Virtuální menu snů

Vydat se dnes do restaurace je vzpomínka na dobu minulou. A tak listuji kulinářskými magazíny a sním o tom, kam všude zajdu, až se brány restaurací zase otevřou. A takto vypadá moje dream menu.

1. Amuse bouche z restaurace Fat Duck v Londýně

Sněz mě, křičí na mne ten začarovaný makarón. Je v nabídce kultovního Hestona Blumenthala, jehož kreativní kuchyň obdivuji od prvního dne otevření. S vůní a příchutí hořko-sladké červené řepy a náplní s křupavým křenovým krémem, může virtuální večeře začít.

2.  Předkrmy ze Strandhotelu v holandském Cadzandu

Sergio Herman je spojení, které obdivuji. Je výborný obchodník – v Beneluxu mu patří několik gourmet restaurací, bister a fastfood řetězců – a stejně výborně vaří. Jeho nasi goreng s řasami chutná lépe než kdekoliv Indonésii, mušle sv. Jakuba jsou jen lehkou pralinkou.

3. Hlavní jídlo z estonské restaurace Ö

„Používám pouze 100procentní estonské ingredience,“ říká šéfkuchař Martin Meikas, který ve svých experimentálních jídlech používá šišky, dřevo a mech k vyvolání vůně lesa. „Měli jsme těstoviny, pizzu, pak přišlo fine dining a street food. Teď už jsme vařili všechno a potřebujeme zklidnit; proto se vracíme zpět ke svým kořenům.“

4. Zákusek pouze z Cococo z Petrohradu

Vypadá jako květináč a voní po čokoládě. Už nemůžu vydržet, až se do té “země” zakousnu!!

Mohlo by vás zajímat

Přečtěte si

Sommelier Jiří Markuzzi: Německý riesling i moravský ryzlink může být skvělý. V Německu však vítězí tradice

Občas má někdo to štěstí, že se narodí se jménem, které předurčí jeho budoucnost. Třeba tak jako majitel vinného obchodu Vino Markuzzi. Jiří Markuzzi se narodil v Česku, ale jeho předkové pocházeli, jak jeho příjmení napovídá, z Itálie. K vínu přivedl Jiřího jeho otec, který za ním (za vínem a s Jiřím) často jezdil na Moravu. Vzhledem k tomu, že se Jiří už na hotelové škole stal sommelierem, od mládí prozkoumá vinný potenciál různých států. S oblibou mluví nejen o Itálii, ale i o Německu. A právě o německých vínech v porovnání s moravskými (a nejen o tom) jsme se s Jiřím bavili.
Přečtěte si

Champagne: Čím by si na Silvestra připil Winston Churchill

„Šampaňské by mělo být suché, studené a zdarma.“ S autorem tohoto citátu Winstonem Churchillem máme něco málo společného. Přiznávám, že také nejraději úřaduji dlouho ráno v posteli, má velká rozhodnutí padnou rovněž vždy ve vaně plné pěny, duchovní sílu čerpám malováním… A co máme společného asi nejvíc, je fakt, že milujeme šampaňské a Francii.
Přečtěte si

Berlínská gastronomie – kebab, currywurst a kryptoměna

V Berlíně je bezmála 10 000 stravovacích zařízení. Vedle místních bizarností jako jsou klobásy zasypané indickou směsí koření nebo bramborák politý jablečným protlakem, nabízí kuchyni celého světa ve špičkovém provedení. Kdo má opravdu hodně času, může ale zkusit vystát frontu před vyhlášeným stánkem s kebabem, který už popírá myšlenku rychlého občerstvení. Experimentovat lze i při placení – podobně jako Praha má i Berlín svá místa umožňující platbu bitcoinem a dalšími kryptoměnami.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu


Aktuálně na německém webu