrobní kapacity. Důvodem bylo omezení poptávky, exportu i snížení dostupnosti surovin. Je nasnadě, že podniky vyrábějící potřebné produkty pro boj s pandemií byly naopak vytíženy nadstandardně.

Pomáhaly silnější podniky, které měly zakázky kupř. právě na výrobu dezinfekčních přípravků, slabším? Existovaly v odvětví alespoň náznaky solidarity?

Solidarita přestavuje v podnikatelském prostředí bohužel logicky až druhořadou hodnotu. Pro menší a středně velké firmy má každopádně význam efektivní fungování zásobovacího řetězce. V čase omezené dostupnosti určitých surovin nebo snížené poptávky vznikají zvýšené nároky na udržení pracovníků, a tak je důležité, aby byly větší firmy k těm menším vstřícné, především pokud jde o platební podmínky.

Chemický průmysl je navázán na všechna odvětví. Nejvíce pak na průmysl automobilový. Jak výkyvy ve výrobě automobilů ovlivní celý chemický sektor?

Dotčeni budou výrobci polymerních materiálů, tedy plastů a kaučuků, barev, laků, izolačních materiálů, provozních náplní a další hráči. Všichni si jsou už dlouhodobě silně vědomi úzké provázanosti jednotlivých odvětví, kde automobilový průmysl hraje v ČR klíčovou roli. Nyní jsme v době, kdy si dříve jen namodelované situace zkoušíme naostro.

Iniciativa RSP ustavila ojedinělou platformu, kde si firmy mohou na základě solidárního přístupu vzájemně pomáhat nápady, službami či mediálním prostorem. Jak ideu hodnotíte, jaký v ní spatřujete potenciál?

Je zřejmé, že platforma RSP je prospěšná zejména malým a středním podnikům při podpoře velkých hráčů svým know-how a náměty pro zapojení ve výrobních řetězcích. Iniciativa a reakce na tuto platformu je v zájmu jednotlivých společností, které se musí ještě oslovit, aby se potenciál pro spolupráci dál efektivně rozvíjel.

Jaké aktivity pro členy SCHP ČR na podzim přichystal?

Jednou z našich významných aktivit byla konference s názvem „Sociální dialog v chemickém průmyslu“, která proběhla už na konci září částečně on-line. Účastníci se zde seznámili s výsledky průzkumu a studiemi k dopadům pandemie koronaviru a Zelené dohody (Green Deal) na odvětví. Výsledky průzkumu dopadů pandemie jsou publikovány na webových stránkách Svazu. Dopady Zelené dohody byly analyzovány zejména s ohledem na zaměstnanost, kde EU předpokládá vytvoření nových „zelených“ pracovních míst při redukci zaměstnanosti v energeticky náročných odvětvích, kam chemický průmysl patří. Za zmínku stojí také konference „Odpovědné podnikání v chemii“, která se konala na konci října s ohledem na situaci také on-line. Pokračujeme také v našich projektech na podporu vzdělávání, na kterých naši členové participují.

O jaké projekty konkrétně jde?

Především o projekt na podporu vzdělávání „Hledáme nejlepšího mladého chemika ČR“. Jedná se o osmý ročník soutěže, která proběhne v regionech on-line. Pokud to situace dovolí, uspořádáme v červnu na Univerzitě Pardubice finále, jehož se tradičně zúčastní 40 nejlepších žáků. Za zmínku stojí také třetí ročník projektu „Učme chemii atraktivně“, který je určen pro pedagogy vyučující chemii. Chceme v lednu uspořádat konferenci učitelů, kde by učitelé vybrané vzdělávací postupy prezentovali.

Foto: Univerzita Pardubice.

Vedete také vyjednávání s odbory například o podmínkách zaměstnanců?

Ano, snažíme se dojednat prodloužení Kolektivní smlouvy vyššího stupně (ta se uzavírá s odvětvovým odborovým svazem ECHO a zástupcem zaměstnavatelů, kterým je náš svaz) pro příští rok, pochopitelně zároveň přihlížíme k dopadům pandemie koronaviru. Snažíme se naše členy komunikačně podporovat s ohledem na vývoj české legislativy, zejména legislativy související s pandemií koronaviru, náměty na obnovu hospodářství (iniciované EU i českou vládou) a přijatelného rámce pro zmíněnou Zelenou dohodu.

Jaký další vklad by mohl mít SCHP pro další členy iniciativy RSP a pro iniciativu samotnou.

SCHP ČR je připraven průběžné výsledky a iniciativy našich členů dále komunikovat v celé členské základně našeho svazu a pomáhat založenou „platformu“ v zájmu nejen malých a středních podniků dále rozvíjet.

Více najdete zde.

Nejčtenější v kategorii Business

Aktuálně na českém webu

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch