Různé tváře Düsseldorfu: Finanční gigant a obří výčep v jednom (48 hodin v…)

Düsseldorf skyline durig sunset in winter
Düsseldorf je sice starý sedm století, ale je to naprosto moderní a velmi živé německé město. Pro většinu lidí je synonymem mezinárodního finančního giganta, má ale i tradiční a kulturní stránku, a právě tato kombinace dodává městu jeho jedinečný charakter. Rodné město spisovatele Heinricha Heineho je známé i díky pivu – kromě místního speciálu Altbier tady najdete i nejdelší výčepní pult na světě a několik slavných pivovarů.

Düsseldorf – německé město ležící na řece Rýn. Foto: Shutterstock

Tradiční tvář města poznáte nejlépe v malých uličkách části Altstadt (Staré Město). Právě tady najdete i spoustu muzeí, galerií a významných památek, ke kterým patří řada starobylých kostelů. Město leží na Rýnu, jehož nábřeží je ideálním místem k procházce nebo třeba posezení s dobrou knihou. Po setmění se ale atmosféra Altstadt proměňuje k nepoznání.

Staré město nezůstává své přezdívce „nejdelší výčepní pult na světě“ nic dlužné, jakkoliv byste jej v konkrétním baru hledali marně. Ve skutečnosti tento termín totiž popisuje celý mikrokosmos, který zahrnuje více než 260 hostelů, barů a restaurací. Když se do této čtvrti vydáte, ochutnejte místní specialitu Altbier, tedy tradiční (nejlépe fermentované) řemeslné pivo. 

Kromě slušného, ručně vyráběného piva má Düsseldorf ještě jedno unikum, a sice karneval, který ulice města každý rok v únoru zaplaví kostýmy a karnevalovými vozy. Porýní si na nich velmi zakládají. Příští ročník festivalu by měl v Düsseldorfu proběhnout od 24. února do 2. března 2022.

Schumman a Die Toten Hosen

Muzea a galerie jsme již nakousli, ale jmenovitě by určitě měly dostat prostor tři instituce. V Kunstsammlung, muzeu zaměřeném na moderní umění, aktuálně běží třeba výstava britské malířky Lynette Yiadom-Boakye, za návštěvu stojí ale i stálá expozice, kde nechybí ta největší světová jména umělecké moderny. Dále doporučujeme i místní filmové muzeum nebo regionální NRW-Forum, které se věnuje pop a digitální kultuře.

Pro milovníky literatury mají Düsseldorfští v rukávu hned dvě velká jména: místní rodák Heinrich Heine a Johann Wolfgang von Goethe, který má ve městě i své muzeum. Geniálními byli i Robert Schumann, Felix Mendelssohn-Bartholdy a Johannes Brahms, kteří v Düsseldorfu působili jako skladatelé a dirigenti. Z porýnské metropole pochází i punk rocková skupina Die Toten Hosen, kterou zde založili v roce 1982.

Nejkrásnější německé náměstí

Ideální místo k odpočinku a procházkám najdete ve dvorní zahradě Hofgarten, mezi stromy, rybníčky a romantickými fontánkami. Zahrada má ideální centrální polohu a je tak jednoduše dostupná. Neměli byste si však nechat ujít ani dva významné parky umístěné více na severu města, ve čtvrti Stockum. Naleznete tam Lantzský park (Lantz´scher Park), který je koncipovaný v anglickém krajinném stylu a obklopuje klasicistní panské sídlo. Hned vedle něj se pak nachází Severní park, často označovaný za nejkrásnější ze všech městských parků. 

Příležitost relaxovat skýtá i centrálně položené Hradní náměstí Burgplatz. Dejte si tam sklenku tmavého svrchně kvašeného piva Altbier a užijte si pohled na Rýn. Prostranství kolem zámecké věže je vyhlášené jako jedno z nejkrásnějších německých náměstí vůbec. Něco na tom bude, když se na nedalekých španělských schodech po práci a o víkendech schází snad celý Düsseldorf.

Nejčtenější v kategorii Society

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch