Václav Vokolek: JARO

Jaro je čtvrtou a poslední knihou z uměleckého cyklu Cesty za horizont od spisovatele a výtvarníka Václava Vokolka. Svazek s podtitulem Příručka pro poutníky a cestovatele zavede čtenáře na místa naší vlasti, k tradicím a symbolům spojeným právě s tímto ročním obdobím, které znovuotevírá poklady přírody i mysli nejen vášnivým cestovatelům a poutníkům.

Na jaře se vlády ujímá Beran a po něm Býk, zem je pod jejich kopyty rozdupaná, ubývá temnot a ve vzduchu dominují vlahé vánky a zemité vůně rozblácené půdy. A tam, kde je stále rozpraskaná, začínají její jizvy vyplňovat pramínky vody. Otepluje se a postupně zemí prostupují kořínky a klíčky rostlin. V tomto duchu popisuje Václav Vokolek příchod jara a nezapomíná ani na symboly. Jaro je obdobím, které mění tmu za světlo a zánik za zrod. Je další fází přirozeného cyklu roku. A právě princip opakování, čili pohyb v kruhu byl vždy klíčovým pravidlem přírody, tedy i člověka. „Symbol kruhu patří vůbec k nejstarším,“ uvádí v knize autor. Skrývá se za ním cykličnost času, ale i výraz pro slunce jako podmínku života. Je to právě slunce, které vždy – dle slov Vokolka – doprovází poutníka na jeho cestě krajinou. Nedovolí, aby kráčel sám, i když je občas schované za mraky.

Autor bez zbytečného patosu popisuje také význam tradic, za kterými stojí vždy skrytý význam, který dává jasný smysl a většinou navazuje na další souvislosti. Člověku dojdou až tehdy, když si o nich přečte, přitom řadu z nich má v sobě zakódovaných od svých předků, ale vlivem životního stylu je podvědomě vymazal.

Jaroslav Vokolek, Foto: ČRo.

„Žijeme v době, která je příliš závislá na předpovědích počasí, a tím se o mnohé připravujeme,“ píše Vokolek. Má pravdu, příroda má otevřeno za každého počasí, stačí se jen dobře obléct. Spisovatel čtenáře vede po rozmanitých jarních stezkách, a navíc své texty doplňuje o unikátní dobové kresby a reprodukce ze starých tisků. Na první cestě nám ukáže podivuhodné místo opředené zvláštní energií – Boží kámen. Další výpravu vyplní spletité křížové cesty, které odkazují na velikonoční období. Nebylo by to jaro, kdybychom nehledali v lesích stříbrné studánky plné podivuhodných odpovědí na naše tajné otázky. Otevřít je, aby za odměnu otevřely naše srdce a mysl. Kdy jindy než právě nyní? S autorem se vydáme také do malého historického města opředeného příběhy pozoruhodných lidí, kteří zde žijí či kdysi žili. Na závěr se potkáme i s majestátními stromy. Kdo jiný by měl umět vyprávět o síle života lépe než právě ony?

Číst Jaro je jako luštit křížovku, která vás nenechá na pokoji, protože každá odpověď souvisí s další otázkou a odpovědí na ni. Satisfakcí pro vás bude, že si ve finále dokážete uvědomit, jakou roli hraje jaro, období znovuzrození, objevování, sebepoznávání a nových cest, právě ve vašem životě. Jedna z knih, která je velmi aktuální právě pro současné bilancování. 

Václav Vokolek: Cesty za horizont – Jaro, vydává nakladatelství Universum, 192 stran, doporučená cena 379 Kč.

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch