Akce Taste Fake Meat – 30. 8. v Černé labuti hledáme to nejlepší maso bez masa

Náhražka masa. To zní vašemu uchu možná nevábně, leč vaše ústa by byla mile překvapena, jak chutné dnes může takové “fake meat” být. A proto vydavatel nnmagazine.cz, společnost Black Swan Media pořádá v domě Černá labuť první akci svého druhu u nás. TASTE FAKE MEAT – soutěž o ty nejlepší alternativy masa.

Přijďte 30. srpna do domu Černá labuť Na Poříčí, který je největším centrem vegetariánské a veganské kultury u nás, a zažijte etické gurmánské hody. V 8. patře Černé labuti proběhne odborná soutěž mezi výrobci delikátních umělých mas v tepelné úpravě, jako jsou Mooi, Loving Hut, Veganz, Puroland, Wheaty, VeganGrill, Ovegano, Salve Natura, The Vegetarian Butcher, Kalma a další. K ochutnávce bude řada dalších produktů od českých i německých výrobců. Jejich kvalitu bude hodnotit mezinárodní porota, v níž zasedne např. Dr. Ali Moshiri,v Německu pro své renomé v gastronomických kruzích přezdívaný “bylinkový papež”, Lucie Šilhová, šéfredaktorka časopisu Apetit, Věra Doušová, předsedkyně Potravinové banky Praha a další osobnosti.

V 1. a 2. patře Černé labuti, na ploše 800 metrů čtverečních, pak proběhne ochutnávka od dalších výrobců umělých mas, které budou k dostání v prostorách obchodu Vegan World, partnera akce Taste Fake Meat, a v restauracích Loving Hut a Mooi. Gurmánskou akci doprovodí osvětový program, který ukazuje nejen na gurmánské kvality umělého masa, ale také na etický a ekologický rozměr nahrazování zvířecího masa rostlinnými alternativami. 

Jeden z organizátorů akce, Jan Müller z Black Swan Media, k tomu říká: “Nedělíme lidi podle toho, kdo jí a kdo nejí maso. Ale víme, že svět potřebuje nový přístup ke zvířatům a k životnímu prostředí. Proto hledáme cesty, jak žít s úctou ke všemu živému – a přitom si co nejvíc užít jídla! Málokdo ví, že ročně zabijeme 70 miliard kuřat a další miliardy krav či prasat. Svět se proměnil v jedna velká jatka, a my doslova těžíme maso z těl v zajetí chovaných, chemií a léky dopovaných zvířat, jimž měníme genetiku. Tohle je fakt, a je třeba s tím něco začít dělat.”

Ke zvířatům máme schizofrenní vztah

Event je oceněním tvořivosti těch, kteří hledají zdravé náhražky masa. Jeho cílem je rozšířit povědomí o umělém mase (resp. o rostlinných náhražkách masa, alternativním mase, či také “nemase”). Souhrnně tomuto segmentu říkáme s nadsázkou FAKE MEAT. Chceme, aby se u nás potkali výrobci umělého masa se zástupci obchodů a restaurací, a také s osobnostmi z médií. Současně si přejeme, aby možnost porovnání chuti dostala i široká veřejnost – bez ohledu na to, zda jí či nejí maso. O výsledcích soutěže budeme informovat čtenáře v Česku i Německu. 

Danuše Siering, vydavatelka N&N magazínu dodává: “Zbožňujeme je, mazlíme se s nimi, nazýváme je svými nejlepšími přáteli. Zároveň je vězníme v konvenčním rychlochovu, krmíme geneticky modifikovanými krmivy, odstraňujeme jim rohy, zkracujeme zobáky, zabíjíme je a jíme. Tento schizofrenní proces bude pokračovat tak dlouho, dokud bude existovat zájem kupovat maso za tu nejnižší cenu. Ne, nikdo nemá právo druhým zakazovat, co má či nemá jíst. Naším cílem je dát příležitost zamyslet se a ochutnat alternativy masa. Jsem přesvědčena, že někteří lidé budou příjemně překvapeni.“ 

Revoluce v Aldi 

Malou revolucí se v Německu stalo červnové prohlášení největšího diskontního řetězce Aldi, který chce od roku 2025 postupně přejít na prodej masa výlučně z chovů, které nabízejí zvířatům dobré životní podmínky. To, o čem agrární politika pouze mluví a není schopna prosadit, si velkoobchod s potravinami zajistil sám. Příklad, nad kterým stojí za to se zamyslet. 

