V dámském budoáru

Tvorbu architektky a designérky Heleny Dařbujánové sleduji už od té doby, co před šesti lety představila na Designbloku gaučík Momo a stala se objevem roku. Po sérii nábytku do dámského budoáru letos dopřála mužům Oto(wo)man.

Když jsem loni na sklonku zimy uviděla fotografii Báry Prášilové, která nafotila rusovlasou Heleninu dceru jako mořskou pannu sedící u toaletního stolku na hladině zamrzlého rybníka, věděla jsem, že se chci o tomhle příběhu dozvědět víc. Obálky magazínů ale začaly jásat jarními tématy a já pod vlivem dalších vjemů na tu malou mořskou vílu zapomněla. Myšlenka na ni se ale vynořila v pravý čas a já se rozhodla Helenu konečně poznat osobně. Zrovna připravovala na letošní Designblok svůj první kus nábytku pro muže a já měla možnost mezi prvními vidět oto(wo)man, monumentální gauč, či chcete-li, otoman pro velké muže. „Oto(wo)man jsem navrhla jako velký gauč pro velké muže, s tím vědomím, že je třeba udělat gauč vyšší, jako trůn, aby se tak muži na Oto(wo)manu i cítili, jako velcí a důstojní. Protože čím větší budou muži, tím větší se budeme cítit i my ženy. Proto musíme své muže podpořit – to jsou ty Zlaté ženy nesoucí gauč… Apropó, který muž doma nechce Zlatou ženu? Nebo rovnou dvě?“ vysvětluje Helena s úsměvem.

helela-darbujanova
Helena Dařbujánová
Kolekce Makronek

K navrhování nábytku se Helena dostala ve chvíli, kdy potřebovala pro svého klienta pohovku a žádná se jí nezdála dostatečně zajímavá do prostoru, který vytvořila. Transformace z architektky do designérky byla tedy naprosto přirozeným procesem. Na gaučík Momo, který vznikl ve spolupráci s Polstrin design, pak navázala velmi ženská linie nábytku a doplňků do interiéru s poetickými názvy. Její pohovka Lola si dokonce zahrála v mém dětském pořadu a multifunkční Makronky se staly jedním z hlavních aktérů fashion story.

Největší hvězdou však pro mne doposud zůstává ložnice Audrey, která skutečně fyzicky stála na tajícím ledu rybníka, zatímco si zkřehlá mořská panna mnula ploutve.

komoda
Komoda Audrey
gauc-momo
Gaučík Momo
womens-boudoir-lola
Dámský budoár Lola
toaletni-stolek
Toaletní stolek Audrey

www.helenadarbujanova.cz

Text Kateřina Černá

Nejčtenější v kategorii Society

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch