Vydavatelství Axel Springer otevřelo v Berlíně novou budovu: architektonický skvost se stal dalším symbolem města

Architektonický zázrak, moderní skvost, či symbol sjednoceného Berlína. I tak média píší o nově otevřené skleněné budově Axel-Springer Neubau, která slouží jako další sídlo tohoto slavného německého vydavatelství. Navrhl ji známý nizozemský architekt Rem Koolhaas, který mimo jiné vyučuje urbanismus na Harvardu.

Stavbou této impozantní budovy se vyplnil sen zakladatele mediálního domu, samotného Axela Springera, který zemřel v roce 1985 v tehdejším Západním Berlíně. Během své úspěšné kariéry podle slov jeho manželky prý vždy toužil o znovusjednocení Berlína, pro který chtěl vytvořit dominantu v podobě nového sídla vydavatelství.

Otevření budovy se stihlo i přes koronavirová opatření a zdržení přesně podle plánu, po čtyřech letech od začátku stavby. A slavnostní otevření v říjnu byla velká sláva, které se zúčastnila sedmdesátka významných německých osobností z politiky, kultury i obchodu. O tom, jak velkou roli hraje vydavatelství na německé scéně svědčí i fakt, že řeč během otevírací ceremonie držel sám německý spolkový prezident Frank – Walter Steinemier, který nešetřil chválou. Podle něj je toto moderní dílo dalším symbolem Berlína. „Axel Springer-Neubau má podle mého názoru symbolickou sílu. Je to symbol nové budoucnosti, nové éry médií, symbol radikální přestavby mediálního prostoru a vydavatelství. Je to odpověď na nové výzvy,“ řekl novinářům z listu Die Welt, což je redakce právě z portfolia Axel Springer, která bude v budově sídlit.

Je paradoxní, že otevření této velkolepé kancelářské budovy vyšlo zrovna na dobu, kdy se většina lidí kvůli covidu uchyluje k povinnému home office a mnohé velké firmy se naopak kanceláří buď zbavují, nebo si pronajímají menší a méně okázalá sídla. Proto i význam kanceláří do budoucnosti bylo jedním z nejčastějších témat, na které směřovaly otázky novinářů v průběhu otevírací ceremonie. Potřebujeme ještě v dnešní době kanceláře a navíc tak velkolepé na tak lukrativním místě? Architekt a urbanista Koolhaas v tom má ale jasný názor: „Právě současná pandemie a přesunutí života do digitálního světa, zvýšila nutnost a užitečnost skutečných prostor, které jsou koncipované pro setkávání a interakci lidí. V nové budově je vše navržené tak, aby komunikace s lidmi byla součástí práce a aby jim to bylo co nejpříjemnější.  Lidé potřebují k životu fyzické kontakty a skutečné lidi, home office toto nenahradí,“ citoval architekta Die Welt.

Nová budova Axel Springer, která bez debat dominuje svému okolí, je tvořená výraznou zvláštní členěnou fasádou ze skla. Nabízí pracovní plochu o rozloze 52 tisíc metrů čtverečních a vejde se do ní na 3000 zaměstnanců. Je vysoká přesně 45 metrů a má zvláštně řešený systém teras, složených ze 13 můstků a propojení s původní nedalekou budovou vydavatelství. Uvnitř stavby je jako zvláštní prvek obrovská nezastavěná plocha, která slouží jako jakýsi vnitřní dvůr, místo pro setkávání lidí, a dokonce třeba i pro procházky. V přízemí domu je taky v plánu postavit obchodní centrum, kam se mohou moct dostat i běžní návštěvníci, kteří by chtěli obdivovat tuto moderní architekturu. Zbytek budovy je však veřejnosti nepřístupný a je určený pro redaktory a pracovníky titulu Die Welt, který má kromě tištěné verze taky svou televizi a internetovou redakci. Welt spadá do portfolia vydavatelství jako jeden z jeho nejvýraznějších titulů.

(c) Nils Koenning / Axel Springe

Samotné vydavatelství nese jméno po svém zakladateli Axelovi Springerovi, který byl původně novinář a firmu založil těsně po druhé světové válce, konkrétně v roce 1946. Původně sídlila v Hamburku. V roce 1952 Springer začal vydávat bulvární deník Bild, který se dodnes na trhu drží jako nejprodávanější noviny nejen v Německu, ale dokonce i v Evropě, tisknou se denně v nákladu okolo 2 milionů kusů. Vydavatelská společnost Axel Springer je jednou z největších evropských mediálních společností, pod kterou spadají víc než 200 tištěných titulů a 80 různých webů. Tržby mediálního domu se pohybují okolo 3 miliard eur ročně.

Nejčtenější v kategorii Society

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch