Víno odrůdy Gamay, které plní láhve dnes již legendárního Beaujolais Nouveau, pochází z francouzského vinařského regionu Beaujolais, který svou polohou podpírá populární Burgundsko. Už desítky let jde o svátek mladého červeného a růžového vína Beaujolais Nouveau, které se může otevřít nejdříve přesně o půlnoci ze středy na čtvrtek. Ten letos vychází na 19. listopadu.

Spoluzakladatelem této populární vinařské události je Georges Duboeuf. Jeho rodina dodnes patří se svými vyhlášenými víny k největším propagátorům. Svátek všech milovníků vína je oslavou konce sklizně. Vinaři z vinařské oblasti Beaujolais jej založili v roce 1937 a původně se domluvili na datu 15. listopadu. Od sedmdesátých let se ale akce rychlostí blesku rozšířila za hranice Francie a pod tlakem marketingu se termín poupravil na třetí čtvrtek v listopadu, aby datum nebylo „plovoucí“ v týdnu a podařilo se využít k oslavám také nadcházející víkend.

Heslo: „Beaujolais Nouveau est Arrivé!“ – čili: „Přichází „nové“ Beaujolais!“ se tradičně používá k propagaci tohoto mladého vína, které si lidé občas pletou s Beaujolais jako takovým. Jednoslovné označení „Beaujolais“ na láhvi znamená víno vyrobené z odrůdy Gamay, které se obvykle nelahvuje přímo po sklizni, ale prochází procesem delšího zrání v sudech, takže je zároveň vhodné k archivaci. Na rozdíl od toho je Beaulolais s dovětkem „Nouveau“ mladým vínem nalahovaným přímo po sklizni a doporučuje se vypít relativně rychle, nejdéle však do Velikonoc.

A jak víno z hroznů Gamay vlastně chutná? Gamay je modrá odrůda určená pro výrobu lehkých červených vín, která připomínají svými vlastnostmi Pinot Noir – Rulandské modré. Téměř výjimečně se vyskytuje jinde, než ve vinařském regionu Beaujolais, kde probíhá 75% její veškeré světové produkce. Gamay se vyznačuje jemnou květinovou vůní s náznakem zeminy, kterou doprovází stopy černého rybízu, malin, čerstvě natrhaných fialek nebo dokonce banánů. V chuti je víno lehké, s vyšší kyselinou, plné tónů červeného ovoce a s jemnou příjemnou hořčinkou v závěru. Oproti loňské sklizni má letošní víno o něco vyšší kyselinu, ale zato mohutnější strukturu a výraznější třísloviny.

Takže nezapomeňte tento příjemný zvyk také oslavit a osobně posoudit, jak chutná letošní úroda z francouzské oblasti Beaujolais.