Zahrádkářské kolonie v Berlíně

Co je krásnějšího, než si posedět s přáteli na zahradní párty? Obklopen zelení, květy, grilováním a lahodným mokem.

To ví i 73 tisíc majitelů zahradních parcel v Berlíně, které jsou shromážděné v celkem 900 zahradních koloniích. A to na celkové ploše téměř 3 000 ha! (např. Friedrichhain-Kreuzberg má plochu 2 000 ha).

Historie zahradních kolonií sahá až do poloviny 19. století, kdy začaly v Berlíně vznikat „Armengärten — zahrady pro chudé“. To byla místa, kde si lidé pěstovali ovoce a zeleninu, aby se mohli lépe stravovat. Čekací listiny na volné pozemky vždy byly a jsou dodnes přeplněné.

zahrádkářské-kolonie-2

Teď však přichází hlas peněz. Investor Arne Piepgraß přišel s nápadem, že kdyby se kolonie zrušily, dalo by se na těchto místech postavit až 400 tisíc bytů. A už se na to téma začíná diskutovat. Uvědomují si zodpovědní plánovači města, co to znamená? Vždyť přehlíží skutečnost, že tyto přežitky „obyčejných“ lidí jsou právě ta místa, která dávají možnost zažít pocit Tady a Teď, zastavit se na chvíli, nadechnout se. Ano, představuji ten malý kuriózní kousek života, ten barevný sociální mix, který vede k tomu, co je tolik obdivováno… co se nazývá — Berlín.

Text Danuše Siering

Nejčtenější v kategorii Society

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.