TOP 5 mostů v Berlíně. Každý má své neopakovatelné kouzlo – ale úplně jiné

Hamburk je Benátkami severu – toto přirovnání se často používá s ohledem na množství mostů v tomto hanzovním městě. Hamburk je totiž s celkem 2500 mosty evropským městem s největším počtem mostů a jasně předčí Benátky, které mají přibližně 400 mostů; v žebříčku se tak umístily až na pátém místě. Na druhém a třetím místě mezi evropskými městy s nejvíce mosty jsou Vídeň a Amsterdam. My však zůstaňme v Berlíně, který se s počtem 960 mostů umístil na 4. místě. Které mosty patří v Berlíně k těm nejznámějším?

1. Jungfernbrücke v Berlin-Mitte

I když v překladu znamená “panenský most”, nachází se v Nikolaiviertel nejstarší dochovaný most v Berlíně; je starý krásných 333 let. Jedná se o poslední z kdysi devíti zvedacích mostů ve městě. Dodnes se dá pomocí řetězů a kol jeho střed zvednout tak, aby pod ním mohly proplouvat lodě. Spojuje ulice Oberwasserstraße a Friedrichsgracht přes kanál Sprévy. Poštovní správa NDR zvěčnila most v roce 1985 na zvláštní sérii známek.

2. Oberbaumbrücke ve Friedrichshain-Kreuzberg

Tento 150 metrů dlouhý cihlový most byl postaven v roce 1896 a vždy sloužil jako důležitá dopravní spojnice ve městě. Postavením Berlínské zdi v roce 1961 byl most uzavřen; příležitostně sloužil pro výměnu politických vězňů. Dnes je tento most jedním z nejoblíbenějších fotomotivů. Od roku 2003 se zde každoročně pořádá Open Air Gallery, kde přes 100 umělců prezentuje své práce. Tento rok se ale z důvodu pandemie žádná OpenAirGallery 2021 nekoná.

3. Admiralsbrücke v Kreuzbergu

Při vyšších teplotách je Admiralsbrücke jedním z nejoblíbenějších míst setkávání v Kreuzbergu. Částečně proto, že slunce při západu most a lidi na něm rozzáří do zlata. Díky širokým chodníkům včetně patníků je také vhodný k posezení. V důsledku toho, když auta chtějí přejet most, musí se často prodírat mezi davy lidí. Večer zde často hrají hudebníci – někdy lépe, někdy hůře.

4. Glienicker Brücke – spojnice mezi Berlínem a Postupimí

Co vše už bylo o tomto legendárním mostě napsáno, v kolika filmech už hrál hlavní roli! Během studené války se tato železo-ocelová konstrukce stala světově proslulým mostem jako konspirační výměnné místo pro agenty a politické vězně. Putovali tudy také v únoru 1986 manželé Köcherovi (Köcher byl v Kremlu považován za nejvýznamnějšího agenta východního bloku v CIA), kteří byli vyměněni za sovětského disidenta Natana Šaranského. Než se most stal politickým jevištěm, sloužil jako spojnice pro poštovní, nákladní a osobní dopravu mezi Postupimí a Berlínem. Ještě dříve, v 18. století, se přes původní dřevěný most vydávali králové a kurfiřtové z Postupimi do loveckého revíru v berlínském Grunewaldu.

5. Rhizomatische Brücke – Britzer Garten

Jen tak jednoduše tento podivný most nenajdete. Rhizomatický most se nachází uprostřed zahradního parku Britzer Garten. Architekti Clod Zillich, Jasper Halfmann a Jürgen Zilling se při návrhu mostu inspirovali kořenovými oddenky (německy je oddenek “Rhizom”). Výlet do Britzer Garten s jezery připomíná výlet na dovolenou: hluk městských motorů je daleko, vzduch je příjemný a šumění rákosí pohupujícího se ve větru je balzámem na duši.

Rhizomatische Brücke. Foto: Heinz Schreiber.

Nejčtenější v kategorii Society

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch