#restartpodnikani / PODPORY V ČESKU – Videoprůvodce Margarety Křížové

Margareta Křížová je optimistická, veselá a neskutečně energická žena, která svými nesčetnými projekty přetváří svět byznysu a podnikání. Je mentorkou podnikatelů, radí při zakládání startupů i prodejích společností, vede workshopy a píše knihy. Kromě toho do světa nedávno vypustila svého prvního videoprůvodce podnikáním, který staví na selském rozumu, praktičnosti a samozřejmě na humoru, který je u Margarety neodmyslitelný.

Koronavirová krize vede ke změnám, které se samozřejmě významně týkají i podnikání. Řada lidí bude vystavena těžké situaci a bude nucena dělat změny – ať už v rámci stávajícího podnikání nebo založením něčeho nového. Právě v takové chvíli se hodí průvodce, který vám poradí, jak s podnikáním začít a hlavně jak vydržet. Margareta sama říká, že cílem bylo vytvořit něco lidského, co bude srozumitelné i pro ty nejmenší podnikatele. A proč právě pro ně? Nejen o tom jsem si povídala přímo s Margaretou.

Jste mentorkou podnikatelů, radíte při zakládání startupů, při tvoření nového byznysplánu nebo při prodeji společnosti. Co Vás na Vaší profesi nejvíce baví?

Je to kontakt s lidmi. Protože stejně jako všechno ostatní, i byznys je především o lidech. A musím říct, že s přibývajícím věkem je docela fajn, že si v některých případech můžu vybrat, s kým chci a naopak s kým nechci pracovat. Samozřejmě to nejde vždycky, ale dnes už poznám, když je něco špatně a říkám si, že taková práce by mě opravdu nebavila. 

Co Vás přivedlo k vytvoření videoprůvodce pro podnikatele?

Z podnikání se podle mého názoru dělá velká věda. Když si lidé, kteří chtějí podnikat v malém, přečtou všechny dostupné příběhy o velkých podnikatelích, kteří mají velké továrny a firmy, vyvíjí aplikace, získávají od investorů milionové investice, zdá se jim to jako příliš složité a nedostupné. A já jsem právě ve Videoprůvodci podnikáním chtěla lidem ukázat, že je to o selském rozumu a vůbec to nemusí být komplikované. Jednoduše když máte něco, co je pro zákazníky zajímavé a řeší to jejich problém, můžete obvykle docela dobře podnikat. Samozřejmě to nejmenší podnikání je často o tom, že si najdete sami práci a vlastně sami sebe zaměstnáte, takže to nemusí být vždy o obrovském zisku, obzvlášť na začátku, ale i to se počítá. Účelem zkrátka bylo ukázat lidem, že se podnikání nemusí bát a že podnikání v malém se také počítá. Když chce někdo prodávat pletené ponožky a chodit při tom do práce, je to úplně v pořádku, pokud ho to baví, a navíc z toho má také nějaký příjem.

Myslíte tedy, že to hlavní, co by si měl člověk z Vašeho videoprůvodce odnést je, že by se neměl bát to zkusit?

Přesně tak. Nebojte se to zkusit, nečekejte až budete perfektní, nečekejte až bude ta pravá chvíle, protože ta není nikdy a perfektní také nikdy nejsme. A používejte selský rozum!

Videoprůvodce se zaměřuje hlavně na malé podnikatele. Proč zrovna na ně?

Já mám takový pocit, že ti malí jsou trochu přehlížení. Samozřejmě je spousta rad, jak napsat byznysplán, jak začít podnikat atd., ale v mnoha případech je to zbytečně komplikované. Proto jsem se snažila videoprůvodce udělat tak, jako bych si povídala s kamarádkou. Aby to bylo přístupné i pro někoho, kdo chce rozjet jednoduché podnikání v malém, třeba i „ty ponožky“. Nikoho nepodceňuji, ale věřím, že pokud je návod přece jen trochu víc lidský, nemusí vzbuzovat takové obavy. To je asi to hlavní – chtěla jsem, aby to bylo lidské, srozumitelné i pro ty nejmenší podnikatele, přijde mi, že jsou to takové Popelky (smích).

