#restartpodnikani Peblo změní Váš pohled na zdravé jídlo

Když Nicole Patočková a její otec Miloš Patočka téměř před 5 lety zakládali projekt Peblo, vůbec je nenapadlo, kam až je cesta zavede a jakých nabere projekt obrátek.

Co se ale nikdy nezměnilo je, že vždy hledali kvalitní a poctivé řešení, jak pomoci lidem, ať už se to týkalo pohybu, vzdělávání v oblasti zdravého životního stylu nebo samotného jídla. A protože na trhu nenašli nikoho, kdo by 100% splňoval všechna jejich kritéria, pustili se do vlastního vývoje produktů.

Peblo nabízí nejen zdravou stravu skrze nutričně vyvážené produkty, ale také vzdělávací kurzy v oblasti výživy. Chystá novou diagnostickou metodu tělesné stavby a dispozic člověka, a to jak u dospělých, tak i u dětí, zvláště pak s ohledem na jejich biologický věk. Nic z toho by ale nevzniklo, kdyby Peblo nemělo tým, jaký má. Jak říká Nicole, zde platí dvojnásob ono okřídlené (a pravdivé) – vše je o lidech.

Nicole Patočková - Peblo

Nicole Patočková.

Plány mají velké, ovšem do cesty jim vstoupil koronavirus a ze dne na den museli přehodnotit celou řadu věcí a reagovat na aktuální situaci. O tom všem jsem si povídala s Nicole Patočkovou a věřím, že pro Vás tento rozhovor bude inspirací.

Nicole, prozradíte nám, proč zrovna název Peblo?

Určitě, ráda. Název Peblo vznikl v roce 2016 a vychází z anglického slova the pebble = oblázek. Tehdy jsme totiž měli projekt zaměřený na 3 streamy (oblasti) – eat (výživa), fit (pohyb) a style (relax a krása). Každý stream = jeden oblázek. Navíc jsme pro lidi chtěli být vždy oporou a dávat jim pevnou půdu pod nohama. A když se vyskládá cesta z oblázků, dává to dohromady pevný základ. Tohle se nám promítlo i do našeho loga. Oblázky vyskládané do tvaru srdce, protože projekt je naše srdeční záležitost.

Logo Peblo, oblázky

Jak vnímáte Čechy a jejich vztah ke zdravému jídlu? Je to lepší než před 5 lety, když jste projekt zakládali?

Obecně si myslím, že pro drtivou většinu lidí je termín zdravé jídlo hodně nečitelný a složitě uchopitelný. Pořád ho mají negativně zaškatulkovaný a spojený s něčím, co není dobré, co musí přetrpět a odpočítávat dny, kdy se budou moct vrátit ke svému původnímu režimu. A pokud jdou lidi cíleně za zdravým jídlem, tak na základě nějakého doporučení nebo zdravotního problému. Dnes už je to asi trošku lepší, různí lidé se snaží o osvětu, že takhle to není, ale díky zaběhnutým zvyklostem a neustálým trendům v dietách (což jsou jakési zkratky, například jak zhubnout, byť to může mít vážné dopady na lidské zdraví) se to moc nedaří. Sílu vidím v mladých lidech, kteří se zajímají o to, co jedí, ale spíše v různých aspektech, jako je šetrnost k přírodě, podpora lokálního byznysu, zájem o čistší složení a v zásadě tak o to „zdravější“ jídlo. Kdybychom nebyli přehlceni mnohdy klamavými informacemi, mohli bychom možná zdravé jídlo nazvat jako selský rozum. To je vlastně i taková naše linie.

Soustředíme se na to, abychom vybírali pestré, kvalitní a lokální suroviny, vracíme se zpět ke kořenům naší přirozenosti – k žitu, pšenici, jáhlům. Dbáme na šetrné, a hlavně vhodné technologické postupy, abychom zachovali přirozené vlastnosti surovin, a neztráceli tak jejich chuť, nutriční hodnoty a živiny. Klademe důraz na jednoduché složení (např. naše sous-vide masa obsahují dvě složky: maso a sůl, víc opravdu není třeba a dokonalá chuť našeho masa je zajištěna právě díky vhodným technologickým postupům). Také nepřidáváme zbytečné konzervanty, protože víme, že to jde i bez nich. A v neposlední řadě každé naše jídlo vyvíjíme ve vyváženém poměru živin, na což dohlíží naše nutriční terapeutky. A když spojíte všechna tato kritéria, tak vám vznikne de facto zdravé jídlo a navíc dobré! A to už je něco, k čemu by lidé mohli mít kladný vztah.

Váš projekt nabízí nejen potraviny a hotová jídla, ale také kurzy a semináře. Mají lidé o edukaci v oblasti výživy zájem?

Zatím se to vyvíjí velmi pomalu. Ono je to konec konců logické, dnes máte internet a vše, co potřebujete vědět, se dozvíte tam. Rozmohl se tu takový nešvar, že se lidé nebojí být sami sobě doktorem, což, když se zamyslíte, tak je docela nebezpečná věc. Proto celý Peblo tým pracuje na tom, abychom mohli lidi vzdělávat v oblasti zdravého životního stylu, odkrývat mýty a fakta a být pro ně takovým rádcem a tlumočníkem v moři informací.

Semináře Peblo

Možná je těžké představit si, k čemu takové kurzy vlastně jsou. Na některých se asi dozvíte něco o základech výživy, jako že existují nějaké živiny, a možná dostanete nějaké doporučení, co jíst a co nejíst. U nás to ale děláme jinak. My jdeme vždy do hloubky a do podstaty věci. Takže pokud vysvětlujeme živiny, zaměřujeme se na jejich souvislosti, rozložení a ostatní okolnosti. Také se například naučíte, jak si sestavit vlastní jídelníček, ale dle vašich skutečných parametrů a zvyklostí! Nebo vám odhalíme marketingové triky výrobců, naučíme vás číst obaly a celkově rozlišovat informace, a díky tomu rozpoznat, co je pro vás vhodné.

Kromě výživy se Váš projekt specializuje mj. na diagnostiku tělesné stavby a dispozic člověka, ale také na „měření talentu“ u dětí. Jak vás toto propojení napadlo – zdravé jídlo a talent u dětí?

V Peblu se na pohyb zaměřujeme již od jeho počátku. Ale jak jde čas, posouváme vývoj kupředu. K dětem jsme se dostali na základě zahájení spolupráce s Kempy vítězů v roce 2018. Seznámili jsme se s Denisou Helceletovou (tehdy Rosolovou) a slovo dalo slovo. A hlavně smysl. Kam by se mělo vyplatit víc investovat čas, vzdělání a podporu zdraví než do dětí? A sport a jídlo jdou ruku v ruce. Ovšem takhle naše diagnostika nezačala – to bylo až díky spojení s PhDr. Martinem Musálkem, Ph.D. v roce 2017. Začali jsme společně tvořit první diagnostické služby zaměřené na antropometrii člověka. Až ke konci roku 2019 jsme zahájili práci na interpretaci části sportovního potenciálu (talent není správný název naší služby – to je mnohem komplexnější téma) u dětí, kde zohledňujeme jejich skutečný aktuální stav tělesného vývoje (biologický věk ve vazbě na jejich chronologický věk). Službu teprve finalizujeme a řeknu vám, to bude pecka, máte se na co těšit!

Měření tělesného tuku

Poslední týdny byly pro většinu podnikatelů velkou zkouškou, jak jste tuto dobu prožívali v Peblu?

Upřímně, bylo to těžké a pro nás všechny zkouška, hodně náročná na psychiku. Ze dne na den jsme přišli o odběratele, které jsme měli, všechny business plány na následující měsíce jsme museli změnit. Tohle všechno jsme nějak zvládli, ale jednou z nejtěžších věcí bylo přijít na to, jak fungovat na dálku. Jsme spolu přece jen pár let, jsme na sebe zvyklí, vídáme se skoro každý den a najednou nic. Zbyly nám pouze telefony, chaty, konferenční hovory, ale jsme všichni srdcaři, oklepali jsme se a jdeme dál! Ne nadarmo se říká, všechno zlé je pro něco dobré. Je to zkušenost, která nás v mnohém posunula dál, a těšíme se, jak se nám bude dařit hledat si cestičku k lidem a předávat jim to nejlepší z nás. Aktuálně pracujeme na tom, abyste našli naše produkty v různých prodejnách a obchodních řetězcích, a nebyli tak vázáni pouze na náš e-shop.

Byli jste nuceni provést nějaké větší změny v nabídce produktů či v rámci vašeho týmu?

Nuceni ano i ne. Přineslo nám to skvělou novinku: Peblo boxy pro rychlé a zdravé vaření. Je to vlastně produkt, který reagoval na situaci v obchodech, zároveň vše hygienicky balíme za přísných podmínek, a to celé zastřešujeme naším 5letým know-how. Boxy totiž obsahují naše hotové produkty ve všech výše zmíněných kritériích (sous-vide masa, omáčky, dipy, veganské omáčky a burgery), k nim přikládáme suroviny, ze kterých si lidé připraví přílohu, a během pár minut je hotovo, i díky našim receptům, které jsou také součástí. Také je tam doporučení na vhodné gramáže pro ženy a muže, pokud dbají na správný energetický příjem. A v čem tedy spočívá to naše know-how v boxech? Zaprvé v originálních produktech s jednoduchým složením, zadruhé v nutriční vyváženosti a možnosti přizpůsobit si gramáž jídla, zatřetí v originálních a inspirativních receptech, začtvrté v úspoře času lidí, protože nemusí řešit nákupy, vymýšlet, co vařit – naše jídlo je zdravé, rychlé na přípravu a hlavně výborné.

Peblo box se zdravým jídlem

Jste maminkou tříměsíčního syna, jak zvládáte kombinovat práci a péči o rodinu?

Ha, to je ale otázka na tělo. Je to jízda. Moc se nevyspím. A vlastně nemám moc čas na sebe nebo na přátele. Je to ale můj způsob investice, u které věřím v její návratnost. Klobouk dolů před partnerem, rodinou i týmem. Všichni jsou úžasní a snaží se mi pomáhat. Bez nich by to nešlo.

Kde vidíte Peblo na konci roku 2020? Bude Peblo sortiment součástí každé domácnosti, které záleží na kvalitním a zdravém stravování?

Rozhodně ano! Jak to víte? (smích) Teď vážně. Upřímně si to přeji. Hlavně si přeji, aby lidé pochopili, že jsme jiní, že u nás můžou najít úsporu nejen časovou, ale i finanční, a především kvalitu a dobrý pocit.

Více najdete zde.

Nejčtenější v kategorii Business

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Čas na Stubai

       ·   18.03.2024
Němci první, Češi třetí. To je statistika loňských návštěvníků Stubaiského ledovce. Necelých dvacet kilometrů od Innsbrucku se lyžuje až do května.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch

Boeckl und Kokoscha: Eine wahre Rivalität?

       ·   27.02.2024
Albertina Modern, die sich direkt gegenüber der ikonischen Wiener Jugendstil-U-Bahn-Station Karlsplatz von Otto Wagner und Joseph Maria Olbrich befindet, bringt aktuell in ihren Untergeschoss-Sälen die Schau „Herbert Boeckl – Oskar Kokoschka. Eine Rivalität.“ Darin präsentiert