Třetí čtvrtek v listopadu patří Beaujolais Nouveau

„Beaujolais Nouveau est Arrivé!“ je slogan, který každoročně třetí čtvrtek v listopadu zaplaví celý svět. Na stolech se totiž poprvé objeví láhve francouzského vína ze sklizně daného roku. A letos je prý výjimečná!

Víno odrůdy Gamay, které plní láhve dnes již legendárního Beaujolais Nouveau, pochází z francouzského vinařského regionu Beaujolais, který svou polohou podpírá populární Burgundsko. Už desítky let jde o svátek mladého červeného a růžového vína Beaujolais Nouveau, které se může otevřít nejdříve přesně o půlnoci ze středy na čtvrtek. Ten letos vychází na 19. listopadu.

Spoluzakladatelem této populární vinařské události je Georges Duboeuf. Jeho rodina dodnes patří se svými vyhlášenými víny k největším propagátorům. Svátek všech milovníků vína je oslavou konce sklizně. Vinaři z vinařské oblasti Beaujolais jej založili v roce 1937 a původně se domluvili na datu 15. listopadu. Od sedmdesátých let se ale akce rychlostí blesku rozšířila za hranice Francie a pod tlakem marketingu se termín poupravil na třetí čtvrtek v listopadu, aby datum nebylo „plovoucí“ v týdnu a podařilo se využít k oslavám také nadcházející víkend.

Spoluzakladatel tradice Georges Duboeuf

Heslo: „Beaujolais Nouveau est Arrivé!“ – čili: „Přichází „nové“ Beaujolais!“ se tradičně používá k propagaci tohoto mladého vína, které si lidé občas pletou s Beaujolais jako takovým. Jednoslovné označení „Beaujolais“ na láhvi znamená víno vyrobené z odrůdy Gamay, které se obvykle nelahvuje přímo po sklizni, ale prochází procesem delšího zrání v sudech, takže je zároveň vhodné k archivaci. Na rozdíl od toho je Beaulolais s dovětkem „Nouveau“ mladým vínem nalahovaným přímo po sklizni a doporučuje se vypít relativně rychle, nejdéle však do Velikonoc.

Vinařský region Beaujolais

A jak víno z hroznů Gamay vlastně chutná? Gamay je modrá odrůda určená pro výrobu lehkých červených vín, která připomínají svými vlastnostmi Pinot Noir – Rulandské modré. Téměř výjimečně se vyskytuje jinde, než ve vinařském regionu Beaujolais, kde probíhá 75% její veškeré světové produkce. Gamay se vyznačuje jemnou květinovou vůní s náznakem zeminy, kterou doprovází stopy černého rybízu, malin, čerstvě natrhaných fialek nebo dokonce banánů. V chuti je víno lehké, s vyšší kyselinou, plné tónů červeného ovoce a s jemnou příjemnou hořčinkou v závěru. Oproti loňské sklizni má letošní víno o něco vyšší kyselinu, ale zato mohutnější strukturu a výraznější třísloviny.

Takže nezapomeňte tento příjemný zvyk také oslavit a osobně posoudit, jak chutná letošní úroda z francouzské oblasti Beaujolais.

Mohlo by vás zajímat

Přečtěte si

TOP 8 jídel z Berlína a Braniborska – plus jeden recept

Soljanka, chřest nebo spreewaldské okurky. Ale taky kebab nebo currywurst. Není třeba psát, že stejně jako je rozmanitý Berlín, je pestrá i jeho gastronomie. Ta jde ruku v ruce se širokou národnostní strukturou obyvatel a také s historií země. Jakých je osm tradičních pochoutek z regionu Berlín a Braniborsko?
Přečtěte si

Mladí Němci objevili “nemaso”. A činí z toho skoro masovou záležitost

Jezme s láskou: Každý osmý Němec ve věku 15 až 29 let je vegan nebo vegetarián. Nelze se tedy divit, že pro ně vzniká zcela nový segment trhu s výrobky, jimž můžeme říkat “nemléko” a “nemaso”. Jedná se o alternativy k živočišným výrobkům v podobě rostlinných ingrediencí. Zatímco tržby masného průmyslu v Německu klesají, rostlinné náhražky zaznamenávají raketový vzestup. Je nemaso stravou budoucnosti?

Nejčtenější v kategorii Gourmet