#restartpodnikani Sportovní akce versus koronavirus

Marek Tesař se v oblasti organizace velkých sportovních akcí pohybuje již přes 13 let. Mezi nejznámější akce pod taktovkou Markovy agentury RAUL patří Jizerská 50, běžecký seriál Běhej lesy nebo Primátorky.

Jako pořadatel velkých sportovních akcí prožívá Marek současnou situaci velmi intenzivně. Nelenil, a dokonce vydal výzvu Za zdravé Česko, kterou již podepsalo přes dva a půl tisíce lidí. Společně s dalšími organizátory sportovních akcí žádá Vládu ČR o co nejrychlejší povolení pořádat běžecké, cyklistické a další sportovní závody. S Markem jsme si povídali o jeho lásce ke sportu, omezení pořádání sportovních akcí a o jeho aktuální iniciativě Za zdravé Česko.

Marku, dáváte přednost běhání nebo máte raději běžky a zimní sporty?

V zimě běžky, v létě běh, ale nyní mám problém s kolenem, tak zkouším silniční kolo. Celkem mě to chytlo, ale už se těším, až se vrátím k běhání a postavím se zase na běžky.

Který závod z běžeckého seriálu Běhej lesy máte nejraději?

Je to těžké, každý závod má něco. Karlštejn má krásný seběh do unikátního lomu Velká Amerika, taky mám rád Brdy, kde jsem byl na každém ročníku. Nesmím zapomenout ani na unikátní koncept startu pomocí lanovky v Bílé.

Již v roce 2006 jste čelil nepříjemné situaci, kdy na tehdejší ročník Jizerské 50 nebyl sníh a závod se zrušil. Vnímáte, že Vám tato zkušenost může pomoci aktuální situaci lépe ustát?

Za patnáct let, co jsem u Jizerské 50, jsme závod rušili již dvakrát. Je pravda, že tento závod je opravdu dobrý mentální trénink. Zvládat stres v těchto dnech se hodí.

Před nedávnem jste vydal výzvu Za zdravé Česko, kterou podepsalo přes 2000 lidí společně se známými osobnostmi. Co byl ten hlavní popud k tomu udělat první krok, semknout organizátory sportovních akcí do jednoho projektu a vyzvat společně vládu k rozvolnění některých opatření?

Jsem v pravidelném kontaktu s mnoha organizátory sportovních akcí a vím, že problémy, které nyní řešíme u našich letních projektů řeší i oni. Často jsou ale malí, nejsou v Praze, a tak jsme s kolegy chtěli převzít zodpovědnost nejen za závody, ale za celý segment sportu pro širokou veřejnost a pokusit se ho zachránit. Je to opravdu hodně velké ohrožení nejen závodů, ale také spolků a firem, které závody pořádají. A jak konkrétně? Nejprve jsme společně formulovali výzvu, ve které se snažíme nastínit cestu, jak pořádat závody za zpřísněných pravidel. Hned po publikování výzvy jsme kontaktovali Vládu ČR, stejně tak Ústřední krizový štáb.

Jak jste Vy osobně prožíval karanténu a omezení pohybu?

Já jsem chodil do práce každý den, ale nebylo to hrdinské gesto, spíš ideální podmínky. Většina lidí pracovala doma, a tak to bylo v kanceláři bezpečné.

V rámci Vašich projektů jste se rozhodli pomoci společnosti, respektive zdravotníkům.

Jak Běhej lesy, tak Jizerská 50 jsou v daném oboru velkým fenoménem. Proto jsme si říkali, že tyto projekty nesmí stát stranou současné situace a vyzvali jsme komunity, aby se zapojily do podpory potřebným. Celkem se vybralo více jak 1 500 000 korun, což je skvělé. Všichni, co přispěli si zaslouží obrovské poděkovaní.

S běhej lesy pomáháte zdravotníkům na plicním oddělení kampaní #rozdýchejto, jak tato iniciativa vznikla?

Chtěli jsme pomoci v regionech závodů, kde se nemohly akce konat v původních termínech, vynahradit to jinou aktivitou a zároveň pomoci těm, kteří to nejvíce potřebují. Plicní oddělení čtyř vybraných nemocnic potřebují plicní ventilátory a my jsme rádi, že jsme jim na ně společně s běžci mohli dohromady darovat přes půl milionu korun. Tady je ale nutno vyzdvihnout roli partnera Generali Investments, který vybranou částku (260 000 Kč) zdvojnásobil. To je krásný skutek, díky moc za něj.

Z běhání se stal životní styl, jak Vy osobně vnímáte běžeckou kulturu v České republice?

Obzvláště v této době je jasné, že tento styl je perfektním přístupem k životu. Vždycky jsem nadšený, když čtu příběhy našich běžců, jak se jim díky pravidelnému sportování změnil život, že jsou nyní zdraví, hubenější s větší chutí k životu. 

Máte vysněné místo v Čechách, kde byste si přál uskutečnit jeden z Vašich běžeckých závodů?

Jedno místo mám, ale zatím se mi nepodařilo přesvědčit kolegy, co tratě vybírají. Jsou to jižní Čechy v okolí Červené Lhoty. Krásné lesy, rybníky, prostě nádhera.

Jaký je Váš recept na udržení si pozitivního vztahu ke sportu a zdravému životnímu stylu?

Sport musí být zábavou a v ideálním případě i něco, co vás spojuje s rodinou nebo přáteli. U mě také fungují každoroční výzvy, ať už jsou to závody u nás či v zahraničí, nebo jen soutěžení s kamarády.

Nejčtenější v kategorii Business

Aktuálně na českém webu

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.