Gault&Millau je francouzský průvodce po restauracích. Poprvé ho vydali v roce 1965 Henri Gault a Christian Millau.
1. TIM RAUE 19,5 bodu, Rudi Dutschke Strasse
Toto nejvyšší ocenění získalo v Německu pouze šest šéfkuchařů a Tim Raue je mezi nimi. Není divu. Mistr už léta spolehlivě vaří ve všech svých působištích.
Je bezpochyby špičkovým německým šéfkuchařem s největším mezinárodním ohlasem. Jeho krásná restaurace představuje to, čím Berlín chce být – a někdy také je: moderní, uvolněný a trochu okouzlující. Jeho kuchyně přesvědčí osobitostí a charismatem. Vinný lístek je ohromující a nabízí přibližně 1200 prvotřídních položek.
2. FACIL 19 bodů, Potsdamer Platz
Restaurace FACIL v hotelu The Mandala je známá daleko za hranicemi Berlína svou vynikající kvalitou. Hosté zde najdou klasická jídla, která jsou připravována pouze z regionálních a sezónních produktů. Také interiér je pastvou pro oči. Kaskády vody a čistý design vytvářejí uvolněnou a vzdušnou atmosféru. Na střešní terase můžete stolovat uprostřed bambusových zahrad – v letních měsících dokonce pod širým nebem.
3. LORENZ ADLON ESSZIMMER 19 bodů, Unter den Linden 77
Hendrik Otto nazývá Lorenz Adlon Esszimmer svým domovem od roku 2010. A umí vybírat nejlepší produkty z nejlepších. Díky své schopnosti vybrat z nejlepších produktů ty nejlepší chutě a následně servírovat pokrmy nejvyšší kreativity a kvality dokázal snadno získat 19 bodů.
4. HORVÁTH 18 bodů, Paul-Lincke-Ufer 44a
Rakušan přišel do Berlína v roce 2010 a od té doby je věrný tradiční restauraci. V roce 2011 získal svou první hvězdičku v průvodci Michelin a Gault&Millau nyní dal restauraci 18 bodů.
5. RUTZ 18 bodů, Chausseestrasse 8
Přestože je víno ústředním tématem konceptu restaurace Weinbar Rutz, šéfkuchař Marco Müller je jedním z nejambicióznějších a nejinovativnějších německých šéfkuchařů.
Ve spolupráci s regionálními zemědělci vypracoval vlastní osevní plány a úzce spolupracuje s farmáři i chovateli, kteří mu dodávají ty nejlepší produkty.
Vinný lístek nemá v Berlíně konkurenci. Specialitou podniku je, že hosté nebo zákazníci si mohou vína zakoupit za maloobchodní cenu a/nebo si je ihned vychutnat v baru a restauraci za dodatečný poplatek za korkovné ve výši 18 EUR za láhev.
6. ENRST 17 bodů, Gerichtstrasse 54
Nejmenší berlínská restaurace a jedna z nejvychvalovanějších v Německu. Pouze 8 míst ke stolování vyneslo Dylana Watsona-Brawna do nejvyšších kulinářských sfér. Se svým týmem oslavuje 20 velmi filigránských miniaturních kurzů japonské strohosti a dokonalosti. Jakou sílu může mít malý plátek kůry yuzu!
7. FRÜHSAMMERS RESTAURANT 17 bodů, Flinsberger Platz 8
Sonja Frühsammerová vede se svým manželem Peterem společný projekt šéfkuchaře a hostitele v tenisovém klubu Grunewald. Vytvořili restauraci, ve které byly role obou definovány hned na začátku. Sonja měla na starosti kuchyni a Petr hosty. Sonja získala svou první hvězdu v roce 2014 a nynějších 17 bodů je více než zasloužených. Nejlepší berlínská šéfkuchařka důsledně zdokonaluje svůj styl a rukopis a vytváří kuchyni, která je nyní v hlavním městě skutečně osobitá a jedinečná. Jídlo nikdy není těžké, ani okázalé, ale lehké, elegantní, odvážné a ovocné.