TOP 8 jídel z Berlína a Braniborska – plus jeden recept

Soljanka, chřest nebo spreewaldské okurky. Ale taky kebab nebo currywurst. Není třeba psát, že stejně jako je rozmanitý Berlín, je pestrá i jeho gastronomie. Ta jde ruku v ruce se širokou národnostní strukturou obyvatel a také s historií země. Jakých je osm tradičních pochoutek z regionu Berlín a Braniborsko?

Berliner Pfannkuchen – berlínské koblihy, Königsberger Klopse – königsberské masové kuličky, currywurst – kari klobása, Berliner Soljanka – berlínská soljanka, Döner – berlínský kebab, vrstvený koláč Baumkuchen, Spargel – chřest nebo Spreewald Gurken – spreewaldské okurky. Co má těchto osm kulinárních hitů společného? Minimálně popularitu ve smyslu „must have“ – tedy, že by neměly uniknout vaší pozornosti při návštěvě regionu Berlín a Braniborsko. Staly se totiž vyhlášenými specialitami, na kterých si pravidelně pochutnávají rezidenti a pro turisty jsou dnes nedílnou součástí cestovatelských itinerářů.

Berliner Pfannkuchen

Podle toho, kde se v Německu nacházíte, tak se tyto koblihy jmenují. V Berlíně se označují jednoduše jako berlínské koblihy, v Porýní Berliner a v Hessensku Kreppel nebo také Kräppel. V každém případě jde o koblížky, které sice z Česka také známe, ale v Německu je zkrátka umí jinak. Princip výroby je všude stejný, kdy se sladké kynuté těsto smaží v tuku, plní marmeládou a sype moučkovým cukrem či polévá různorodou polevou, chuť je však díky odlišnému původu ingrediencí jiná. To si ale musíte ověřit sami!

Königsberger Klopse

Původem východopruská specialita z Königsbergu – Kaliningradu je kombinací masových kuliček s bílou omáčkou a kapary. Zejména v Braniborsku je tento pokrm vyhlášený a dodnes pro region typický. Kuličky se připravují z mletého telecího masa, strouhanky, vejce a citronové kůry a podávají se ve smetanové omáčce s kapary. Přílohou jsou vařené brambory, rýže nebo červená řepa.

Currywurst

Tato tradiční německá pochoutka je etalonem německých rychlých občerstvení. Jde o grilovanou nebo vařenou klobásu s kečupem, posypanou kari kořením, často rozkrájenou na kolečka a podávanou s hranolky nebo houskou. Věhlas currywurstu je takový, že má v Berlíně dokonce své vlastní muzeum a také mobilní aplikaci. Podrobně si o něm přečtěte ZDE.

Berliner Soljanka

Tato hustá klobásová polévka má své kořeny v Rusku. V bývalé NDR se jí říkalo Eintopf a dodnes se pro ni tento název hojně používá. Dokonce i v Česku. Základními ingrediencemi jsou klobásy, maso, rajčata, paprika a okurky, navíc ji zdobí plátek citrónu. Díky této kombinaci má svoji specifickou pikantně kyselou chuť a většinou si do ni každý navíc přidává další suroviny podle toho, co najde doma ve spíži. Není neobvyklé do ní dát také zelí, olivy, rybu nebo houby. Zkrátka to, co dům dal. Na východě Německa se běžně podává jako předkrm.

Döner

Berlínský kebab je fastfoodový fenomén. Döner kebab v turečtině znamená „maso otáčející se na jehle“. Psal se rok 1972, kdy se ve své berlínské podobě s omáčkou začal v bistru u Hauptbahnhof (hlavního nádraží) poprvé Döner prodávat. Díky turecké komunitě tak vznikla věhlasná streetfoodová verze kebabu napěchovaného do housky, bez jehož ochutnání nesmí z Berlína nikdo odjet.

Baumkuchen

Říká se o něm, že je králem moučníků. Je důkazem kvalitního cukrářského řemesla, protože jde o křehký koláč, který se peče ve vrstvách. Původně se prý jednalo o druh svatebního dortu a princip jeho přípravy se datuje až do starověkého Řecka. Vyznačuje se vysokým obsahem vajec a naopak absencí prášku do pečiva, často se do receptury přidává med, rum, ořechy, marcipán nebo nugát. Baumkuchen dnes patří mezi legendární berlínské cukrářské “majstrštyky“ – více v článku ZDE.

Spargel

Němci jsou chřestem doslova posedlí. Žádná jiná zelenina se v Německu nepěstuje s takovým nadšením a v takové intenzitě jako zrovna chřest. Cibule stojí až na druhém místě. Po chřestu je v Německu obrovská poptávka i přesto, že nejde o levnou záležitost. Prý se stal symbolem statusu a Němci si jej dokáží dopřávat velmi často a v rozmanitých podobách. Jak zelený, tak bílý, který má svůj původ právě v Německu. Oblíbenými jsou chřestové krémové polévky, grilovaný chřest k masu či rybě, zapečený chřest, chřest s holandskou omáčkou, chřestový salát nebo quiche. Jeden z našich receptů najdete ZDE.

Spreewald Gurken

Spreewaldské nakládané okurky jsou regionální potravinou, která od roku 1870 stojí na špici zemědělské produkce Braniborska. Jde o specialitu z oblasti Spreewald v Dolní Lužici, kde jsou vynikající půdní i podnebné podmínky pro pěstování okurek. K tomu se přidává um tamních obyvatel, který vychází z tradičních rodinných receptů. Celek je pak lahůdkou, která nese od roku 1999 certifikaci Evropské unie jako výrobku s chráněným označením původu. Nejen, že se tyto okurky nakládají, tamní obyvatelé je zpracovávají i jiným způsobem. Oblíbeným receptem jsou například okurky dušené. Nevěříte? Vyzkoušejte:

Spreewälder Schmorgurken – spreewaldské dušené okurky

INGREDIENCE: 1 kg okurek polních (nakládaček)/ 1/4 litru vývaru/ 40 g anglické slaniny/ 1 lžička cukru/ 1 cibule/ 1 lžíce mouky/ pepř/ sůl/ ocet/ 1 stonek čerstvého kopru/ cherry rajčata (nemusí být)

POSTUP: Nejdříve okurky oloupejte, zbavte velkých jadřinců a nakrájejte na menší kousky. Kostičky slaniny a cibule orestujte na pánvi, přidejte okurky a nechte přibližně dvacet minut společně pracovat na pánci, občas promíchejte. Rozkrojte na půlky cherry rajčátka a přidejte je do směsi. Mezitím na tuku osmahněte cukr s moukou, přilijte vývar a podle chuti osolte, opepřete a přidejte trochu octa. Takto připravenou omáčku nalijte k okurkám, posypte ji nadrobno nasekaným koprem a podávejte s vařenými bramborami.

Foto: kochenmachtgluecklich.de

7. 7. 2021