Léto musí bublat!

Bubliny k létu patří, bez něj by nebyla poctivě odstartovaná kulturní akce, pořádně rozjetá párty, důkladně prožitá dovolená. Zkrátka bubliny jsou vděčné, hodí se na začátek, v průběhu, i na konec, na oslavu vítězství i na zapití žalu.Bubliny k létu patří, bez něj by nebyla poctivě odstartovaná kulturní akce, pořádně rozjetá párty, důkladně prožitá dovolená. Zkrátka bubliny jsou vděčné, hodí se na začátek, v průběhu, i na konec, na oslavu vítězství i na zapití žalu.

Na světovém trhu je nepřeberné množství vín s bublinami a občas je problém se v něm vyznat. Každopádně nyní vymažme všechna vína, do nichž se bubliny dostávají dosycováním, tedy umělou cestou, a podívejme se spíše na ty, kde jde o přirozený proces jejich vzniku, tedy prostřednictvím kvašení. Taková vína jsou sice dražší, protože vyžadují více práce a času, ale stojí za nimi příběh odrůd i vinaře a jsou nesrovnatelně kvalitnější. Navíc se vám odvděčí delší persistencí bublin, které jsou zároveň elegantnější a jemnější. Do takové kategorie můžeme zařadit šampaňské, cavy, crémanty, franciacorty, kvalitní sekty, ale i čím dál tím populárnější pét-naty. Tato zkratka byla odvozena od pétillant naturel a jde o přírodně šumivé víno nalahvované pod zátku/ korunku ještě před dokončením jeho kvašení. Nadneseně řečeno jde o takový freestyle v láhvi, protože často i sám vinař je překvapen tím, jak se pét-nat nakonec vyvine. O to dobrodružnější pití to je. Máme pro vás několik tuzemských i zahraničních tipů na šumivá vína, včetně párování.

Champagne Taittinger, brut réserve


Sofistikované šampaňské brut réserve je lahodnou kombinací 40 % odrůdy Chardonnay, 35 % Pinot Noir a zbylých 25 % tvoří třetí povolená odrůda pro výrobu šampaňského – Pinot Meunier. Jde o kombinaci vyzrálých hroznů z více než 35 různých viničních tratí rodiny Taittinger, která má své kořeny v dávné minulosti a dokonce je spojená se záchranou města Paříž, ale to je jiný příběh. Jde o dokonale jemné, elegantní a harmonické šampaňské, kterému nedokážete zkrátka nic vytknout.

Párování: drůbeží a telecí maso, mořské plody, ryby bílého masa


Taittinger-recenze

www.bacchus.cz

Sekt 1876, brut

Název sektu ze zámeckých sklepů v Bzenci je odvozen od roku, kdy se v Čechách a na Moravě vyrobilo vůbec první šumivé víno. Na vznik tohoto sektu je použita tradiční metoda kvašení v lahvích, přičemž jeho zrání vyžaduje dobu minimálně šestatřiceti měsíců. Poté se láhve ručně setřásají. Jde o cuvée čtyř odrůd – Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Chardonnay a Rulandské modré.

Párování: jednohubky, předkrmy, krémové polévky, saláty

recenze-sekt-1876

www.zameckevinarstvi.cz

Sekt Château Radyně, extra brut

Château Radyně je také sekt připravený tradiční metodou kvašením v lahvi. Kategorie extra brut označuje nízký obsah zbytkového cukru ve víně a dává tak vyniknout jeho dokonalé harmonii, ušlechtilé perzistenci a hloubce chuti odrážející dlouhé ležení na kvasinkách. Na scéně je Château Radyně od roku 1945.

Párování: zeleninové předkrmy, grilované ryby, mořské plody


chateau-radyne-2

www.osobnivinoteka.cz

Sekt Mikrosvín, brut

Cuvée odrůd Chardonnay, Rulandské modré, Rulandské bílé, Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský tvoří klasický sekt vyráběný také tradiční metodou kvašení v láhvi, přičemž víno na kvasnicích zrálo minimálně pětačtyřicet měsíců. Suchý sekt z mikulovské podoblasti je ukázkovým příkladem toho, jak mistrně přenést jedinečné terroir vinic do láhve.

Párování: jednohubky, předkrmy, krémové polévky, saláty

sekt-mikrosvin-receneze

www.mikrosvin.cz

Pét-nat Petr Marada, Ryzlink rýnský

Lehký, osvěžující šumivé víno z odrůd Ryzlink rýnský 80 % a Ryzlink vlašský 20 %. Víno kvasilo společně v nerezovém tanku, zhruba v polovině procesu bylo nalahvováno a dokvasilo v láhvi pod korunkou. Vinařství založil vinař a muzikant Petr Marada ve slováckých Mikulčicích, kde pěstuje víno v organic režimu na rozloze jedenáct hektarů.

Párování: aperitiv, studené předkrmy, saláty

bubliny-leto-recenze-doporucujeme

www.veltlin.cz

Pét-nat Claus Preisinger, St.Laurent Ancestral

Zábavné, ovocné a vysloveně letní perlivé víno z odrůdy Svatovavřinecké vyrobené tak zvanou metodou Ancestrale, předávané z generace na generaci. Claus Preisinger je mladý a velmi oblíbený biodynamik z rakouského Burgenlandu. Jde o velmi hravé a svěží víno se středně výrazným perlením, které je uzavřeno korunkovým uzávěrem. Mottem tohoto vína je „Bubbles against troubles!“ Tak nezbývá, než to na vlastní kůži prověřit.

Párování: letní saláty, grilovaná světlá masa a ryby

clauspreisingerancestral-recenze

www.winegeek.cz

Pét-nat Christoph Hoch, Kalkspitz

Christoph z rakouského Kremstalu vyrábí novou generaci pét-nat 2.0 z pěti odrůd, přičemž dominantními jsou Veltlín a Zweigeltrebe. Ostatní odrůdy tvoří spíše něco jako „koření“, které víno důmyslně podtrhne. Každá z odrůd fermentuje ve starém sudu a až poté se smíchají dohromady. Zhruba při deseti gramech zbytkového cukru putuje víno do láhve, kde dokváší plně do sucha. Výsledkem je velmi osvěžující a lehké víno s pěknou vrstevnatostí.

Párování: aperitiv, studené předkrmy, saláty

Veltlin-Kalkspitz-recenze-doporucujeme

www.veltlin.cz

Text Barbora Vojtová

Mohlo by vás zajímat

Přečtěte si

EUREF je berlínské „městečko budoucnosti“. A právě odtud míří restaurace the CORD ke kulinářským hvězdám

Gasometer je již 108 let dominantou Berlína-Schönebergu a zná ho snad každý Berlíňan. Na téměř šestihektarovém pozemku se však nachází také kampus EUREF, městečko budoucnosti, které je skutečnou laboratoří přechodu na obnovitelné zdroje energie a jedinou svého druhu v Evropě…. Ne, to jsem nevěděla ani po 35 letech v Berlíně. Stojím na hlavním náměstí se stoprocentně bezemisními budovami; v jedné z nich byla nedávno otevřena lifestylová restaurace the CORD. Pod vedením Thomase Kammeiera, kultovní osobnosti berlínské gastronomie, se vydala na vítěznou cestu ke hvězdám. Příliš mnoho superlativů najednou? Přesvědčte se sami, nebudete litovat.
Shutterstock
Přečtěte si

Knedlíky v Berlíně

Kdo má pocit, že knedlíky jsou pouze českou specialitou, ten by si měl zajet na gurmánský zájezd do Berlína. Najdete je zde totiž na lístku v mnoha restauracích, v těch nejrůznějších variantách a chutích. Vybrali jsme pro vás ty nejznámější.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Před Ruskem jsme varovali, ale Berlín to nechtěl slyšet

      ·      08.08.2022
Často slýcháme, že jedním z důvodů pro Putinovo rozhodnutí zahájit svou "ruskou válku" byla skutečnost, že Západ ve svém hodnocení Ruska a jeho záměrů zanedbal historické zkušenosti Východu či spíše střední Evropy. Kdyby tomu bylo jinak a Západ

Aktuálně na německém webu

Wir haben gewarnt, aber Berlin hörte nicht zu

      ·      08.08.2022
Warum hat Putin beschlossen, den Krieg gegen die Ukraine vom Zaun zu brechen? In jüngster Zeit vernimmt man häufig die Meinung, einer der Gründe sei gewesen, dass der Westen versagt habe – auch, weil er die Erfahrungen des Ostens oder, besser gesagt: Mitteleuropas mit Russland