To je tedy to, čím se Váš průvodce liší od ostatních podnikatelských příruček? Zmínila byste ještě něco?

Myslím, že v mém průvodci není něco, co jinde není, ale že tam je selský rozum, praktické rady, laskavost a humor, ten je pro mě důležitý.  

Co všechno zákazník dostane, když si Vašeho průvodce objedná?

Dostane video, které trvá 35 minut a e-book k jednotlivým kapitolám, kde je zároveň prostor k vlastním úvahám, nápadům a přemýšlení. Aby si prostě mohl čmárat a psát, protože jak je známo, když vezmeme tužku do ruky, mozek začne pracovat úplně jinak, než když píšeme na počítači. Jsou tam otázky, které člověka nutí přemýšlet nad tím, co vlastně bude prodávat a proč si to někdo koupí. V e-booku můžete mimo jiné kreslit a psát, zaznamenávat svoje myšlenky, funguje jako takové laskavé nakopnutí ke každé kapitole. Aby si člověk uvědomil, co prodává, komu to prodá, proč si to zákazník koupí, jak dostat svůj produkt nebo službu na trh a za kolik bude prodávat – to je jedna z věcí, kterou lidé na videoprůvodci oceňují – jsou tam podrobné postupy, jak si spočítat cenu služby nebo produktu. Z mé zkušenosti je právě cenotvorba velkou slabinou začínajících podnikatelů. Stává se, že do ceny nezahrnou všechny náklady nebo se bojí říct si o peníze. To je samozřejmě těžké, není to v naší přirozenosti a je to jedna z věcí, kterou se člověk musí naučit. Na druhou stanu, když jste si jisti, že vaše služba nebo produkt má hodnotu a je reálná šance, že po tom bude poptávka, není důvod se stydět říct si o peníze.

Online kurzy mají své výhody i nevýhody. Jaké jsou podle Vás ty důležité, srovnáme-li online a klasické kurzy?

Když to ještě bylo možné (a doufám, že to zase brzy půjde), pořádala jsem řadu „offline“ workshopů. A je třeba říct, že lidský kontakt a určitá interaktivita workshopu se nahradit nedá. Na druhou stranu je pravda, že když si koupíte videoprůvodce, máte jej napořád a můžete se mu věnovat podle svého času a vracet se k tomu, v čem potřebujete pomoct. E-book si samozřejmě můžete také vytisknout kolikrát chcete, můžete mít několik verzí a sledovat, jak se vaše úvahy mění a vyvíjí, jak jinak přemýšlíte, jaké máte nové nápady atd. To je určitě výhoda onlinu. Na offline workshopech je zase bezvadné, že na konci mají lidi možnost se ptát, a hlavně se bavit mezi sebou. Nedávno jsem dělala workshop v Břeclavi také na téma podnikání – a bylo skvělé, jak všichni sdíleli nápady a diskutovali o svých produktech a službách – bylo to inspirující. Tohle u onlinu samozřejmě nejde, tam se koukáte na video, jste u toho sami, maximálně třeba s kamarádkou. Když skončí offline kurz, máte to, co jste si zapsali a zapamatovali, ale víc ne. Všechno má své pro a proti.

Začátky podnikání mohou být opravdu těžké. Co je z Vašeho pohledu v této fázi důležité? Na co by začínající podnikatelé neměli zapomínat?

Začátek podnikání je vlastně příjemná věc. Je to euforie, člověk má nápad, kterému věří, baví ho vymýšlet nové věci, dává dohromady web, vymýšlí marketing, připravuje svůj produkt nebo službu na vstup na trh. Ale také je na začátku obvykle na všechno sám, takže plní několik rolí najednou – je účetní, prodejce, markeťák atd. A pak, když tahle parádní euforie skončí, může se snadno dostat do fáze, kdy ne všechno jde tak dobře, jak si člověk na začátku představoval. Podle mě je mnohem těžší vytrvat, než je samotný rozjezd podnikání. Vůle vytrvat, nevzdat to a udržet si disciplínu, je těžké a často rozhodující.

Radit se se mnou o podnikání chodí dva typy lidí – jedni, kteří otálí a váhají, jestli už jsou připraveni a druzí, kteří říkají, že to nejde tak, jak chtěli a rádi by to probrali a získali radu a inspiraci a mnohdy i povzbuzení jak dál. Někdy je důležité mluvit o problému nahlas a podívat se na něj „zvenčí“, myšlenky se pak začnou skládat trochu jinak.

Myslíte, že koronavirová krize ovlivnila chuť lidí podnikat?

Pro řadu lidí to může být do určité míry i motivace, protože se třeba k takovému kroku dlouho odhodlávali, někdy musí přijít radikálnější impulz, abyste získali odvahu něco opravdu změnit. Někdo začne podnikat v malém, rozjede tzv. vedlejšák, aby vyplnil částečný výpadek příjmu.  To v podstatě nastalo i při krizi v roce 2008-2009, kdy mnoho lidí začalo podnikat. Je to klišé, ale říká se, že v každé krizi je příležitost, někdy není viditelná na první pohled, ale když se člověk pozorně zadívá, najde ji.

Kromě videoprůvodce jste také napsala knihu, pořádáte workshopy a obecně jste velmi aktivní. Co od Vás můžeme v blízké době očekávat?

Online prostor mě opravdu baví. Mojí výhodou je to, že nemám problém zkoušet nové věci i když výsledek někdy není perfektní – takhle jsem začala točit na svůj mobil krátké glosy a postřehy nejen o podnikání. Jednou se mi dokonce povedlo natočit video „hlavou vzhůru“ a tak také šlo do éteru (smích). Nicméně pro natočení videoprůvodce jsem raději požádala profesionála.

Ale jinak plánuji další online projekty, webináře zaměřené na podnikatele, ať již ty začínající, ty, kteří už podnikají a na poradenství startupům, kteří hledají investora a připravují se na jednání s investorem. Mám v šuplíku taky rozepsanou další knížku, kterou bych někdy ráda dopsala…(smích). Spolupracuji taky se Zuzanou Hanákovou, která je psychoterapeutka a lektorka s nesmírnou dávkou empatie. Společně jsme natočily rozhovor a teď chystáme další, jedná se o téma psychické pohody v dobách těžkých s přesahem do finanční gramotnosti. Nastává doba, kdy řada lidí poprvé v životě a nutno říct, že ne vlastní vinou, bude v těžké finanční situaci. A není potřeba to brát jako nějaké osobní selhání. Nejen na toto téma se chceme se Zuzanou zaměřit.

Mám spoustu nápadů, ale v určitou chvíli je potřeba to zúžit na pár věcí, které je reálně možné zvládnout, protože jsem jenom jeden člověk, ačkoliv velmi aktivní (smích). Každopádně podpora podnikání je pro mě hodně zásadní a snažím se také o alespoň částečné polidštění byznysu, to je pro mě docela důležité.

Co byste popřála českým podnikatelům v této zvláštní době?

Nechtěla bych říkat taková ta klišé, která tady teď zaznívají, jako nepropadat panice apod. To se velmi snadno řekne, ale hůř se to provádí. Je důležité si přiznat, že život jde nahoru a dolů a žádná cesta nevede jen dolů, ale vždycky se někde obrátí zase nahoru. Přála bych podnikatelům a vlastně nám všem víru v to, že nenastal konec světa, jen jeho zásadní proměna. Když se podíváme do historie několik tisíc let zpět, je jasné, že po dobách těžkých přišlo vždycky něco nového a většinou i lepšího. Také bych nám přála schopnost všímat si malých věci, ze kterých můžeme mít radost. I když zažíváme to, co právě teď zažíváme, je kolem nás mnoho věcí, ze kterých se můžeme radovat. Třeba podzimní slunce v lese je nádhera, je to radost, která nic nestojí, a pro mě funguje jako taková moje soukromá psychoterapie. Malé radosti jsou teď důležité, tak ať jich máme co nejvíc.  

Více o Margaretě Křížové najdete zde.
Videoprůvodce si můžete objednat tady.

Nejčtenější v kategorii Business

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.