Článek si můžete také přečíst v německém jazyce.

Mohlo by vás zajímat

Přečtěte si

Champagne: Čím by si na Silvestra připil Winston Churchill

„Šampaňské by mělo být suché, studené a zdarma.“ S autorem tohoto citátu Winstonem Churchillem máme něco málo společného. Přiznávám, že také nejraději úřaduji dlouho ráno v posteli, má velká rozhodnutí padnou rovněž vždy ve vaně plné pěny, duchovní sílu čerpám malováním… A co máme společného asi nejvíc, je fakt, že milujeme šampaňské a Francii.
Přečtěte si

EUREF je berlínské „městečko budoucnosti“. A právě odtud míří restaurace the CORD ke kulinářským hvězdám

Gasometer je již 108 let dominantou Berlína-Schönebergu a zná ho snad každý Berlíňan. Na téměř šestihektarovém pozemku se však nachází také kampus EUREF, městečko budoucnosti, které je skutečnou laboratoří přechodu na obnovitelné zdroje energie a jedinou svého druhu v Evropě…. Ne, to jsem nevěděla ani po 35 letech v Berlíně. Stojím na hlavním náměstí se stoprocentně bezemisními budovami; v jedné z nich byla nedávno otevřena lifestylová restaurace the CORD. Pod vedením Thomase Kammeiera, kultovní osobnosti berlínské gastronomie, se vydala na vítěznou cestu ke hvězdám. Příliš mnoho superlativů najednou? Přesvědčte se sami, nebudete litovat.
Přečtěte si

Sommelier Jiří Markuzzi: Německý riesling i moravský ryzlink může být skvělý. V Německu však vítězí tradice

Občas má někdo to štěstí, že se narodí se jménem, které předurčí jeho budoucnost. Třeba tak jako majitel vinného obchodu Vino Markuzzi. Jiří Markuzzi se narodil v Česku, ale jeho předkové pocházeli, jak jeho příjmení napovídá, z Itálie. K vínu přivedl Jiřího jeho otec, který za ním (za vínem a s Jiřím) často jezdil na Moravu. Vzhledem k tomu, že se Jiří už na hotelové škole stal sommelierem, od mládí prozkoumá vinný potenciál různých států. S oblibou mluví nejen o Itálii, ale i o Německu. A právě o německých vínech v porovnání s moravskými (a nejen o tom) jsme se s Jiřím bavili.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Jakou zemi zdědím?

    ·      28.09.2022
Německo chce vést zelenou revoluci v Evropě a Česko nechce zůstat pozadu. Ale co si myslí o klimatické krizi ti, kterých se nejvíc dotýká? Anna Müllerová, patnáctiletá studentka z Prahy, napsala pro N&N malou esej o jedné velké

V Berlíně padnul nový světový rekord v maratonu

    ·      26.09.2022
"Nevím, kde je hranice," řekl jednou Eliud Kipchoge, "ale chci jí dosáhnout." Na nedělním berlínském maratonu 37letý běžec z Keni opět posunul hranici lidských možností. Tentokrát urychlil svůj světový rekord o třicet sekund.

Přitažlivost západočeského lázeňského trojúhelníku roste

    ·      20.09.2022
Lázeňské kolonády provoněné oplatkami, historické budovy s léčivými prameny, ale i rozmanité přírodní skvosty a kulturní akce. Taková je atmosféra lázeňských měst, fenoménu, kterému se dostává stále větší pozornosti. Může za to i loňský zápis západočeského lázeňského trojúhelníku

Aktuálně na německém webu

Was für eine Erde werde ich erben?

    ·      28.09.2022
Deutschland will in Europa die grüne Revolution voran­treiben , und die Tschechische Republik will nicht zurück­bleiben. Aber was denken diejenigen über die Klimakrise, die am meisten von ihr betr­offen sind? Anna Müllerová, eine 15-jährige Schülerin aus Prag, schrieb für N&N einen kleinen Aufsatz über eine