Top tip N&N — Není gin jako gin

Ať už se pije čistý nebo v koktejlu: gin je jeden z nejoblíbenějších drinků na světě. Bar bez ginu? Nepředstavitelné! Jaké chuťové nuance v tomto směru nabízí výrobci ginu z Berlína a z Česka si můžete právě přečíst. Ale lépe uděláte, když ochutnáte!Ať už se pije čistý nebo v koktejlu: gin je jeden z nejoblíbenějších drinků na světě. Bar bez ginu? Nepředstavitelné! Jaké chuťové nuance v tomto směru nabízí výrobci ginu z Berlína a z Česka si můžete právě přečíst. Ale lépe uděláte, když ochutnáte!



Berlín

Sash & Fritz
Po úspěšné vodce teď přichází divoký bratr — gin. Peter Steger, 
zakladatel firmy, představuje svůj nový projekt po 12 měsících
vývoje: „Pro náš gin používáme ručně sbírané plody jalovce,
 byliny rozmarýn a koriandr, citron a bergamot z Kalábrie“. Pečlivá
destilace a měkká voda z podhůří Krušných hor poskytují tomuto 
lahodnému drinku jemnou chuť a nezaměnitelnou vůni. Gin Sash & Fritz 
dostanete v KaDeWe a samozřejmě na webu za 35 Euro.

Sash-Fritz-berlin-gin-tip

www.wildchildgin.de



Spree Gin
Opravdu rarita. První bio gin, a sice s pravými okurkami ze Spreewaldu!
 Bio okurky z oblasti Pretschen a vybrané rostlinné látky jako levandule,
 hořká pomerančová kůra a kořen lékořice, dodávají tomuto ginu
 jemnou, vyváženou a svěží chuť. Na nejvyšší úrovni je pečlivě 
destilován ručně. Vůně květinová, čerstvá nóta. Chuť 
aromatická, podpořená harmonickým mixem koření. Cena 35 Euro.

Spree-Gin-berlin-top

www.spree-gin.com



Berliner Brandstifter

Skutečná specialitka čeká u dalšího známého berlínského 
producenta ginu — Berlin aged Gin. Dozrává několik měsíců v barelech
 z červeného vína. Přidání černého rybízu, dlouhé skladování a 
interakce bylin dodávají tomuto ginu jedinečnou chuť. Tato speciální
 edice 2018 je omezena na 1 599 lahví. Cena 80 Euro.

top-gin-berlin-praha-tip

Berliner-Brandstifter-gin-top-tip

Berliner-Brandstifter-gin-top-tip-vodka

www.berlinerbrandstifter.com

Česká republika

OMG – Žufánek
Oh My Gin je vymazlený, bylinkově bohatý a rukodělně destilovaný London Dry gin. Je vyroben průtahovou destilací 16 jedinečných bylin a koření, mezi kterými najdete např. jalovec, koriandr, puškvorec, anděliku, ale i netradiční produkty jako mýtické koření grains of paradise, brusinky či květy lípy srdčité. Dohromady tvoří dokonale komplexní celek, který zaujme každého milovníka ginu. OMG gin získal v květnu 2014 maximálních 10 bodů od německého magazínu Eye for Spirit jako teprve 8 z 54 doposud testovaných světových ginů a v roce 2015 stříbrnou medaili na Craft Spirits Awards v Berlíně. OMG si nejlépe vychutnáte s kostkou ledu a/ nebo s tonikem (50 ml OMG, 150 ml kvalitního toniku).

zufanek-gin-omg-tip-praha

www.zufanek.cz 

Little Urban Distillery — London Dry
Řemeslně zpracovaný gin je produktem nadšených srdcařů a důkazem poctivé práce s respektem k surovinám. Vyrábí se tradičním postupem v manufakturní destilérce za použití nejčistšího velejemného lihu, zralých jalovčinek a pečlivě vybraných bylin, plodů a koření včetně typicky lokálních přísad jako jsou např. jeřabina, jablko, lipový květ nebo andělika. Kromě těchto tuzemských „botanicals“ obsahuje gin samozřejmě pro něj typické suroviny jako kvalitní makedonský jalovec, koriandr nebo kůry citrusů. Destilát je ředěn na 43 % alkoholu, který zajistí dostatečnou sílu při zachování jemnosti a podtrhne typicky jalovcovou chuť i aroma.

CR-Little-Urban-London-dry-gin

www.littleurban.cz 

Little Urban Distillery — Stařený gin v jalovcových sudech
Brněnská destilérka se pustila také do lahůdek pro fajnšmekry. Stařený Little Urban Matured Gin vychází z klíčového London Dry Ginu. Ještě před naředěním na požadovanou stupňovitost je destilát uložen do soudků ze srbského jalovce, ve kterých leží po dobu minimálně tří měsíců. Gin je pro stárnutí v sudech vyráběn stejným postupem jako pro London Dry Gin – vše výhradně za použití pouze přírodních látek a do výsledného destilátu nepřijde kromě vody již žádná přísada. Jalovcové soudky předají vystárnutému ginu ještě více silné jalovcové chuti i aromatu. Pro intenzivnější dřevitou barvu destilátu se do soudků přidávají dubové chipsy.

CR-Little-Urban-Jalovec-gin

little-urban-cz-gin-proces-vyroba

www.littleurban.cz

Text Danuše Siering, Barbora Vojtová

Nejčtenější v kategorii Society

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch