Historické prameny uvádějí, že za prvními „useknutými hrdly“ stojí napoleonští vojáci – husaři, kteří v dobách napoleonských válek (1803-1815) otevírali svými šavlemi láhve francouzského šampaňského. A byl to právě Napoleon, který pronesl památnou větu, že šampaňské si vítěztvím zašloužíme a po porážce jej potřebujeme. Ale pro sabrage není nutné mít výhradně šampaňské. Zvládneme ji s jakýmkoli kvalitním šumivým vínem, obvykle tím, které bylo vyrobeno metodou druhotné fermentace v láhvi a má tak v sobě dostatečný tlak. Můžeme tak volit sekt, španělskou cavu, italskou franciacortu nebo crémant.
Nepodceňte přípravu! Láhev musí být dostatečně dobře vychlazená a stabilizovaná. Manipulujte s ní před samotnou akcí co nejméně. Ideálně, když si ji dáte chladit do lednice minimálně den před sabráží. Připravte si pro první pokus šavli, mačetu nebo sekeru a ujistěte se, že prostor, který se nachází ve směru, kam budete hrdlo láhve odstřelovat, je prázdný. Poté kompletně sundejte hliníkovou fólii kolem hrdla láhve, agrafu, tedy drátek s korunkou, které drží korek a pokuste se palcem druhé ruky zátku stále jistit. Následně láhev uchopte do jedné ruky za spodní část a to v úhlu zhruba 45 stupňů, přičemž „šev“ na skle musí být směrem nahoru. Po něm vybranou sečnou zbraní několikrát cvičně přejeďte a následně se opřete do místa, kde začíná lem vrchní části láhve, ve kterém je umístěn korek. Po odseknutí držte láhev ještě chvíli ve stejném úhlu a poté nalévejte do sektových sklenic. Ty jsou úzké z toho důvodu, aby sekt co nejméně teplal.
Elegantní způsob odzátkování lahve klasického šumivého vína je vzhledem k efektu považován za adrenalinový a relativně nebezpečný. Tlak uvnitř láhve, který činí minimálně 3 atmosféry, v součinnosti s kinetickou energií (šavle či jiný předmět s pevnou hranou) způsobí krásně čistý lom na konci hrdla a následné uvolnění přetlaku vyplaví eventuální drobné střípky. Odseknutí hrdla klasických bublinek je kreativní součástí slavnostního servisu, oficiálních galavečerů, různých oslav a párty, ale i setkání přátel a rodiny.
Trojnásobný mistr ČR v sabráži Kamil Prokeš a jeho bratr Martin z rodinného vinařství PROQIN se kromě produkce šumivých vín, která vyrábí ručně tradiční metodou kvašením v lahvi, a to nejméně po dobu dvanácti a více měsíců, zabývají právě škokou sabráže. Martin Prokeš je také zakládajícím členem profesního sdružení Klasický sekt. Právě ten pro nás připravil úvodní video týkající se sabráže, které se natáčelo v pálavské galerii vín a vinném sklepě Venuše v Pavlově u Mikulova. Video ZDE:
Více informací o škole sabráže a sektech na: proqin.cz a o pálavské galerii vín na: palavskagalerievin.cz
Sabráž je od slova saber – tedy šavle, tu ovšem ne každý má doma, tak jsme pro náš pokus vyzkoušeli mačetu. Příště zkusíme sekeru a vyjde to na první dobrou. A jak se to povedlo vám?