Gurmánský konec roku

Ať už Silvestr více či méně prožíváte, neměly by na vašem stole chybět dobroty, které vyladí poslední večer ve starém roce a přenesou vás společně s vinnými bublinami do roku nového.

Silvestrovské pohoštění stojí především na jídle bez příborů, tedy na takovém, které jednoduše chytnete do ruky a vložíte jako jedno sousto do úst. Proto s oblibou používáme označení jako jednohubky nebo finger foods. V českém prostředí ale k takovým oslavám neodmyslitelně patří také chlebíčky mnoha chutí, barev a ingrediencí a samozřejmě i sladké pochoutky. Na Silvestra hlavně ty, které zbyly z Vánoc, tedy cukroví. Na přípravě silvestrovského pohoštění je sympatická rychlost, protože na rozdíl od vánočního menu jej lze zvládnout nachystat během velmi krátkého času. Možná i proto, že kreativitě se meze nekladou a možností je nekonečně mnoho. Přinášíme několik tipů na rychlé a relativně zdravé silvestrovské pohoštění.

Plněné datle
Vyzkoušejte něco netradičního, rychlého a velmi delikátního. Ze sušených datlí či švestek odstraňte pecku a místo ní vložte mandli, vlašský ořech či kozí sýr. Obalte plod v anglické slanině, propíchněte párátkem a orestujte na pánvi či na grilu.

Pomazánky
Patří snad na stůl každé české domácnosti. Druhů je spousta, záleží hlavně na tom, jaké máte rádi ingredience. Základem je většinou pomazánkové máslo, respektive tradiční pomazánkové, nebo klasické máslo či tvaroh, doplněné o sůl a pepř. A naše tipy? Zkuste jemnou pomazánku z červené řepy, typickou vajíčková, tuňákovou s kapary či avokádovou s limetou.

Prkénka plná delikates
Nejrychlejší forma občerstvení – mix masových delikates, sýrů, zeleniny, oliv, čatní a vlastně všech drobných pochoutek, které zrovna máte doma. Ať už připravíte víc malých prkének či jedno velké na délku celého stolu budete mít jistotu toho, že si z nich každý vybere. Nezapomeňte doplnit o nakrájené pečivo či slané krekry.

Nachos
Kukuřičné „chipsy“ s původem z Mexika se staly velmi oblíbenými i v českém prostředí. Možná proto, že je vnímáme jako zdravější variantu typických tuzemských smažených brambůrků. Často si je sypeme do mísy při filmových večerech a kombinujeme s dipy a omáčkami. Zkuste nachos například tataráčkové (z hovězího, z lososa, z červené řepy), s avokádovým a rajčatovým dipem nebo se sýrovou a chili omáčkou.

Pečené bagetky
Máte starší bílé pečivo? Nakrájejte jej na plátky, potřete máslem a dejte do trouby. Po vytažení plátky natřete například cibulovým čatní, česnekovým máslem nebo je pouze zakápněte olivovým olejem s hrubozrnnou solí a čerstvě mletým pepřem.

Pizza na čtverce
Kdo z nás si jednou za čas nedá s chutí pizzu? Italská placka s rozmanitými ingrediencemi může být i jednoduchým řešením občerstvení. Těsto si můžete buď již chlazené či mražené koupit, ale nejlépe si jej udělejte sami a naneste na něj rajčatové sugo a mix slaných ingrediencí dle toho, co máte zrovna po ruce. Můžete zkusit ale i sladkou variantu například s ořechovým máslem a ovocem.

Šneci z listového těsta
Máte doma v lednici či mrazáku zbytek listového těsta? Pak jej rozválejte a obohaťte například špenátem a fetou či oblíbenou anglickou slaninou v kombinaci s pikantní nivou. Opět se nabízí také sladká možnost – například s povidly a mákem.

Krevety
Pokud patříte mezi milovníky seafood a krevety můžete mít téměř kdykoli na talíři, pak vám jistě budou známé kombinace s česnekem a petrželí, nebo krevety s bílým vínem a chili. Kdo má rád kari, pak asi nejraději připraví variantu v kokosovém mléce s koriandrem.

Lívance
Řada z nás má doma lívanečník jako nezbytnou součást výbavy pro své raní a brunchové menu. Lívance můžete připravit buď klasické, které se budou hodit jako doplněk k zakousnutí místo pečiva, či buďte kreativní a vyzkoušejte například lívance zeleninové či na sladko s ovocem a tvarohem se skořicí.

Dipy
Jednoduše řečeno mix zakysané smetany s bylinkami, solí, pepřem a popřípadě citronovou šťávou, čerstvým sýrem či tvarohem a dalšími ingrediencemi jako jsou například česnek, kopr, avokádo a další. Dipy vypadají jednak krásně barevně a pak skvěle doplní či podtrhnou chuť grilovaných pochoutek, zeleninových crudités či zmiňovaných nachos.

Sušené ovoce
Populární zimní varianta ovoce, kterou si dáváme s oblibou do kaší, na svačinu, k čaji, k vínu. Čím dál tím víc domácností má i svoji sušičku na ovoce. Připravte misky mixu sušeného exotického ovoce nebo jablečných křížal a dalších tuzemských sušených plodů. A už jste zkoušeli sušené ovoce zalít hořkou čokoládou se špetkou chili?

Ořechy a semena
Zdraví velmi prospěšná surovina, kterou můžete připravit na nekonečně mnoho způsobů a je nepostradatelnou ingrediencí většiny pekařských výrobků. Zkuste ořechy orestovat, budete se divit, jaké nové chutě objevíte. Vzhledem k vysokému obsahu tuků, nemusíte pánev ničím potírat a restovat ořechy jen tak. Ke kešu zkuste přidat sůl s rozmarýnem, k dýňovým semenům přidejte chili, sezamové orestujte se solí a mandle doplňte o med se solí.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Čas na Stubai

       ·   18.03.2024
Němci první, Češi třetí. To je statistika loňských návštěvníků Stubaiského ledovce. Necelých dvacet kilometrů od Innsbrucku se lyžuje až do května.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch

Boeckl und Kokoscha: Eine wahre Rivalität?

       ·   27.02.2024
Albertina Modern, die sich direkt gegenüber der ikonischen Wiener Jugendstil-U-Bahn-Station Karlsplatz von Otto Wagner und Joseph Maria Olbrich befindet, bringt aktuell in ihren Untergeschoss-Sälen die Schau „Herbert Boeckl – Oskar Kokoschka. Eine Rivalität.“ Darin präsentiert