Třetí čtvrtek v listopadu patří Beaujolais Nouveau

„Beaujolais Nouveau est Arrivé!“ je slogan, který každoročně třetí čtvrtek v listopadu zaplaví celý svět. Na stolech se totiž poprvé objeví láhve francouzského vína ze sklizně daného roku. A letos je prý výjimečná!

Víno odrůdy Gamay, které plní láhve dnes již legendárního Beaujolais Nouveau, pochází z francouzského vinařského regionu Beaujolais, který svou polohou podpírá populární Burgundsko. Už desítky let jde o svátek mladého červeného a růžového vína Beaujolais Nouveau, které se může otevřít nejdříve přesně o půlnoci ze středy na čtvrtek. Ten letos vychází na 19. listopadu.

Spoluzakladatelem této populární vinařské události je Georges Duboeuf. Jeho rodina dodnes patří se svými vyhlášenými víny k největším propagátorům. Svátek všech milovníků vína je oslavou konce sklizně. Vinaři z vinařské oblasti Beaujolais jej založili v roce 1937 a původně se domluvili na datu 15. listopadu. Od sedmdesátých let se ale akce rychlostí blesku rozšířila za hranice Francie a pod tlakem marketingu se termín poupravil na třetí čtvrtek v listopadu, aby datum nebylo „plovoucí“ v týdnu a podařilo se využít k oslavám také nadcházející víkend.

Spoluzakladatel tradice Georges Duboeuf

Heslo: „Beaujolais Nouveau est Arrivé!“ – čili: „Přichází „nové“ Beaujolais!“ se tradičně používá k propagaci tohoto mladého vína, které si lidé občas pletou s Beaujolais jako takovým. Jednoslovné označení „Beaujolais“ na láhvi znamená víno vyrobené z odrůdy Gamay, které se obvykle nelahvuje přímo po sklizni, ale prochází procesem delšího zrání v sudech, takže je zároveň vhodné k archivaci. Na rozdíl od toho je Beaulolais s dovětkem „Nouveau“ mladým vínem nalahovaným přímo po sklizni a doporučuje se vypít relativně rychle, nejdéle však do Velikonoc.

Vinařský region Beaujolais

A jak víno z hroznů Gamay vlastně chutná? Gamay je modrá odrůda určená pro výrobu lehkých červených vín, která připomínají svými vlastnostmi Pinot Noir – Rulandské modré. Téměř výjimečně se vyskytuje jinde, než ve vinařském regionu Beaujolais, kde probíhá 75% její veškeré světové produkce. Gamay se vyznačuje jemnou květinovou vůní s náznakem zeminy, kterou doprovází stopy černého rybízu, malin, čerstvě natrhaných fialek nebo dokonce banánů. V chuti je víno lehké, s vyšší kyselinou, plné tónů červeného ovoce a s jemnou příjemnou hořčinkou v závěru. Oproti loňské sklizni má letošní víno o něco vyšší kyselinu, ale zato mohutnější strukturu a výraznější třísloviny.

Takže nezapomeňte tento příjemný zvyk také oslavit a osobně posoudit, jak chutná letošní úroda z francouzské oblasti Beaujolais.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.