WeTravel — Srí Lanka

Stát Srí Lanka se nachází na ostrově Cejlon kousek pod špičkou Indického poloostrova. Je to mimořádně cestovatelsky zajímavá země, a to díky přírodě, památkám i půvabům zdejšího moře. Většina jejích obyvatel jsou buddhisté, proto se zde nachází celá řada chrámů a svatyň.Stát Srí Lanka se nachází na ostrově Cejlon kousek pod špičkou Indického poloostrova. Je to mimořádně cestovatelsky zajímavá země, a to díky přírodě, památkám i půvabům zdejšího moře. Většina jejích obyvatel jsou buddhisté, proto se zde nachází celá řada chrámů a svatyň.

Srí Lanka. Perla indického oceánu, ostrov čajových plantáží, slonů, měsíčních kamenů. Hřejivá, s vůněmi rozličného druhu koření, santalového dřeva, jasmínu a čerstvým vzduchem na pobrežích pisčitých pláží lemovanými palmami a mangovníky, mořských vln, nejkrásnějšími západy slunce, magických buddhistických chramů. Je to oáza klidu a pocitu jakéhosi příměří v duši.

Asi právem Marco Polo označil Srí Lanku ve tvaru slzy padající z jihovýchodního okraje Indie za nejkrásnější ostrov této velikosti na světě. Srí Lanka byla také prvním místem, kam po vyhnání z ráje došlápl Adam. Spisovatel Artur C. Clarke říká, že je zde nejlepší místo na světě k pozorování vesmíru. Pozorujete-li Srí Lanku, naleznete vesmír sám v sobě. A co řekl sám Buddha?

„Budete-li se snažit porozumět celému vesmíru, nepochopíte vůbec nic. Jestliže se pokusíte porozumět sobě, pochopíte celý vesmír.“

Pár postřehů z naší výpravy k fotografiím

Jedno z nejkrásnějších míst Srí Lanky Sigiriya (Lví skála) je zapsána do seznamu UNESCO. Pod skalou se rozprostírají nádherné stupňovité vodní zahrady s jezírky a dodnes funkčními fontánami.

Kobra indická je v hinduistické kultuře velmi respektovaným a obávaným zvířetem. V mytologii představuje mocné božstvo. Kobry jsou velmi populární mezi zaříkávači hadů, kteří předvádí jejich tanec při hraní na flétnu.

Na Srí Lance jste téměř všude obklopeni opicemi. Nejčastější druh je zde hulman posvátný a hulman rudolící. Hulmani nejčastěji žijí v rodinných tlupách skládajících se z jednoho dominantního samce, jedné až sedmi dospělých samic, které jsou příbuzné, a jejich mláďat různého stáří. Zajímavostí je, že hulman posvátný je považován hinduisty za posvátné zvíře a nesmí být zabíjeno ani odhaneno. Jsou chováni kněžími a krmeni v chrámech a tento druh opice je téměř ohrožený.

Rybí trh, ženy prebírající sušené ryby na slunci, hrubé rohože na písku, rybáři, hladoví psi a vrány čekající na svou kořist, buvoli jako jeden z tradičních povozů… jedna z mnoha tváří života na Srí Lance.

K tradičnímu životu na Srí Lance patří také typičtí rybáři, rybářské vesnice, čajové plantáže, nádherné národní parky, jako jsou například Hortonské pláně, jenž jsou doslova obsypány rhododendrony. Pokud si ráno přivstanete, možná budete mít možnost pozorovat z vyhlídky „Na konci světa“, nádherný východ slunce.

V safari budete z džípu vyjma slonů, kteří jsou přítomni téměř všude i ve volné přírode, moci pozorovat leopardy, vodní buvoly, velké množstí ptáků a nádhernou divokou přírodu.

Je pravdou, že během několika dnů na Srí Lance můžete uvidět to nejzajímavější a projet ostrov skrz naskrz. Pokud budete chtít, můžete se dostat na místa, kde je minimum turistů. Výhodou je také to, že ostrov se dá navštívit celoročně.

Text a Foto Karin Zadrick

Nejčtenější v kategorii Travel

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch