Gault&Millau Guide 2021: TOP 7 berlínských restaurací

“Nikdy nebyla gastronomická rozmanitost tak pestrá, nikdy nebyla kulinářská úroveň vyšší,” řekl Dr. Christoph Wirtz, šéfredaktor průvodce Gault&Millau Guide 2021. Gastronomická bible každoročně oceňuje ty nejlepší. Do nového Průvodce 2021 vydávaného organizací Restaurantlandschafft se dostalo 1 000 německých restaurací. 500 z nich je oceněno až 19,5 body. Berlín, který byl dříve považován za kulinářskou „poušť“, získal pěkných 21 míst. Zde jsou ty nejlepší z nich.

Gault&Millau je francouzský průvodce po restauracích. Poprvé ho vydali v roce 1965 Henri Gault a Christian Millau.

1. TIM RAUE 19,5 bodu, Rudi Dutschke Strasse

Toto nejvyšší ocenění získalo v Německu pouze šest šéfkuchařů a Tim Raue je mezi nimi. Není divu. Mistr už léta spolehlivě vaří ve všech svých působištích.

Je bezpochyby špičkovým německým šéfkuchařem s největším mezinárodním ohlasem. Jeho krásná restaurace představuje to, čím Berlín chce být – a někdy také je: moderní, uvolněný a trochu okouzlující. Jeho kuchyně přesvědčí osobitostí a charismatem. Vinný lístek je ohromující a nabízí přibližně 1200 prvotřídních položek.

2. FACIL 19 bodů, Potsdamer Platz

Restaurace FACIL v hotelu The Mandala je známá daleko za hranicemi Berlína svou vynikající kvalitou. Hosté zde najdou klasická jídla, která jsou připravována pouze z regionálních a sezónních produktů. Také interiér je pastvou pro oči. Kaskády vody a čistý design vytvářejí uvolněnou a vzdušnou atmosféru. Na střešní terase můžete stolovat uprostřed bambusových zahrad – v letních měsících dokonce pod širým nebem.

3. LORENZ ADLON ESSZIMMER 19 bodů, Unter den Linden 77

Hendrik Otto nazývá Lorenz Adlon Esszimmer svým domovem od roku 2010. A umí vybírat nejlepší produkty z nejlepších. Díky své schopnosti vybrat z nejlepších produktů ty nejlepší chutě a následně servírovat pokrmy nejvyšší kreativity a kvality dokázal snadno získat 19 bodů.

4. HORVÁTH 18 bodů, Paul-Lincke-Ufer 44a

Rakušan přišel do Berlína v roce 2010 a od té doby je věrný tradiční restauraci. V roce 2011 získal svou první hvězdičku v průvodci Michelin a Gault&Millau nyní dal restauraci 18 bodů.

5. RUTZ 18 bodů, Chausseestrasse 8

Přestože je víno ústředním tématem konceptu restaurace Weinbar Rutz, šéfkuchař Marco Müller je jedním z nejambicióznějších a nejinovativnějších německých šéfkuchařů.

Ve spolupráci s regionálními zemědělci vypracoval vlastní osevní plány a úzce spolupracuje s farmáři i chovateli, kteří mu dodávají ty nejlepší produkty.

Vinný lístek nemá v Berlíně konkurenci. Specialitou podniku je, že hosté nebo zákazníci si mohou vína zakoupit za maloobchodní cenu a/nebo si je ihned vychutnat v baru a restauraci za dodatečný poplatek za korkovné ve výši 18 EUR za láhev.

6. ENRST 17 bodů, Gerichtstrasse 54

Nejmenší berlínská restaurace a jedna z nejvychvalovanějších v Německu. Pouze 8 míst ke stolování vyneslo Dylana Watsona-Brawna do nejvyšších kulinářských sfér. Se svým týmem oslavuje 20 velmi filigránských miniaturních kurzů japonské strohosti a dokonalosti. Jakou sílu může mít malý plátek kůry yuzu!

7. FRÜHSAMMERS RESTAURANT 17 bodů, Flinsberger Platz 8

Sonja Frühsammerová vede se svým manželem Peterem společný projekt šéfkuchaře a hostitele v tenisovém klubu Grunewald. Vytvořili restauraci, ve které byly role obou definovány hned na začátku. Sonja měla na starosti kuchyni a Petr hosty. Sonja získala svou první hvězdu v roce 2014 a nynějších 17 bodů je více než zasloužených. Nejlepší berlínská šéfkuchařka důsledně zdokonaluje svůj styl a rukopis a vytváří kuchyni, která je nyní v hlavním městě skutečně osobitá a jedinečná. Jídlo nikdy není těžké, ani okázalé, ale lehké, elegantní, odvážné a ovocné.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Vandals Marka Schovánka v Praze

       ·   22.09.2024
Pochází z Prahy. Dětství strávil v kanadském exilu, což zásadně formovalo jeho citlivost vzhledem k identitě a kulturnímu rozhraní. Dnes Mark Schovánek žije a tvoří střídavě v Berlíně a v Praze. 

Netušené zážitky na festivalu FALL v DOXu

       ·   17.09.2024
Alberto Manguel, Max Porter, bratři Quayové Bianca Bellová, Ali Kazma, Dimitri Verhulst či Josef Bolf jsou jen některé z osobností, které budou v příštích dnech moci potkat návštěvníci pražského Centra pro současné umění DOX.

České tóny Dvořákovy Prahy 

       ·   10.09.2024
„To byl nářez!“, prohlásil na konci koncertu pán sedící vedle mě. Stejné nadšení sdílel zaplněný sál pražského Rudolfina, ve kterém bouřlivý standing ovation nebral konce. Letošní Dvořákova Praha nemohla začít lépe.

Aktuálně na německém webu

Vandals von Marek Schovánek in Prag

       ·   22.09.2024
Marek Schovánek wurde in Prag geboren und verbrachte seine Kindheit mit seinen Eltern im kanadischen Exil, was seine Sensibilität für Fragen der Identität, des Exils und der kulturellen Schnittstellen grundlegend prägte. Heute lebt und arbeitet

Unerahnte Erlebnisse auf dem Fall-Festival in DOX

       ·   17.09.2024
Alberto Manguel, Max Porter, Gebrüder Quay, Bianca Bellová, Ali Kazma, Dimitri Verhulst oder Josef Bolf sind nur einige von vielen Persönlichkeiten, denen man in der kommenden Tagen im Zentrum für die Gegenwartskunst DOX in Prag

Festhalten und Erden 

       ·   02.09.2024
„Das Seil ist ein Anker“, behauptet die deutsche, in Barcelona lebende Trapeze-Künstlerin Vivian Friedrich. Zum Schluss des Prager Akrobatik-Zirkuses Letní Letná führte sie das Stück Kristall Bohème auf. Darin thematisiert sie ihre böhmischen Wurzeln.