Michelinské obědy pro nemocnice

Lásku ke kvalitní gastronomii nezastavil ani koronavirus. Michelinská restaurace Field vaří dál, jen někomu jinému, než bylo zvykem – lidem v první linii, kteří drží otěže tempa šíření pandemie pevně ve svých rukou a díky kterým snad už bude tato krize brzy za námi. Podrobnosti nám popsal její šéfkuchař Radek Kašpárek.

Kdo přišel s nápadem vařit pro nemocnice?
Po uzavření restaurací jsme nechtěli sedět doma a tak jsme se se spolumajiteli Fieldu dohodli, že budeme dělat něco užitečného a pomůžeme těm, kteří v první linii bojují s pandemií. Volba padla na dvě nemocnice v našem blízkém okolí.

Jak to probíhá a kolik obědů denně vaříte?
Každé ráno ve všední den se sejdeme, dáme si společně kafe a pustíme se do práce. Okolo jedenácté dopoledne polévku a hlavní jídlo už nakládáme do krabiček a rozvážíme do nemocnice Na Františku a Pod Petřínem (Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského). Do první z nich putuje 100 obědů a do druhé 60 obědů. Jídlo rozvážíme v přepravních boxech našimi auty a umožňuje oddělené stravování zdravotníků z některých oddělení nebo zajistí přísun energie záchranářům při nočních službách.

Máte nějakou zajímavou zpětnou vazbu od nemocničního personálu?
V obou nemocnicích jsou zdravotníci nadšení, napsali nám i děkovný email a jídlo pochválili! Je to pro ně vítaná změna a také dobrý pocit z toho, že na ně někdo myslí a chce jim pomáhat.

Záchranáři a zdravotníci přece jenom potřebují trochu vydatnější obědy, než lidé z kanceláří, kteří k vám převážně byli zvyklí chodit, změnili jste nějak styl jídla?
Vaříme polévky a hlavní jídlo. Většinou je to kvalitní česká klasika jako třeba bramboračka nebo telecí na paprice. Občas vaříme i sladká jídla, zdravotníci tak už od nás měli možnost ochutnat například žemlovku z domácího mazance s vanilkovým krémem.

Kolik lidí z vašeho personálu obědy připravuje a museli jste vlivem krize propouštět?
Obědy vaří parta deseti lidí a pomáhají nám i kolegové z placu – tedy číšníci – s balením a rozvozem. Propouštět jsme bohužel museli. Měli jsme celkem 29 lidí v kuchyni a na place. Propustili jsme devět, ale jsme s nimi domluvení, že hned jak se restauraci začne dařit je bereme zpět.

Vaříte na své náklady, ale jistě vás lze nějak podpořit, jak?
Prostřednictvím Nadace VIA a jejich platformy darujme.cz vybíráme 80 Kč na suroviny na jeden oběd. Zdravotníky tak můžete podpořit koupí jednoho, ale i více obědů. Odkaz je i na našich stránkách https://www.fieldrestaurant.cz/cz/charity a vybírat budeme až do 15. května. S Nadací jsme domluveni, že pokud by se vybralo více peněz, než bude na suroviny potřeba, předáme je nemocnicím jako dar.

Jak dlouho už to probíhá a jak dlouho jste ještě připraveni s vařením obědů pro lidi v první linii vydržet?
Začali jsme vařit 6. dubna a plánujeme vydržet do 15. května. Týden si necháváme na přípravu před otevřením restaurace.

Co plánujete s uvolněním podmínek pro restaurace 11. května?
11. května ještě bohužel nic, protože nemáme zahrádku. Field se bude otevírat 25. května.

Plánujete změnit koncept restaurace i kvůli odlivu cizinců, kteří k vám nyní nebudou chodit?
Už jsme otevřeli rezervace a připravujeme nová menu a do nabídky se vrací i týdenní obědové menu. Ve všední dny se tedy bude ve Fieldu opět podávat oblíbené obědové menu, tříchodové s kávou bude stát 590 Kč, dva chody s kávou potom 490 Kč. Nově bude restaurace nabízet i šestichodové degustační menu a to za 1 800 Kč. K němu si hosté budou moci vybrat ze dvou variant vinného párování, případně zajímavé nealko párování. Zachované zůstane klasické desetichodové degustační menu, které se bude podávat za 3 200 Kč a samozřejmě také a nabídka à la carte.

Existuje z vašeho pohledu i něco pozitivního, co epidemie Fieldu přinesla?
“Určitě stmelení kolektivu. Když jsem kolegy oslovil s možností vaření pro zdravotníky, všichni rádi přišli a pomáhají. Je to takový náš jeden dlouhý team building, ” usmívá se šéfkuchař Fieldu Radek Kašpárek.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.