Srovnáváme: Jaké soutěže dodávají prestiž české a německé architektuře?

Architektonické soutěže nabízejí komplexní přehled inovativních a autoritativních projektů, které jsou zaměřené především na budoucnost, mají vynikající architektonické i technické kvality a v neposlední řadě jsou obohacením pro odbornou i laickou veřejnost. Jaká dvě ocenění za architekturu můžeme považovat za nejprestižnější v Česku a Německu?

Mateřská škola Nová Ruda.

Ta otázka by mohla zaznít prakticky v každém oboru. Jsou vůbec podobné soutěže a ocenění přínosné? Pak se ale rovnou nabízí otázka jiná: Jak by vypadalo město bez živé architektury?

Proč architektura?

Vyspat se, najíst se a pracovat vlastně můžeme i v betonové krabici. Dejme si sluchátka na uši, tmavé brýle na oči a můžeme vyrazit večer za zábavou, aniž bychom vnímali naše okolí. Kultura (nebo něco na ten způsob) se odehrává v další šedé krabici obklopené umělým trávníkem a studeným ledkovým světlem. A po nějakém tom zážitku zpátky mezi betonové a krabice a „domů“. Tedy pokud ten domov vůbec poznáme.

Asi by se tak dalo žít. Za vyhození odpadku do jiné betonové krabice (nepoznali jsme, že to není koš) zaplatíme pokutu, kterou nám pošle počítač. Ten počítač, který automaticky vyhodnotil záběry kontrolní kamery z předešlého dne. I dnešní doba ukazuje, jak je kultura a „neunifikace“ potřebná. Nenechme si vzít to, co náš život dělá hodnotným, krásným a dává mu smysl. Prostředí, ve kterém bydlíme a pracujeme, je jednou z nejdůležitějších priorit v našem životě. A ony soutěže oceňují ty, kteří se o tohle prostředí svou prací starají.

Německá cena za architekturu

Podívejme se nejdřív na německou scénu. Německou cenu za architekturu Deutscher Architekturpreis uděluje Spolkové ministerstvo výstavby a Spolková komora architektů jako státní cenu. Oceněné budovy se vyznačují výjimečnou kvalitou stavební kultury nebo prokazují příkladné zacházení při renovaci a modernizaci historických budov.

Navržené objekty mají být přínosem z hlediska ekologického, ekonomického a sociokulturního. Ceny jsou udělovány každým druhým rokem a mezi vítězi je rozdělována částka 60 000 eur. Přihlášky pro letošní cenu se přijímají do 7. dubna 2021. Konečné rozhodnutí poroty je naplánováno na polovinu června 2021. Slavnostní předávání cen proběhne 3. září 2021 v Berlíně.

Vítězové Deutscher Architekturpreis předešlých let:

2019 – Rozšíření a rekonstrukce luteránského zámku Wittenberg – cena za koncepčně a technicky přesvědčivý a zároveň zcela přirozený příspěvek k užívání historické stavby

2017 – Výstavba gymnázia Schmuttertal v Diedorfu – cena za dům šetřící zdroje a energii a průkopnický projekt ve svém architektonickém a vzdělávacím designu

2015 – Immanuelkostel a komunitní centrum v Kolíně nad Rýnem – zvonice, kostel a kaple jsou dřevěné konstrukce. Budova je velmi dobře umístěna z hlediska urbanismu a interiér kostela zaujme vřelou atmosférou

Česká cena za architekturu

V České republice patří k nejprestižnějším Česká cena za architekturu, jejímž organizátorem je Česká komora architektů. Propaguje a prezentuje kvalitní díla a zásahy člověka do krajiny a veřejného prostoru realizovaných na území ČR v posledních pěti letech.

Projekty letošního roku je možno přihlásit do 19. dubna. Výsledky budou vyhlášeny na slavnostním galavečeru, jenž se uskuteční v listopadu 2021.

Vítězové předešlých let:

2020 – Rekonstrukce a dostavba sídla firmy Lasvit v Novém Boru

2019 – Realizace Mateřské školy Nová Ruda

2018 – Realizacie Administrativní budovy ve Strančicích

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Aktuálně na českém webu

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch