Designblok jinak
Zdálo se, že i tato akce bude kompletně zrušena, ale organizátoři nakonec flexibilně zareagovali na podmínky stanovené vládou a mohli tak ve středu – sice v trochu netradiční podobě – odstartovat dvaadvacátý ročník Designbloku. Svátek všech milovníků designu se letos propojil s bývalým konventem Gabriel Loci, který je přeměněn na galerijní prostor, ale nejen s ním. Za přísných hygienických opatření byly kvůli nouzovému stavu připraveny umělecké a tematické expozice pouze formou výstav a veškerý doprovodný program je samozřejmě zrušen. Tématem výstavy špičkového českého designu je letos Vášeň. Kromě sálů v objektu Gabriel Loci lze navštívit také Musaion Letohrádku Kinských. Celou akci navíc doplňují galerie a obchody po Praze se speciálními instalacemi. Celkem je k vidění 227 expozic tvůrců i výrobců. Podstatné je, že si nejen po celý víkend, ale až do konce října, můžete prostřednictvím 3D prohlídek na webu Designbloku užít výstavní program také online. Díky speciálním 3D scanům si lze prohlédnout všechny instalace vystavujících designérů i firem virtuálně. A nezepomeňte na skvělé online diskuze! Více ZDE
Rozhovor s Janou Zielinski ZDE
Cestování od stolu
Také patříte mezi ty, kteří mají s cestováním spojenou gastronomii? Respektive jste přesvědčeni o tom, že daný region pořádně nepoznáte bez toho, aniž byste ochutnali jeho typickou kuchyni? Tak pokud se chcete takových pocitů alespoň zprostředkovaně dotknout, navzdory tomu, že zůstanete v Česku, pak zajděte do pražské La Verandy. Ta právě kvůli zavřeným hranicím přišla se sympatickým projektem Pozdravy z cest. Restaurace v čele s Jurijem Kolesnikem už dvacet let mapuje vyhlášené kulinární destinace, a proto se rozhodla přenést jejich esenci do svého malebného prostoru, kousek od Staroměstského náměstí. Právě nyní si můžete užít jejich Pozdrav z Kampánie, kterému vévodí mísa různých druhů mušlí s česnekem, petrželkou, olivovým olejem a bílým vínem. Následovat bude listopadový Podzrav z Barcelony a v jeho čele vepřová panenka v sušené šunce, kterou na talíři doplní restované houby, gratinované brambory a chorizo omáčka. Projekt je koncipovaný jako zážitková večeře pro dva, kterou vždy tvoří sezónní předkrm následovaný specialitou typickou pro konkrétní místo. K tomu samozřejmě nechybí ani láhev regionálního vína. Cestovatelsko-kulinární „výlet“ si můžete ve dvou užít za příjemných 1290 Kč. Více ZDE
Do lesa na houby
Kam se vydat tento víkend na výlet? Předpověď počasí je zatím velmi příznivá, takže není důvod k tomu sedět doma. Naopak, vydejte se do přírody a zamiřte rovnou do lesa! Nejen z toho důvodu, že začala sezóna suchohřibů. Takže pokud je vám taková myšlenka sympatická, pak nezbývá nic jiného, než si pořídit košík, kapesní nůž a ponořit se do lesních „lázní“. Ve skutečnosti nemusíte být žádným náruživým sběračem hub, ale spíše to využít jako záminku k očistě těla i ducha. Soustředěnost na hledání potenciálních kandidátů na pánev, rozvážná chůze a nevyšlapané stezky jsou totiž dokonalou kombinací pro zrelaxování. Sami se přesvědčíte o tom, že atmosféra lesa je až meditativního charakteru a – na rozdíl od wellness center – vás zdarma a nerušeně přenese do harmonického klidu a aktivního odpočinku. Vyzkoušejte to!