Klobása posypaná kari a k tomu radler – o nic méně bizarní volba než smažený eidam s tatarskou omáčkou Foto: Shutterstock
Döner – berlínský objev?
Döner patří k oblíbeným nejen berlínským jídlům, je nedílnou součástí celé německé kuchyně. Traduje se, že Döner byl vynalezen v Berlíně. V roce 1972 Kadir Nurman poprvé vložil šťavnaté grilované maso z rožně do kousku pita chleba. Při procházce městem se dnes zdá, že na každém rohu je alespoň jeden stánek s kebabem. Jedno je jisté, ať už döner kebab pochází odkudkoli: pro Berlíňany je döner nedílnou součástí jejich gastronomie.

Od nejznámějšího berlínského stánku s kebabem se táhne tak dlouhá fronta, až se to míjí se samou podstatou rychlého občerstvení Foto: Shutterstock
The Catch – platba kryptoměnou
Berlínská módní restaurace The Catch v Charlottenburgu je od založení inovativní hub, co se týče gastronomického provozu. Nyní přichází s další novinkou – umožňuje platbu kryptoměnou. To odpovídá kosmopolitnímu duchu restaurace, která na berlínské gastronomické scéně funguje od roku 2019. The Catch se zaměřuje na moderní japonskou kuchyni, její koncept ale pochází z Rigy. Lotyši jsou velmi ambiciózní; další pobočku plánují v Dubaji.
Pro zákazníky je platba kryptoměnou stejně jednoduchá jako kreditní kartou: hosté naskenují QR kód na platebním portálu, neodvádějí žádné další poplatky a zároveň využívají svou kryptoměnu v nejvýhodnějším kurzu. Podnik přijímá všechny běžné kryptoměny.

Foto: Shutterstock
Pizza z Berlína
Jen málokdo ví, že berlínská společnost Freiberger patří ke světovým lídrům na trhu privátních výrobců mražené pizzy. Krachující společnost se 20 zaměstnanci koupil v Berlíně v roce 1976 Ernst Freiberger, syn výrobce zmrzliny. V roce 1986 otevřel v Berlíně-Reinickendorfu tehdy největší výrobnu pizzy v Evropě. Dnes se podle 1400 receptů v jeho 14 závodech v Evropě a USA vyrobí denně více než 3,5 milionu pizzy, které se prodávají ve 30 zemích světa. Berlín je i nadále jedním z výrobních míst a sídlem společnosti.
Currywurst
Mnoho měst prohlašuje, že currywurst se zrodil právě u nich. Berlíňané samozřejmě vědí, že currywurst vynalezla v Berlíně jistá Herta Heuwer, když ve svém stánku s klobásami, na rohu ulice v Charlottenburgu poprvé nabídla svým zákazníkům „Special Curry Bratwurst“ – psalo se 4. září 1949. O deset let později Heuwer nechala zaregistrovat svůj recept u patentového úřadu pod číslem 721319. Jen v Berlíně se dnes prodá přes 70 milionů kusů currywurstu ročně. V celém Německu se výroba odhaduje na 800 milionů kusů ročně.