Roušky jako pojítko Čechů v Německu

Roušky. Zatímco v České republice je nosí politici i moderátoři v televizním studiu, v Německu si je lidé neberou ani do supermarketu. Boj proti koronaviru probíhá v Německu i v České republice trochu jinak. Německo zavádělo opatření postupně a se zhruba týdenním zpožděním oproti České republice. Takže v době, kdy se hromadně zavíraly české školy, život například v Berlíně probíhal zcela normálně a místní se doslova divili, co to v Čechách „blázníme“. Takové reakce jsem slýchala, když jsem vyprávěla o opatřeních svým německým známým.

Postupně se i tady přitvrzovalo a nejpřísnější restrikce jsou teď zhruba stejné: až na výjimky zavřené obchody, školy i školky a zákaz shromažďování více jak dvou lidí. V Berlíně jsou dokonce ohrazené a policií hlídané parky a uzavřená dětská hřiště včetně malého pískoviště, co máme na soukromém dvoře u domu.

Jedna věc se ale v boji proti koronaviru u obou zemí liší zásadně: roušky. Zatímco v Česku není možné bez zakryté pusy a nosu vyjít ven, v Německu si s tím nikdo hlavu neláme. A to ani na frekventovaných místech jako jsou supermarkety nebo lékárny. (Němci tvrdí, že v obchodech je hlavní udržet si odstup od ostatních, i proto jsou u pokladen nalepené speciální čáry značící rozestupy).

Místní v Berlíně prostě roušky nenosí, a naopak se dívají často se zdviženým obočím na lidi jako jsme my, kteří si roušku berou na nákup. Mohou za to nejasná oficiální doporučení. Zatímco hlavní virolog Charité profesor Christian Drosten, který koordinuje německý boj proti koronaviru, roušky doporučuje, oficiální stanovisko ministerstva zdravotnictví je považuje za zbytečné. Je to rozpor, kterého si všímají i čeští krajané. Vznikají proto různé iniciativy na podporu nošení roušek: zapojili se do nich různé instituce jako například Česká škola bez hranic. Vznikla taky iniciativa českých lékařů v Německu „Mundschutz für jeden“, tedy „Rouška pro každého“.  Stojí za ní česká lékařka z Berlína Eva Dunglová, která se vydala do boje za osvětu se sloganem: „Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě.  „Chci upozornit na nutnost nošení roušek. Kdyby si všichni lidé na veřejnosti brali roušku, bylo by to jako bychom byli všichni očkovaní. Zafungovalo to na Tchajwanu a v České republice i na Slovensku to už teď pomáhá,“ tvrdí lékařka.

Češi ze všech spolkových zemí Německa, kteří podporují iniciativu, se fotí s hashtagem #mundschutzfürjeden nebo #mundschutzistchic. Celou věc jsem sama aktivně podpořila a pomáhám s medializací v Německu. Líbí se mi, jak se mnozí Češi v tomhle tématu semkli. A roušek si už všímají i respektovaná německá média. O Češích šijících roušky vysílala reportáž třeba německá zpravodajská televizní stanice NTV. A psal o nich i Spiegel. V rouškách se začínají postupně angažovat i německé celebrity s iniciativou „maskeauf“, tedy „vytáhněte masky!“

Zatím čekáme, zda se ještě bude vyvíjet nařízení německé vlády ohledně roušek. A s rodinou doufáme, že je budou lidé nosit aspoň na veřejných prostranstvích: v lékárně, či v obchodě. Už teď je ale jasné, že roušky jsou tématem, které semklo Čechy napříč celým Německem.

Aktuálně na českém webu

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch