Na Tučný čtvrtek se pořádně nacpěte!

Remains of iron curtain on Czech-German border, an unique original rest of the iron curtain electric fence. Inscription on the sign means – beware! border zone, entry permits only to
Do oslav Tučného čtvrtka, kterým začíná vrchol masopustu, se zapojuje přes 30 restaurací z Prahy, Brna a Plzně. Každá z nich nabídne hostům něco v duchu tradice Tučného čtvrtka – kromě tučných masitých jídel to budou přídavky, bezedné polévky, dvojité panáky nebo třeba bůček jako předkrm na účet podniku.Do oslav Tučného čtvrtka, kterým začíná vrchol masopustu, se zapojuje přes 30 restaurací z Prahy, Brna a Plzně. Každá z nich nabídne hostům něco v duchu tradice Tučného čtvrtka – kromě tučných masitých jídel to budou přídavky, bezedné polévky, dvojité panáky nebo třeba bůček jako předkrm na účet podniku.

Na Tučný čtvrtek, který letos vychází na 28. 2., bychom si podle tradice měli dopřát jídla a pití, co sneseme, a pusy by se měly lesknout omastkem. Popeleční středou totiž začíná čtyřicetidenní předvelikonoční půst.

Břicha si před ním můžete nacpat v podnicích Ambiente, La Collezione, Together a v bistrech The Eatery, Momoichi, Mr. HotDog či pivovar OSSEGG. V Lokálech Hamburk, Nad Stromovkou a v brněnském Lokálu U Caipla hostům nabídnou kromě masopustních pochoutek dvojité panáky, restaurace Sia připraví bezednou polévku, v Bruxxu si můžete přidávat mušlí se špekem, co sníte; Brasileira, Café Savoy nebo Kuchyň na Pražském hradě chystají speciality z vepřového masa, Momoichi bůček po asijsku jako předkrm a The Eatery buchtičky s vaječňákem a spáleným máslem coby dezert na účet podniku.

Zapojí se i La Bottegy Bistroteka, Tusarova či Linka, které nabídnou nášup polévky a těstovin. „La Bottega di Finestra připravila domácí salsicciu s parmazánovou kaší a La Bottega Gastronomica zase trippa alla romana – hovězí dršťky po římsku s rozpečenou focacciou,“ přibližuje plány La Collezione Markéta Tichavská.

Kompletní seznam restaurací a jídel, která chystají najdete zde, nebo na facebookové události Nášup: Tučný čtvrtek, kde budou přibývat i fotopozvánky na konkrétní jídla.

Jedinečností letošního Tučného čtvrtka je spolupráce restaurací napříč pražskou gastronomickou scénou. Pod značkou Nášup, jejímž cílem je propojování tuzemských i zahraničních šéfkuchařů a konceptů, se domluvily tři největší gastronomické skupiny spolu s dalšími podniky.

„V Kodani jsou podobné spolupráce běžné, a tak jsme si chtěli vyzkoušet, jestli by to fungovalo i u nás,“ raduje se z propojení Tereza Jarčičová z Ambiente, v jejíž hlavě se nápad zrodil. Jak podotýká  Tereza Olivová z Together, tradice je dobré nejen udržovat, ale i vytvářet. „Jsme rádi, že se do toho pustilo tolik kvalitních restaurací a podniků s dobrým jménem. Doufám, že se najde hodně uvědomělých hostů, kteří se k celé věci postaví zodpovědně, vezmou si ve čtvrtek a pak asi i v pátek dovolenou a vychutnají si bezedné polévky, bůčky, mastné speciality i další pozornosti,“ vyzývá mluvčí skupiny Together.

Text Barbora Vojtová

Nejčtenější v kategorii Society

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Ve vzduchu a na zemi

       ·   04.09.2024
„Lano je kotva,“ říká německá vzdušná akrobatka Vivian Friedrich, která žije v Barceloně. Na závěr Mezinárodního festivalu nového cirkusu Letní Letná uvedla představení Kristall Bohème. Tematizuje v něm svoje české kořeny.

Garbicz Music Festival

       ·   26.08.2024
Není ani největší, ani nejznámější. Přesto pro milovníky elektrohudby je to ein Muss - za předpokladu, že dostane lístky.

Aktuálně na německém webu

Festhalten und Erden 

       ·   02.09.2024
„Das Seil ist ein Anker“, behauptet die deutsche, in Barcelona lebende Trapeze-Künstlerin Vivian Friedrich. Zum Schluss des Prager Akrobatik-Zirkuses Letní Letná führte sie das Stück Kristall Bohème auf. Darin thematisiert sie ihre böhmischen Wurzeln.