Taxis Beach Polo — první pólo turnaj na pláži v Česku

Pólo v Česku? Slyším správně? Řekne si asi dost čtenářů tohoto článku. Vždyť na první pohled se zdá, že tento elitní sport je pouze výhradou králů.Pólo v Česku? Slyším správně? Řekne si asi dost čtenářů tohoto článku. Vždyť na první pohled se zdá, že tento elitní sport je pouze výhradou králů.

Na rozdíl od dostihů se však na pólu nesází, především proto, aby nebyl důvod k ovlivňování výsledků. Pólo je rychlý týmový sport, kdy míček může dosáhnout rychlosti až 200 kilometrů za hodinu a letět do vzdálenosti 120 metrů. Pólo pionýrem v Česku je Jan Průcha, kterému se právě podařil výjimečný kousek: zorganizovat první sérii turnajů koňského póla – Taxis Polo Grand Slam. Jedná se o trojici mezinárodních turnajů, které se hrají na písku – Taxis Beach Polo, na sněhu – Taxis Snow Polo a na trávě – Taxis Polo Open. Všechny turnaje se konají na Dostihovém závodišti Pardubice, které poskytuje ideální podmínky pro hru, koně, hráče i diváky.

Taxis-Beach-Polo-turnaj-v-cesku-jan-prucha

17. srpna 2019 se bude konat vůbec první turnaj koňského póla na pláži  v Česku – Taxis Beach Polo 2019. Turnaj se koná v rámci festivalu Friends Fest a bude zakončen koncertem zpěvačky Suzi Quatro a ohňostrojem. Návštěvníci budou mít možnost prožít nezapomenutelnou atmosféru, jedinečné prostředí Dostihového závodiště Pardubice, překrásných jihoamerických pólo koní, bojovného zápalu čtyř mezinárodních týmů a přátelského ducha hráčů. Pólo si dokonce bude možno vyzkoušet!

Taxis-Beach-Polo-turnaj-v-cesku-2

Celá myšlenka na Taxis Polo Grand Slam se zrodila v hlavě Jana Průchy, viceprezidenta České asociace hráčů koňského póla, který tomuto sportu propadl před sedmi lety a stál i u zrodu asociace, která má dnes přes padesát hráčů. Obdivujeme jeho nadšení a zápal pro tento sport. Proto jsme mu položili několik otázek:

Jak myšlenka na pořádání turnajů Taxis Polo vlastně vznikla?
Koňské pólo se ve světě hraje jak na trávě, tak na sněhu (snow polo) nebo na písku (beach polo). V Praze pro pólo dlouhodobě nejsou ideální podmínky. Na druhou stranu Dostihové závodiště v Pardubicích má podmínky na evropské úrovni. Naším cílem je umožnit hrát pólo na všech třech površích. Vstřícnost Dostihového spolku a města Pardubice dala možnost vzniku tohoto Polo Grand Slamu, který jsme pojmenovali Taxis Polo. Díky poměrně velké hrací ploše pro koňské pólo je totiž klíčové, aby se hrálo před diváckou tribunou – a Praha takové podmínky nemá. Pardubické závodiště má také ideální podmínky z hlediska své polohy a infrastruktury. Pro hráče z okolních zemí (Německo, Rakousko, Maďarko, Slovensko) je poměrně velmi dostupné, navíc v těsné blízkosti závodiště je i mezinárodní letiště.

Taxis-Beach-Polo-turnaj-v-cesku-4

Určitě není jednoduché celý turnaj připravit. Co vás extra potěšilo?
Díky své unikátnosti převzalo záštitu nad celým turnajem záštitu Velvyslanectví Argentinské republiky a osobně pan velvyslanec Roberto Alejandro Salafia. To pokládám již dopředu za opravdu vysoké vyznamenání.

Taxis-Beach-Polo-turnaj-v-cesku-5

Co takový unikátní turnaj znamená pro vás osobně?
Pólo hraji sedmým rokem a stalo se pro mne vášní. Mým cílem je dostat koňské pólo do širšího povědomí a přispět k propagaci koňského póla jako příležitosti ke zlepšení a kultivaci společenského prostředí v České republice. Způsob pořádání některých pólo turnajů v minulosti se s těmito cíli moc neshodoval. Nechceme, aby koňské pólo bylo vnímáno jako sport pro pár snobů. Je to úžasná hra, která v sobě spojuje týmovost, odhodlání, odvahu, fair-play a lásku ke koním. Proto jsem stál u zrodu České asociace hráčů koňského póla, která má dnes přes 50 hráčů a sdružuje všechny významné pólo kluby v Česku. Co do velikosti Asociace jsme devátá největší asociace v Evropě (z celkem 28 členských zemí).

Taxis Beach Polo v Pardubicích

Termín: 17. srpna 2019

Web: www.taxisbeachpolo.com 

Vstupenky: www.taxispolo.com/vip

Text Danuše Siering

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Nejčtenější v nezařazených

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch