Tipy WeTravel — Mauricius

Už jsem týden zavřená doma, nemohu ani za kulturou, ani za přáteli, tak vzpomínám na nejhezčí destinace. Až budu moci opět cestovat, vyrazím na ostrov Mauricius. Tam můžete totiž zažít perfektní kombinaci relaxace na pláži s akčními, často neobvyklými zážitky, ten ji najde na Mauriciu. Pláže jsou tu opravdu nádherné, moře azurové, ale nejsou vše: zajímavé, nepobvyklé zážitky a nedotčená příroda na cestovatele čeká i ve vnitrozemí.

Jsem pravá Evropanka a nerada opouštím kontinent. Vždyť jsem toho ještě tolik v Evropě neviděla. Ale před čtyřmi roky jsem se nechala kamarádkou přemluvit k návštěvě ostrova Mauricius. Utáhla mne především na golf – nikde jinde prý není tolik nádherných hřišť. Měla pravdu: nejen hřiště stála za návštěvu, ale i vnitrozemí nabídlo neuvěřitelné zážitky.

Multikulti: hinduisté, křesťané, muslimové a streetguru Lionel Athion

Mauricius má minimálně dvě tváře, které si nejsou moc podobné. Na severu, podél celého pobřeží a kolem zátoky Grand Baie se nacházejí turistické resorty s plážemi a překrásnými hotely a golfovými resorty. Chcete-li ovšem poznat pravý, turistickým průmyslem nedotčený Mauricius, musíte vyrazit na jih. Naleznete tu nejen nádhernou divokou přírodu, ale i milé místní obyvatele. Jen na několika místech světa je možné na tak malém prostoru potkat tři světová náboženství, žijící vedle sebe v míru: hinduismus, křesťanství a islám. Možná i proto, že samotné geny Mauricijců jsou “multikulti”.

Jako geny Lionela, mladého Mauricijce, kterého nám doporučili v hotelu Anantara Iko. Lionel doprovází  turisty na výpravách k zajímavým místům na jihu ostrova. Jeho příjmení Athion je čínské, protože odtamtud pocházejí jeho prarodiče,  má však také  indické geny, a někteří jeho předci byli z Mozambiku. „Není vzácností, že se tu konají i “multikulti” svatby, kdy obřad respektuje, že ženich, nevěsta i svatebčané jsou různého náboženského vyznání, “ říká Lionel. “Z tohoto pohledu cizince často překvapí, že největší poutní místo hinduistů mimo Indii se nachází na našem ostrově.”

Svátek jara – festival Maha Shivaratri

Na Mauricius jsme dorazily koncem února, kdy hinduisté na celém světě oslavují boha Šivu. S Lionelem jsme si poutní místo u kráterového jezera Le Grand Bassin prohlédli. Pro hinduisty je to posvátné místo, kam boha Šivu chodí uctívat. Podle legendy je jezero spojeno s řekou Ganga v Indii. Poutníci vyrážejí ze všech částí ostrova, jdou pěšky, ve skupinkách, až několik dní. Jsou oblečeni v bílém, na ramenou nesou „kanwars“, rámy z bambusu ozdobené nejrůznějšími papírovými dekoracemi. Jsou symbolem poslušnosti a vděčnosti. Poutníci se vodou z jezera omývají, protože je pro ně posvátná. Na pořádek a bezpečnost dohlíží policie. Nikde ani náznak chaosu či nepořádku. V okolí jezera je neskutečně živo, můžete zde navštívit i největší hinduistickou svatyni na Mauriciu. Festival trvá tři dny.  

Mahébourgh na jihu

Na programu byla rovněž návštěva přístavního městečka Mahébourh. Lionel, který je na rodný Mauricius pyšný a po pohodlnějším životě v Evropě rozhodně netouží, nám pestrost a rozmanitost darů přírody ostrova názorně předvádí na místním trhu. Ochutnáváme liči, voňavé kreace s curry, naléváme se kokosovou šťávou, kterou nám v ořechu podává pouliční prodavač hned poté, co jej efektně ostrou sekerou otevře. Nechybí ani vanilka, kterou levně kupujeme ve svazcích. Zkrátka ráj pro každého požitkáře.  

Ostrov křížem krážem  

Kdo chce, může podniknout celodenní výlet a prohlédnout si celý ostrov. Dá se to stihnout. Problém je snad jen horší orientace, protože jakmile se dostanete mimo hlavní silnice, ukazují všechny směrovky jen do hlavního města Port Louis. Ale vyplatí se tam zabrousit, protože to není v žádném případě ospalé přístavní městečko z koloniální doby. Žije tu kolem 200 000 obyvatel a je tu pěkně živo. Můžete vyrazit na nákupy: do malých obchůdků v úzkých uličkách nebo přímo na nábřeží do elegantních shopping center na Caudan Waterfront. Všude se dá smlouvat, ale ceny nejsou tak nízké, jak byste tady očekávali. Kašmírový svetr nikde pod sto euro nedostanete.

Až se nasytíte obchodů, koukněte se na modrého a červeného Mauritia v Blue Penny Museu. Už i proto, že si ho před pár lety koupil jeden Čech za sto milionů. Událost je o to významnější, že jde o jeden ze dvou posledních exemplářů těchto známek v soukromých rukách, všechny ostatní jsou v muzeích.

Na túru k vodopádům

V národním parku Black River Gorges můžeme obdivovat vodopády. Stometrový Chamarel padá z hrany skály do hlubokého kráteru. Bublá to v něm podobně jako v nedaleké továrničce na výrobu třtinového rumu. Nahoru k němu vyšplháte po schůdkách a můžete se tu i vykoupat. 

Sedmibarevná země

Kousek od vodopádu se nachází další highlight Sedmibarevná země (Seven coloured Earths), ojedinělý vulkanický fenomén, který připomíná měsíční krajinu. Písečné duny hrají sedmi odstíny barev koření – od šafránu přes curry až po skořici. Za jejicjh vznik může horká láva, která vytékala na povrch postupně a na studeném vzduchu tvrdla při různých teplotách. 

Sám národní park Black River Gorges představuje šedesátikilometrovou síť turistických stezek v nádherném tropickém prostředí, takže aktivní turisté tu najdou dost příležitostí pro túry nejrůznějších stupňů obtížnosti.

Koupání je bezpečné

Můžete být klidné i během koupání v moři. Voda je nádherně teplá, vlny většinou mírné. Mauricius je obehnáný korálovým útesem, který tvoří dokonalou přírodní hradbu, přes niž velcí živočichové nemají šanci proniknout. Čelisti tak můžete vidět maximálně na televizní obrazovce. Můžete vyzkoušet šnorchlování, z pláží vyjíždějí pravidelně čluny na moře, nebo se potápět profesionálně, vyrazit na výlety lodí nebo zkusit windsurfing. Na programu najdete i rybaření. 

Jak vybírat hotel   

V Evropě nejraději cestuji na vlastní pěst, ale v případě Mauricia jsem i minulý rok vyrazila do cestovky Monoi, aby mi vybrali hotely na jihu i na východním golfovém pobřeží. Zvolila jsem tři, abych toho poznala víc.  

The Residence   

Hotel The Residence se nachází na jednom z nejkrásnějších míst východního pobřeží. Je přímo ideální pro ty, kteří dávají přednost klidu a odpočinku před aktivní a přeorganizovanou dovolenou. 

Jeho provoz byl zahájen v roce 1998 a od té doby patří ke klenotům mezinárodní hotelové scény. Velmi zdařilá koloniální architektura rozsáhlého hotelového komplexu má připomínat zajímavou minulost celého ostrova a honosná sídla tehdejších cukrobaronů. Vcházíte do prostorné lobby charakterizované harmonickou kombinací ze světlých přírodních tónů, exotického dřeva a pečlivě vybraných orientálních starožitností. Výsledkem je reprezentativní hotelový ansámbl se sluncem zaplavenými kolonádami, mramorovými schodišti a chodbami doplněnými tmavým dřevem a nádhernými tropickými rostlinami. Architekti exteriérů jsou Jean-Paul Ruaudel a Christian Denizot, interiéry jsou dílem ateliéru Bedner Associates.

The Residence má dvě zóny: na pravé straně hotel s přiléhajícími bazény a restauracemi a na levé straně rozlehlou zahradu s kouzelnými zákoutími s lehátky a slunečníky, která končí pláží s restaurací The Plantation. Zvolíte-li klid a pohodu, dejte se doleva. Zde najdete krásná zákoutí kolem jedné z nejkrásnějších pláží na celém ostrově, lemované palmami a bujnou vegetací. Písek na pláži je obzvláště jemný a moře čisté a velmi klidné. Plavci budou v sedmém nebi. 

Gastronomické zážitky 

Hoteloví hosté jsou rozmazlováni ve třech restauracích: The Dining Room se střídajícími se tematickými bufety s otevřenou kuchyní – hosté mohou přihlížet přípravě dobrot. Pěkný večer lze strávit v restauraci The Plantation, kam dorazíte po krátké procházce podél pláže. Restaurace leží přímo u moře a nabízí především rybí speciality a kreolskou kuchyni. Naprostou delikatesou je humr a salát z palmových srdíček. Polední přestávky lze trávit v restauraci The Verandah přímo u bazénu s nádherným výhledem na oceán.

The Sanctuary Spa

Do lázeňského areálu The Sanctuary Spa vstupujete přímo z lobby hotelu. Je neobyčejně vkusně zařízen a nabízí celkem jedenáct místností pro terapie a masáže. Nechybí ani typická evropská sauna a parní lázeň doplněná prostornými odpočívárnami. Vybrat si můžete klasické masáže, ájurvédské masáže, masáže horkými kameny nebo sportovní masáže. Kosmetické oddělení nabízí procedury a kosmetická ošetření, při kterých používá kvalitní francouzskou značku Carita.

Constance Hotels   

Druhá zastávka byl resort Constance Belle Mare Plage, světoznámé letovisko ležící na východním pobřeží. Táhne se podél dvoukilometrové písečné pláže, která obepíná celý resort, patřící k nejstarším a nejlepším na Mauriciu. Vilky jsou rozesety v bujném tropickém parku, některé takřka na pláži jiné obklopené palmami uprostřed stinné zahrady. Resort je vhodný jak pro rodiny s dětmi, tak pro bezdětné páry. Na výběr máte několik variant ubytování: od dvoulůžkových pokojů až k prostorným suitám. K dispozici je i několik vilek s více ložnicemi. 

Sedm restaurací jistí pestrou neopakující se stravu. Přímo v hlavní budově hotelu je ta hlavní La Citronelle, kde se podávají snídaně a večeře. Mě okouzlila restaurace přímo na pláži La Spiagga, specializující se na ryby a mořské plody a na italskou kuchyni. Mauricijka Devika Bithioo nám doporučila humra a zajímavý salát ze srdíček mladých palem a doporučila skvělé suché bílé víno. Jemné, krémové jádro různých druhů palem patří mezi vysoce ceněné ostrovní pochoutky. Jde o střed zelených, mladičkých, maximálně čtyři roky starých stromů. V případě mnoha palmových druhů po vyříznutí mateřská rostlina uhyne, proto se tato specialita často přezdívá „milionářský salát“.

Ten, kdo se zajímá o typickou ostrovní kuchyni, neměl by vynechat restauraci Deer Hunter, která se nachází u golfového hřiště s krásným výhledem na jamky. Komu se poštěstí, zahlédne i srnky. My je potkali hned na první jamce.

Wine flight: výlet za vínem  

Ve restauraci Blue Penny Cellar vám bude nejdřív zima, protože přednost má dobře temperovaný sklep, který jistí kvalitu vína. Je největší na celém ostrově, skladují tu více než 40 000 tisíc lahví vína z více než 2 300 vinic z celého světa. Ochutnávka vína se nazývá „Wine flight“ a řídí ji i zde sympatická sommeliérka Malin De Lores, která snad ví o víně vše. A protože se na Mauriciu vinné révě kvůli přílišné vlhkosti nepěstuje, začali tu víno vyrábět z Liči. Nejdřív jsem se smála, ale když jsem ochutnala, zírala jsem – suchá varianta mi připomínala totiž veltlínské.

Esence pravého luxusu Le Prince Maurice

Patnáct minut autem od Belle Mare Plage na soukromé, poloostrově se nachází další z mauricijských hotelů – Constance Le Prince Maurice. „Jméno dostal stejně jako ostrov po holandském princi Mauritsi van Oranje, stejně jako celý ostrov“, vypráví nám Dalida, která nás provází celým hotelovým areálem, a pokračuje: „Hotel byl nejdřív jen pro dospělé, děti sem neměly přístup. Jednou sem však na svatební cestu vyrazil jeden český pár, strávil tu měsíc a pravidelně se vracel. Když přišly děti, dožadoval se zrušení zákazu. Tak tu od té doby míváme i děti, a vybudovali jsme dvanáct rodinných pokojů i dětský klub“, usmívá se sympatická Mauricijka. V hotelu pracuje dvacet let a je na to patřičně pyšná. Personál ji miluje, to vidíme na každém kroku. Le Prince Maurice patří do veleluxusní hotelové skupiny The Leading Hotels of the World. K jeho největším atrakcím patří bezpochyby restaurace Le Barachois, jediná plovoucí restaurace na celém ostrově. Podávají se tu především čerstvé mořské plody.   

Golf & Co

Velkou výhodou celého resortu jsou dvě vlastní golfová mistrovská hřiště Legend Course a Links Course. Obě jsou ve špičkovém stavu a velmi náročná. Nechybí ani velkoryse pojaté tréninkové zázemí a restaurace s výhledem na hřiště. Po golfu máte velký výběr dalších zábav. Můžete se koupat v moři nebo bazénech, zajít do klimatizovaného fitka, zkusit si to na lodi s potápěčskou výbavou, eventuálně se nechat rozmazlovat ve wellness centru Constance Spa. Ať už v jedné z vířivek nebo třeba na masáži. 

Na závěr na jih – Anantara Iko Mauritius Resort & Villas 

Resort Anantara Iko byl otevřen teprve na podzim, a ještě nebyl objeven. Byly jsme nadšeny, protože tu panovala neskutečná pohoda. Architekt zdárně sladil ostrovní koloniální styl s moderním puristickým designem s využitím místních stavebních materiálů. Ústředním bodem hotelového areálu je velký 25 metrů dlouhý infinity bazén a kolem něj jsou umístěny na jedné straně restaurace a spa a na protější straně se bydlí. Jak je na Mauriciu zvykem, pokoje se nenacházejí v jednom obřím maxihotelu, ale v příjemných, nejvýše dvoupodlažních vilkách. Vilky stojí většinou prakticky až na pláži, takže do vln je to opravdu blízko. A ty zde bývají veliké.

Sportovní centrum uspokojí cyklisty i jogíny, pořádá totiž výlety na kole i pěšky i lekce jógy. Můžete vyrazit i na zipline do blízkého sportovního parku. Potápění a šnorchlováni se zde rovněž těší velké oblibě, protože zátoka Blue Bay Marine Park je pro potápění jako stvořená. Uvidíte nejen ryby a želvy, ale i nejrůznější druhy korálů, kterými je zátoka přímo pověstná.

Po sportovním vyžití lze zabrousit do lázní Anantara spa, kde vám nabídnou skvělé masáže.

Nejčtenější v kategorii Travel

Aktuálně na českém webu

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch