Fermentace je proces, kdy vládu v kuchyni převezmou mikroorganismy jako jsou bakterie, houby a enzymy. Je to jedna z nejstarších metod uchovávání potravin. A nejen to… fermentované potraviny jsou navíc navýsost zdravé. Pokud vás účinky kvašené zeleniny zajímají, neměl by vám uniknout samostatný článek, který jsme totmuto tématu věnovali. Teď ale zpět do Berlína! Tu skutečně poctivou výrobu tak, jak se provádí již dva tisíce let, najdeme v Schönebergu.
“Chceme lidem ukázat, jak se dělá ta správná fermentace. My jsme z Polska a fermentované potraviny známe doma již od dětství. Obzvlášť v zimě, kdy jsme na stole neměli žádnou čerstvou zeleninu, byla to pro naši kuchyň vítaná alternativa,” říkají majitelé kavárny Bärbucha a vysvětlují, že fermentace není nic komplikovaného, jen se nesmí udělat žádná chyba – použít správné sklo, žádný plast ani kov, vědět, jakou přidat sůl a jaká má být voda. Vlastně nic jiného k výrobě nepotřebujete.
Foto: Bärbucha
Jejich lehce kyselkavé nápoje ze zázvoru, z Earl Grey nebo ibišku, jogurt, kefír a vodní kefír a naložená červená řepa, okurky, zelí, citróny a papriky nejenže opravdu chutnají, ale jsou i potěšením pro naše zažívání. Až zde budete nakupovat, nezapomeňte na jejich hořčici. Ta mi chutná nejvíce. Další informace najdete zde.