Gastro novinky z první ruky! Testujeme nové podniky a produkty, abychom mohli doporučit ty nejlepší gurmánské zážitky nejen v Praze a Berlíně.
Schmeckt gut! Přečtěte si, kde se v Berlíně nejlépe najíte
Berlín je rájem milovníků jídla. Gastronomická scéna je vzrušující a potěší nejen milovníky currywurstů či špičkové kuchyně, ale i zvědavce, kteří chtějí ochutnat jídla z těch méně známých gastrokončin světa, píše z Berlína Danuše Siering,…
Zrnko, které spojuje svět
To je káva Dallmayr, synonym pro kvalitu a nadstandardní servis. Milovníky kávy spojuje tento lahodný nápoj po celém světě více než 300 let.
Na návštěvě v echt české pivnici – v srdci Berlína
Hospoda „Prager Frühling 1968“ v berlínském Pankowě je oázou socialistického designu a českého piva.
Zážitky tisíce a jedné noci aneb novoroční oslavy v Německu a Rakousku
Vánoční a novoroční čas je vhodným okamžikem k návštěvě našich sousedů. Již tradičně se jezdívá na vánoční trhy, které poutají svou romantickou atmosférou v podvečerních hodinách a lákají na teplý Glühwein – svařák či na ovocné punče….
Se Zdeňkem Pohlreichem o lahůdkách německé kuchyně
Jeho jméno je synonymem pro kvalitní gastronomii. Zdeněk Pohlreich svými televizními pořady změnil český pohled na pohostinství. Umí být nekompromisní, mnoho lidí s ním nemusí souhlasit, ale zůstává svůj.
S N&N mluvil o české a německé…
Pražské Manifesto otevírá pobočku na Postdamer Platz
Potsdamer Platz, náměstí vystavené na základech bývalé Berlínské zdi, patří k turisticky nejnavštěvovanějším místům v Berlíně. Od 25. ledna zde má novou atrakci: uprostřed náměstí otevřel na ploše 4 400 qm své brány, původně český…
Víno pod vlivem vesmíru a nově i Karla Schwarzenberga
Réva řízená fázemi měsíce není jedinou zajímavostí na Vinných sklepech Kutná Hora. České vinařství jde svou vlastní cestou, která navazuje na historické kořeny. Od loňského roku je jeho součástí i Karel Schwarzenberg.
I na chlebu s máslem si můžete pochutnat, ujišťuje majitelka kavárny Anna liebt Brot und Kaffee
V prostorách bývalé továrny na šňupací tabák se nachází jedna z nejoblíbenějších řezenských, ale také německých kaváren.
Mlékaři a ochránci zvířat se potkali v Domě Černá labuť
Ve středu 16. února se uskutečnila v pražském Domě Černá labuť diskuze mezi dvěma světy. Mezi zastánci živočišného mléka a příznivci jeho rostlinných alternativ.
Berlínská gastronomie – kebab, currywurst a kryptoměna
V Berlíně je bezmála 10 000 stravovacích zařízení. Vedle místních bizarností jako jsou klobásy zasypané indickou směsí koření nebo bramborák politý jablečným protlakem, nabízí kuchyni celého světa ve špičkovém provedení. Kdo má opravdu hodně času,…
Knedlíky v Berlíně
Kdo má pocit, že knedlíky jsou pouze českou specialitou, ten by si měl zajet na gurmánský zájezd do Berlína. Najdete je zde totiž na lístku v mnoha restauracích, v těch nejrůznějších variantách a chutích. Vybrali…
Sommelier Jiří Markuzzi: Německý riesling i moravský ryzlink může být skvělý. V Německu však vítězí tradice
Občas má někdo to štěstí, že se narodí se jménem, které předurčí jeho budoucnost. Třeba tak jako majitel vinného obchodu Vino Markuzzi. Jiří Markuzzi se narodil v Česku, ale jeho předkové pocházeli, jak jeho příjmení…
Champagne: Čím by si na Silvestra připil Winston Churchill
„Šampaňské by mělo být suché, studené a zdarma.“ S autorem tohoto citátu Winstonem Churchillem máme něco málo společného. Přiznávám, že také nejraději úřaduji dlouho ráno v posteli, má velká rozhodnutí padnou rovněž vždy ve vaně…
Místní se pozastavují nad nakládaným hermelínem a utopenci, říká majitelka české kavárny v Berlíně
Zajímavé prostory u hřbitova v berlínské centrální čtvrti Friedrichshain zaujaly českou architektku Annu Vohlídalovou natolik, že se rozhodla odejít ze stálého zaměstnání a nemovitost si pronajala. V domě si založila také vlastní kavárnu, kterou pojmenovala…
V Praze se představí německá vína. Ryzlinkem to zdaleka nekončí, ujišťuje znalec
Mikuláš Cylek žil několik let v Německu, kde se nadchl pro tamní vína, která začal pro vlastní potřebu a známým vozit již před patnácti lety do Česka. Dnes se dovozem vín ze třinácti německých vinařských…
EUREF je berlínské „městečko budoucnosti“. A právě odtud míří restaurace the CORD ke kulinářským hvězdám
Gasometer je již 108 let dominantou Berlína-Schönebergu a zná ho snad každý Berlíňan. Na téměř šestihektarovém pozemku se však nachází také kampus EUREF, městečko budoucnosti, které je skutečnou laboratoří přechodu na obnovitelné zdroje energie a…
101 nejlepších hotelů: Nové ocenění pro německé hoteliéry objevilo i nový způsob hodnocení
Jak po bouřlivém roce 2020 opět přiblížit hotelový průmysl lidem? Jaké nové normy se v tomto byznysu prosazují? Tuto otázku si kladou i partneři nového ocenění 101 nejlepších hotelů v Německu. Poprvé se bude hodnotit…
Akce Taste Fake Milk – 3. 11. v Černé labuti ochutnáme přehlídku rostlinných mlék
Ve čtvrtek 3. listopadu vypukne v Domě Černá labuť Na Poříčí akce Taste Fake Milk. Hlavní roli sehrají alternativy k živočišnému mléku. Ty bude možné ochutnat, porovnat, výhodně nakoupit a také jim nakouknout pod pokličku….
Food Week v Berlíně – velká jízda pro chuťové pohárky
Food Week Berlin 2021, který se letos koná od 20. do 29. září, je sice o něco menší než obvykle, ale je stejně vzrušující jako vždy. Zve k objevování nových požitků, k poznávání neznámých způsobů…
Gault&Millau Guide 2021: TOP 7 berlínských restaurací
„Nikdy nebyla gastronomická rozmanitost tak pestrá, nikdy nebyla kulinářská úroveň vyšší,“ řekl Dr. Christoph Wirtz, šéfredaktor průvodce Gault&Millau Guide 2021. Gastronomická bible každoročně oceňuje ty nejlepší. Do nového Průvodce 2021 vydávaného organizací Restaurantlandschafft se dostalo…
Špičková gastronomie v Německu trpí kvůli lenivosti zákazníků
Časy se mění. Velkou změnou právě prochází i klasická luxusní gastronomie, až bychom mohli získat dojem, že v Německu už se nebudeme moci najíst “jak bohové ve Francii“. Ztratí se stará hvězdná kuchyně?
Největší hvězdy mezi vegetariánskými restauracemi. Ty nové provozují lidé, do nichž byste to neřekli
Už slyším ty argumenty: Žít bez masa je příliš extrémní! Je to nepřirozené! Člověk je přece všežravec! Strava bez masa nemůže pokrýt nutriční potřeby! Neposkytuje dostatek bílkovin, železa, vápníku apod. A hlavně, vegetariánská a veganská…
Kam chodil na pivo Masaryk: TOP 6 pražských knajp s historií
Věděli jste, že U Zlatého tygra byla v 19. století kavárna a chodili sem číst noviny obrozenci? Že U dvou koček hrál Antonín Dvořák? Že Jaroslav Hašek napsal svého Švejka v pivnici U Jelínků? A…
Uzený salám je překvapivá jistota, říká Jandáček z World Vegan
„Rostlinné novinky nám posouvají chutě do netušených možností. Měli bychom se naučit opouštět staré vzorce,“ říká Mirek Jandáček z World Vegan. Provozovatel veganského obchodu již pevně zakořeněného do přízemí domu Černá labuť. Právě s ním…
Akce Taste Fake Meat – 30. 8. v Černé labuti hledáme to nejlepší maso bez masa
Náhražka masa. To zní vašemu uchu možná nevábně, leč vaše ústa by byla mile překvapena, jak chutné dnes může takové “fake meat” být. A proto vydavatel nnmagazine.cz, společnost Black Swan Media pořádá v domě Černá…
TOP 5 pražských restaurací s výhledem na město
Panorama stověžaté Prahy si můžete vychutnat i u dobrého jídla a pití. Z teras a střešních restaurací je naše metropole snad ještě krásnější. Podívejte se na přehled podniků, které vám umožní vidět Prahu z netradičního nadhledu.
TOP 8 jídel z Berlína a Braniborska – plus jeden recept
Soljanka, chřest nebo spreewaldské okurky. Ale taky kebab nebo currywurst. Není třeba psát, že stejně jako je rozmanitý Berlín, je pestrá i jeho gastronomie. Ta jde ruku v ruce se širokou národnostní strukturou obyvatel a…
„Kdo není schopný uživit svého hospodského, ten nemusí žít v Berlíně“ —TOP 7 Kneipen
Ještě před 100 lety měl Berlín největší hustotu hospod na světě — na 300 obyvatel připadalo jedno místo s výdejem alkoholických nápojů!Ještě před 100 lety měl Berlín největší hustotu hospod na světě — na 300 obyvatel…
Mladí Němci objevili “nemaso”. A činí z toho skoro masovou záležitost
Jezme s láskou: Každý osmý Němec ve věku 15 až 29 let je vegan nebo vegetarián. Nelze se tedy divit, že pro ně vzniká zcela nový segment trhu s výrobky, jimž můžeme říkat “nemléko” a…
Kde se najíst pod širým nebem a mít u toho božský výhled? Pět nejkrásnějších stylových teras v Berlíně
Konečně zase sedět venku! Říká si od konce května v Berlíně každý milovník kultury stolování pod širým nebem. I když stále platí jistá omezení, již se rozhlížíme, kam se v příštích dnech vydáme. Přidáte se…