Gault&Millau Guide 2021: TOP 7 berlínských restaurací

“Nikdy nebyla gastronomická rozmanitost tak pestrá, nikdy nebyla kulinářská úroveň vyšší,” řekl Dr. Christoph Wirtz, šéfredaktor průvodce Gault&Millau Guide 2021. Gastronomická bible každoročně oceňuje ty nejlepší. Do nového Průvodce 2021 vydávaného organizací Restaurantlandschafft se dostalo 1 000 německých restaurací. 500 z nich je oceněno až 19,5 body. Berlín, který byl dříve považován za kulinářskou „poušť“, získal pěkných 21 míst. Zde jsou ty nejlepší z nich.

Gault&Millau je francouzský průvodce po restauracích. Poprvé ho vydali v roce 1965 Henri Gault a Christian Millau.

1. TIM RAUE 19,5 bodu, Rudi Dutschke Strasse

Toto nejvyšší ocenění získalo v Německu pouze šest šéfkuchařů a Tim Raue je mezi nimi. Není divu. Mistr už léta spolehlivě vaří ve všech svých působištích.

Je bezpochyby špičkovým německým šéfkuchařem s největším mezinárodním ohlasem. Jeho krásná restaurace představuje to, čím Berlín chce být – a někdy také je: moderní, uvolněný a trochu okouzlující. Jeho kuchyně přesvědčí osobitostí a charismatem. Vinný lístek je ohromující a nabízí přibližně 1200 prvotřídních položek.

2. FACIL 19 bodů, Potsdamer Platz

Restaurace FACIL v hotelu The Mandala je známá daleko za hranicemi Berlína svou vynikající kvalitou. Hosté zde najdou klasická jídla, která jsou připravována pouze z regionálních a sezónních produktů. Také interiér je pastvou pro oči. Kaskády vody a čistý design vytvářejí uvolněnou a vzdušnou atmosféru. Na střešní terase můžete stolovat uprostřed bambusových zahrad – v letních měsících dokonce pod širým nebem.

3. LORENZ ADLON ESSZIMMER 19 bodů, Unter den Linden 77

Hendrik Otto nazývá Lorenz Adlon Esszimmer svým domovem od roku 2010. A umí vybírat nejlepší produkty z nejlepších. Díky své schopnosti vybrat z nejlepších produktů ty nejlepší chutě a následně servírovat pokrmy nejvyšší kreativity a kvality dokázal snadno získat 19 bodů.

4. HORVÁTH 18 bodů, Paul-Lincke-Ufer 44a

Rakušan přišel do Berlína v roce 2010 a od té doby je věrný tradiční restauraci. V roce 2011 získal svou první hvězdičku v průvodci Michelin a Gault&Millau nyní dal restauraci 18 bodů.

5. RUTZ 18 bodů, Chausseestrasse 8

Přestože je víno ústředním tématem konceptu restaurace Weinbar Rutz, šéfkuchař Marco Müller je jedním z nejambicióznějších a nejinovativnějších německých šéfkuchařů.

Ve spolupráci s regionálními zemědělci vypracoval vlastní osevní plány a úzce spolupracuje s farmáři i chovateli, kteří mu dodávají ty nejlepší produkty.

Vinný lístek nemá v Berlíně konkurenci. Specialitou podniku je, že hosté nebo zákazníci si mohou vína zakoupit za maloobchodní cenu a/nebo si je ihned vychutnat v baru a restauraci za dodatečný poplatek za korkovné ve výši 18 EUR za láhev.

6. ENRST 17 bodů, Gerichtstrasse 54

Nejmenší berlínská restaurace a jedna z nejvychvalovanějších v Německu. Pouze 8 míst ke stolování vyneslo Dylana Watsona-Brawna do nejvyšších kulinářských sfér. Se svým týmem oslavuje 20 velmi filigránských miniaturních kurzů japonské strohosti a dokonalosti. Jakou sílu může mít malý plátek kůry yuzu!

7. FRÜHSAMMERS RESTAURANT 17 bodů, Flinsberger Platz 8

Sonja Frühsammerová vede se svým manželem Peterem společný projekt šéfkuchaře a hostitele v tenisovém klubu Grunewald. Vytvořili restauraci, ve které byly role obou definovány hned na začátku. Sonja měla na starosti kuchyni a Petr hosty. Sonja získala svou první hvězdu v roce 2014 a nynějších 17 bodů je více než zasloužených. Nejlepší berlínská šéfkuchařka důsledně zdokonaluje svůj styl a rukopis a vytváří kuchyni, která je nyní v hlavním městě skutečně osobitá a jedinečná. Jídlo nikdy není těžké, ani okázalé, ale lehké, elegantní, odvážné a ovocné.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch