Světy za sklem Praha/Berlin

Fascinující světy za sklem výloh se mění každou sezonu. Ty nejkrásnější z nich vyprávějí příběhy, přitahují pohledy, lákají k nákupům, a dokonce se o nich píšou knihy…Fascinující světy za sklem výloh se mění každou sezonu. Ty nejkrásnější z nich vyprávějí příběhy, přitahují pohledy, lákají k nákupům, a dokonce se o nich píšou knihy…

Moje první návštěva Paříže se nesla ve znamení módního domu Hermès. Připadala jsem si jako malá holka před cukrářstvím, když jsem stála poprvé na rohu ulice před atypickou výlohou, která jako by objímala fasádu domu, výlohou, kam se Pařížanky i v těch nejhorších dobách chodily pokochat pohledem na svět plný fantazie. Byl to zvláštní okamžik vytržený z času. Záplava barevných sladkostí skutečně připomínala spíše cukrářství než módní dům a bavila mne ta nadčasovost, lehkost a trocha nostalgie, se kterou bylo vše naaranžováno tak, aby vznikl jednoduše působivý celek.

Výlohy Hermès jsou vždy výjimečné a v různých zemích se na jejich konceptu a tvorbě často podílejí místní designéři a umělci. Prostor za sklem se tak stává malou galerií otevřenou sedm dní v týdnu, dvacet čtyři hodin denně. Naučila jsem se je sledovat, když cestuji, a baví mne právě ty rozdíly v pojetí v různých regionech. Letošní zimní výlohy butiku Hermès v Praze jsou opět úžasnou podívanou pro kolemjdoucí. Rozehrávají koňské divadlo plné barev. Kreativnímu duu Štěpánková & Kladošová byla inspirací česká loutkářská tradice. Všechny dekorace byly vyrobeny ručně řemeslnou technikou lisování kovu. Detaily na dekoracích jsou také ručně malované. V současné době se koňské divadlo stěhovalo na novou dočasnou adresu butiku do Pařížské 20.

hermes-vyloha-parizska

Dalším fenoménem jsou pro mne Tiffanyho „okna“. Vždy krásná, originální, zároveň vtipná a moderní. Když půjdete Pařížskou, rozhodně je neminete a věřím, že vás tyrkysový svět vtáhne stejně jako mne. Tiffany & Co. dokonce nedávno představili novou knihu Windows at Tiffany & Co., která vznikla ve spolupráci s nakladatelstvím Assouline. Luxusní, ručně vázaná velkoformátová kniha z edice Ultimate Collection představuje ikonické Tiffanyho výlohy, které na Pátou avenue lákají zákazníky z celého světa. Kniha představuje i dosud nepublikované návrhy, ilustrace a koncepty, historické dokumenty, fotografie ze zákulisí a komentáře od kulturních influencerů a věrných příznivců Tiffanyho designu a stylu.

tiffany-kniha-vylohy

Pokud zůstaneme ještě v Pařížské ulici, která je světem sama pro sebe a najdete tu opravdu nejkrásnější výlohy v Praze, tak letošní zimu u mne zabodoval i butik Louis Vuitton, který se věnoval symbolice stromů, jak fungují v různých kulturách a zemích o svátcích. S nadhledem a nadsázkou nazdobený kaktus mne přesvědčil, že ani u LV neztrácejí smysl pro humor.

LV-louis-vuitton-vylohy

Pražský fenomén je vinohradská optika Filipa Žilky, který umí vždy zaujmout. Nenajdete tady žádnou konfekci ani brýle, které těží z luxusních značek. Jeho brýle nosí politici, herci, designéři, manažeři i umělci. Jeho výlohy jsou stejně unikátní jako design obchodu a Filipova osobnost.

zilka-vylohy-bryle-optika

I Berlín má svůj fenomén. Jsou to výlohy obchodního domu KaDeWe, které chodí obdivovat nejen turisté a Berlíňané, ale i studenti a dekoratéři z celého Německa. Často je zde vidět i děti, které mlčky stojí, oči do široka otevřené a dívaji se někdy i po dobu několika minut do pohádkových světů. Cornelia Brune, 55 letá elegantní dáma, je hlavní dekoratérka KaDeWe. Jejích 10 výkladních galerií hýří nápadem, vtipem i kreativitou. Jako například aktuálni série „Red Carpet Season at KaDeWe“, která tématicky pasuje k právě probíhajícímu filmovému Berlinale.

kadewe-berlin-vylohy-red-carpet

Text Kateřina Černá

Nejčtenější v kategorii Society

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch