Zkuste si sabráž!

Pokud jste milovníci šumivých vín, pak jste již slyšeli o pojmu sabráž – elegantní sommeliérské disciplíně, která spočívá v otevírání láhve v prvé řadě šavlí, ale poslední dobou se experimentuje také s jinými a často kuriózními předměty. Pojďte se s námi odseknutí hrdla láhve naučit.

Historické prameny uvádějí, že za prvními „useknutými hrdly“ stojí napoleonští vojáci – husaři, kteří v dobách napoleonských válek (1803-1815) otevírali svými šavlemi láhve francouzského šampaňského. A byl to právě Napoleon, který pronesl památnou větu, že šampaňské si vítěztvím zašloužíme a po porážce jej potřebujeme. Ale pro sabrage není nutné mít výhradně šampaňské. Zvládneme ji s jakýmkoli kvalitním šumivým vínem, obvykle tím, které bylo vyrobeno metodou druhotné fermentace v láhvi a má tak v sobě dostatečný tlak. Můžeme tak volit sekt, španělskou cavu, italskou franciacortu nebo crémant.

Nepodceňte přípravu! Láhev musí být dostatečně dobře vychlazená a stabilizovaná. Manipulujte s ní před samotnou akcí co nejméně. Ideálně, když si ji dáte chladit do lednice minimálně den před sabráží. Připravte si pro první pokus šavli, mačetu nebo sekeru a ujistěte se, že prostor, který se nachází ve směru, kam budete hrdlo láhve odstřelovat, je prázdný. Poté kompletně sundejte hliníkovou fólii kolem hrdla láhve, agrafu, tedy drátek s korunkou, které drží korek a pokuste se palcem druhé ruky zátku stále jistit. Následně láhev uchopte do jedné ruky za spodní část a to v úhlu zhruba 45 stupňů, přičemž „šev“ na skle musí být směrem nahoru. Po něm vybranou sečnou zbraní několikrát cvičně přejeďte a následně se opřete do místa, kde začíná lem vrchní části láhve, ve kterém je umístěn korek. Po odseknutí držte láhev ještě chvíli ve stejném úhlu a poté nalévejte do sektových sklenic. Ty jsou úzké z toho důvodu, aby sekt co nejméně teplal.

Elegantní způsob odzátkování lahve klasického šumivého vína je vzhledem k efektu považován za adrenalinový a relativně nebezpečný. Tlak uvnitř láhve, který činí minimálně 3 atmosféry, v součinnosti s kinetickou energií (šavle či jiný předmět s pevnou hranou) způsobí krásně čistý lom na konci hrdla a následné uvolnění přetlaku vyplaví eventuální drobné střípky. Odseknutí hrdla klasických bublinek je kreativní součástí slavnostního servisu, oficiálních galavečerů, různých oslav a párty, ale i setkání přátel a rodiny.

Trojnásobný mistr ČR v sabráži Kamil Prokeš a jeho bratr Martin z rodinného vinařství PROQIN se kromě produkce šumivých vín, která vyrábí ručně tradiční metodou kvašením v lahvi, a to nejméně po dobu dvanácti a více měsíců, zabývají právě škokou sabráže. Martin Prokeš je také zakládajícím členem profesního sdružení Klasický sekt. Právě ten pro nás připravil úvodní video týkající se sabráže, které se natáčelo v pálavské galerii vín a vinném sklepě Venuše v Pavlově u Mikulova. Video ZDE:

Více informací o škole sabráže a sektech na: proqin.cz a o pálavské galerii vín na: palavskagalerievin.cz

Sabráž je od slova saber – tedy šavle, tu ovšem ne každý má doma, tak jsme pro náš pokus vyzkoušeli mačetu. Příště zkusíme sekeru a vyjde to na první dobrou. A jak se to povedlo vám?

Mohlo by vás zajímat

Shutterstock
Přečtěte si

Knedlíky v Berlíně

Kdo má pocit, že knedlíky jsou pouze českou specialitou, ten by si měl zajet na gurmánský zájezd do Berlína. Najdete je zde totiž na lístku v mnoha restauracích, v těch nejrůznějších variantách a chutích. Vybrali jsme pro vás ty nejznámější.
Přečtěte si

Gault&Millau Guide 2021: TOP 7 berlínských restaurací

“Nikdy nebyla gastronomická rozmanitost tak pestrá, nikdy nebyla kulinářská úroveň vyšší,” řekl Dr. Christoph Wirtz, šéfredaktor průvodce Gault&Millau Guide 2021. Gastronomická bible každoročně oceňuje ty nejlepší. Do nového Průvodce 2021 vydávaného organizací Restaurantlandschafft se dostalo 1 000 německých restaurací. 500 z nich je oceněno až 19,5 body. Berlín, který byl dříve považován za kulinářskou „poušť“, získal pěkných 21 míst. Zde jsou ty nejlepší z nich.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Před Ruskem jsme varovali, ale Berlín to nechtěl slyšet

      ·      08.08.2022
Často slýcháme, že jedním z důvodů pro Putinovo rozhodnutí zahájit svou "ruskou válku" byla skutečnost, že Západ ve svém hodnocení Ruska a jeho záměrů zanedbal historické zkušenosti Východu či spíše střední Evropy. Kdyby tomu bylo jinak a Západ

Aktuálně na německém webu

Wir haben gewarnt, aber Berlin hörte nicht zu

      ·      08.08.2022
Warum hat Putin beschlossen, den Krieg gegen die Ukraine vom Zaun zu brechen? In jüngster Zeit vernimmt man häufig die Meinung, einer der Gründe sei gewesen, dass der Westen versagt habe – auch, weil er die Erfahrungen des Ostens oder, besser gesagt: Mitteleuropas mit Russland