Srovnáváme: Nejlepší českou a německou knihu roku 2020 spojují silné osobnosti

Magnesia Litera je už devatenáct let synonymem kvalitní literatury a nejprestižnějším oceněním, kterého u nás mohou čeští spisovatelé dosáhnout. Podobnou pozici má v Německu ocenění Deutscher Buchpreis neboli Německá knižní cena, která se uděluje od roku 2005. Dobrých knih vyšlo v obou zemích v minulém roce nespočet, nejvyšší ocenění však mohl získat vždy jen jeden titul. Která je tedy nejlepší česká a německá kniha roku 2020? A co mají společného?

Knižní preference Čechů a Němců jsou samozřejmě v mnohém odlišné. Zatímco my dáváme podle průzkumu Národní knihovny z roku 2018 přednost severské detektivce zejména s politickou tématikou, naši sousedi podle tamního statistického úřadu v roce 2017 stále nejčastěji vyhledávali romány a thrillery. Je proto možná překvapením, že knihou roku se v obou zemích stal žánr, který bývá právě na úkor fiktivních románů a detektivních příběhů často přehlížen. Prestižní ocenění v Česku i Německu získaly životopisné příběhy historických osobností, které však nejsou jen obyčejnou biografií.

Napínavé, poetické, veršované!

Do úzké nominace Německé knižní ceny se dostalo šest publikací, z nichž porota jako tu nejlepší vybrala knihu autorky Anne Weberové s názvem Annette, ein Heldinnenepos. Jak název napovídá, jedná se opravdu o hrdinský epos, vysoký literární styl psaný ve verších. Německá autorka žijící ve Francii ho však pojala moderně a nabízí nevšední literární zážitek, který navíc oslavuje hrdinské činy francouzské neurofyzioložky, militantní komunistky a protinacistické odbojářky Anne Beaumanoirové, která v knize vystupuje jako Annette. Její životní příběh o odvaze, odporu a boji za svobodu se táhne od roku 1923 přes členství ve francouzském hnutí Résistance, dále přes alžírské hnutí za nezávislost, věznění v rodné zemi a život ve Švýcarsku až do dnešní doby, kdy se stále angažuje v pomoci druhým. Podporuje například přijetí syrských uprchlíků a upozorňuje na nebezpečí rasismu a netolerance.

Annette, ein Heldinnenepos, foto: Radio Bremen.

Kromě silného příběhu hrdinky porotci Německé knižní ceny vyzdvihují také lehkost, s jakou Weberová tento starý literární útvar zpracovala. „Tato kniha není o ničem menším než o francouzsko-německé historii jako o jednom ze základů naší dnešní Evropy. Jsme vděční za to, že pro nás Anne Weberová objevila Annette a vypráví její příběh,“ dodávají porotci ve svém prohlášení. Knihu vydalo nakladatelství Matthes & Seitz Berlin. U nás si ji můžete půjčit v německém originálu například v knihovně Goethe-Institutu.

Jan Žižka jako životní dílo

O něco hlouběji do historie sahá Kniha roku 2020 v české soutěži Magnesia Litera, zatím nejrozsáhlejší dílo o životě Jana Žižky, které je výsledkem dlouhodobé práce autora knihy, historika Petra Čorneje. Příběh husitského válečníka odkrývá na více než osmi stech stranách také jeho vnitřní svět, motivaci jeho činů i víru, která celé husitství tak významně ovlivnila. Díky své specializaci na pozdní středověk přibližuje Čornej čtenářovi podobu husitské Prahy, mocenských vztahů i proměny středověké společnosti. Dílo navíc nekončí Žižkovou smrtí v Přibyslavi, ale dále se věnuje tomu, jak se jeho obraz v historii proměňoval a jak se jeho osoba dále objevovala v nejrůznějších politických a kulturních sporech.

Jan Žižka: Život a doba husitského válečníka, foto: Nakladatelství Paseka

Historik JaroslavBoubín v oficiální prezentaci knihy na stránkách nakladatelství Paseka uvádí: „Jedná se o dílo mimořádně vysokého odborného standardu. Naše dějepisectví se v něm konečně dočkalo velké Žižkovy biografie, která je moderní, odborně dokonale fundovaná a zároveň čtenářsky velice vstřícná i vůči laickým zájemcům z řad široké veřejnosti.“

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.