Piknik je nejlepší restaurací

Proč piknikovat? Protože nejlépe chutná pod otevřeným nebem a jde o multidimenzionální požitek. Navíc se nemusíte téměř v ničem omezovat a také se rozhodnout, jaký výhled a společnost si zvolíte.

Piknik je nejlepší kavárnou, barem i restaurací, pokud máte rádi svobodu a kreativitu. Stromy nahradí cihlové zdi a dají vám příjemný stín. Tráva je nejpohodlnějším křeslem a scenérie přírody tím nejčistším designem. Gastronomické podniky mají stále větší tendenci inspirovat se přírodou – ať už co do interiéru, doplňků či jídla jako takového. Proč to tedy neudělat naopak. Jít ke zdroji toho, co se snažíme nahrazovat nebo s velkým úsilím evokovat.

Šum lesa a zpěv ptáků originálně zastoupí hudební podkres a do otvírací doby se trefíte vždycky! Piknik zkrátka přináší samé výhody, když se na něj ovšem dobře připravíte. Základem je podívat se na předpověď počasí, abyste věděli, co vás čeká. Počasí je snad jediný faktor, který vás může omezovat. A na co tedy nezapomenout?

Vezměte si deku, ať si máte nač sednout či lehnout a ideálně, když to bude ta pikniková, která má z jedné strany povrch odolný proti vlhkosti. To se může hodit v případě rosy. Můžete přibalit ještě polštářky nebo zkrátka jen vzít karimatku. Nezapomeňte na skleničky, talířky a hodit se bude i prkénko, na kterém nakrájíte chleba, sýry a jiné delikatesy. Určitě oceníte také ubrousky či kuchyňskou papírovou roli a samozřejmě nůž a otvírák na víno. Praktické jsou také párátka, na které si budete napichovat olivy, rozkrájenou zeleninu, kousky sýrů či jednohubky. Některému z vašich kamarádů přibalte do batohu také několik litrů čisté vody, kterou využijete na pití, umytí zeleniny či na omytí rukou, když nemáte zrovna poblíž potok či řeku. Pokud ano, pak to má další přidanou hodnotu. Nejen, že se můžete kdykoli vykoupat, ale hlavně tam můžete dát chladit nápoje.

Rozhodně se vám budou hodit také sluneční brýle, klobouk či kšilt proti slunci, opalovací krém a něco proti klíšťatům. Letos je jich skutečně mnoho. Pokud jste spíše příznivcem přírodních produktů, pak prý dobře funguje fenykl, který si nasypte do látkového pytlíčku a zastrčte za pásek či do ponožky. Plánujete-li se zdržet do noci, pak nezapomeňte na něco teplejšího na sebe a také na lucerničku, svíčku nebo čelovku.

Jídlo si nakombinujte podle vaší preference, ale na ten správný piknik to chce rozhodně pečivo, víno, sýry, zeleninu, nějaký desert, termosku s kávou a víno. Pro zpestření vezměte kytaru či pexeso, věřte, že vám to přinese příjemné zpestření. Piknikovat ale nemusíte jen na louce či v sadu, své kouzlo má i propojení pikniku s grilováním na ohni, ať už jde o klasické ohniště, na kterém můžete například opéct špekáčky, nebo o malý gril, který si vezmete s sebou a pustíte se do rozmanitých grilovaných kulinárních specialit. Několik receptů najdete například ZDE. Není lepšího období, kdy piknikovat, než právě v létě. Dny i noci jsou vstřícné, teplé a navíc provoněné kvetoucí přírodou a laskavým větrem.

Mohlo by vás zajímat

Přečtěte si

EUREF je berlínské „městečko budoucnosti“. A právě odtud míří restaurace the CORD ke kulinářským hvězdám

Gasometer je již 108 let dominantou Berlína-Schönebergu a zná ho snad každý Berlíňan. Na téměř šestihektarovém pozemku se však nachází také kampus EUREF, městečko budoucnosti, které je skutečnou laboratoří přechodu na obnovitelné zdroje energie a jedinou svého druhu v Evropě…. Ne, to jsem nevěděla ani po 35 letech v Berlíně. Stojím na hlavním náměstí se stoprocentně bezemisními budovami; v jedné z nich byla nedávno otevřena lifestylová restaurace the CORD. Pod vedením Thomase Kammeiera, kultovní osobnosti berlínské gastronomie, se vydala na vítěznou cestu ke hvězdám. Příliš mnoho superlativů najednou? Přesvědčte se sami, nebudete litovat.
Přečtěte si

Berlínská gastronomie – kebab, currywurst a kryptoměna

V Berlíně je bezmála 10 000 stravovacích zařízení. Vedle místních bizarností jako jsou klobásy zasypané indickou směsí koření nebo bramborák politý jablečným protlakem, nabízí kuchyni celého světa ve špičkovém provedení. Kdo má opravdu hodně času, může ale zkusit vystát frontu před vyhlášeným stánkem s kebabem, který už popírá myšlenku rychlého občerstvení. Experimentovat lze i při placení – podobně jako Praha má i Berlín svá místa umožňující platbu bitcoinem a dalšími kryptoměnami.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Ruské zločiny zažalovat!

    ·      03.10.2022
Frankfurter Allgemeine Zeitung uveřejnil komentář českého ministra zahraničí Jana Lipavského o tom, že opožděná spravedlnost je lepší než vůbec žádná. Text přinášíme v plném znění.

Jakou zemi zdědím?

    ·      28.09.2022
Německo chce vést zelenou revoluci v Evropě a Česko nechce zůstat pozadu. Ale co si myslí o klimatické krizi ti, kterých se nejvíc dotýká? Anna Müllerová, patnáctiletá studentka z Prahy, napsala pro N&N malou esej o jedné velké

Aktuálně na německém webu

In der Herbstausgabe von N&N trifft Franz Kafka die Europäische Union 

    ·      04.10.2022
🇨🇿 Tento článek si můžete přečíst i v češtině: V podzimním bookmagu N&N se Franz Kafka potkává s Evropskou unií  Im Geiste der Salons der Ersten Republik, als sich die tschechische und deutsche Elite in Prag zu prickelnden Debatten traf, bringt N&N Czech-German Bookmag in…

Russische Kriegsverbrechen anklagen!

    ·      03.10.2022
Die Frankfurter Allgemeine Zeitung veröffentlichte einen Kommentar des tschechischen Außenministers Jan Lipavsky, wonach eine verzögerte Gerechtigkeit besser sei als gar keine Gerechtigkeit. Wir geben den Text im vollen Wortlaut wieder.

Was für eine Erde werde ich erben?

    ·      28.09.2022
Deutschland will in Europa die grüne Revolution voran­treiben , und die Tschechische Republik will nicht zurück­bleiben. Aber was denken diejenigen über die Klimakrise, die am meisten von ihr betr­offen sind? Anna Müllerová, eine 15-jährige Schülerin aus Prag, schrieb für N&N einen kleinen Aufsatz über eine