Michelinské obědy pro nemocnice

Lásku ke kvalitní gastronomii nezastavil ani koronavirus. Michelinská restaurace Field vaří dál, jen někomu jinému, než bylo zvykem – lidem v první linii, kteří drží otěže tempa šíření pandemie pevně ve svých rukou a díky kterým snad už bude tato krize brzy za námi. Podrobnosti nám popsal její šéfkuchař Radek Kašpárek.

Kdo přišel s nápadem vařit pro nemocnice?
Po uzavření restaurací jsme nechtěli sedět doma a tak jsme se se spolumajiteli Fieldu dohodli, že budeme dělat něco užitečného a pomůžeme těm, kteří v první linii bojují s pandemií. Volba padla na dvě nemocnice v našem blízkém okolí.

Jak to probíhá a kolik obědů denně vaříte?
Každé ráno ve všední den se sejdeme, dáme si společně kafe a pustíme se do práce. Okolo jedenácté dopoledne polévku a hlavní jídlo už nakládáme do krabiček a rozvážíme do nemocnice Na Františku a Pod Petřínem (Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského). Do první z nich putuje 100 obědů a do druhé 60 obědů. Jídlo rozvážíme v přepravních boxech našimi auty a umožňuje oddělené stravování zdravotníků z některých oddělení nebo zajistí přísun energie záchranářům při nočních službách.

Máte nějakou zajímavou zpětnou vazbu od nemocničního personálu?
V obou nemocnicích jsou zdravotníci nadšení, napsali nám i děkovný email a jídlo pochválili! Je to pro ně vítaná změna a také dobrý pocit z toho, že na ně někdo myslí a chce jim pomáhat.

Záchranáři a zdravotníci přece jenom potřebují trochu vydatnější obědy, než lidé z kanceláří, kteří k vám převážně byli zvyklí chodit, změnili jste nějak styl jídla?
Vaříme polévky a hlavní jídlo. Většinou je to kvalitní česká klasika jako třeba bramboračka nebo telecí na paprice. Občas vaříme i sladká jídla, zdravotníci tak už od nás měli možnost ochutnat například žemlovku z domácího mazance s vanilkovým krémem.

Kolik lidí z vašeho personálu obědy připravuje a museli jste vlivem krize propouštět?
Obědy vaří parta deseti lidí a pomáhají nám i kolegové z placu – tedy číšníci – s balením a rozvozem. Propouštět jsme bohužel museli. Měli jsme celkem 29 lidí v kuchyni a na place. Propustili jsme devět, ale jsme s nimi domluvení, že hned jak se restauraci začne dařit je bereme zpět.

Vaříte na své náklady, ale jistě vás lze nějak podpořit, jak?
Prostřednictvím Nadace VIA a jejich platformy darujme.cz vybíráme 80 Kč na suroviny na jeden oběd. Zdravotníky tak můžete podpořit koupí jednoho, ale i více obědů. Odkaz je i na našich stránkách https://www.fieldrestaurant.cz/cz/charity a vybírat budeme až do 15. května. S Nadací jsme domluveni, že pokud by se vybralo více peněz, než bude na suroviny potřeba, předáme je nemocnicím jako dar.

Jak dlouho už to probíhá a jak dlouho jste ještě připraveni s vařením obědů pro lidi v první linii vydržet?
Začali jsme vařit 6. dubna a plánujeme vydržet do 15. května. Týden si necháváme na přípravu před otevřením restaurace.

Co plánujete s uvolněním podmínek pro restaurace 11. května?
11. května ještě bohužel nic, protože nemáme zahrádku. Field se bude otevírat 25. května.

Plánujete změnit koncept restaurace i kvůli odlivu cizinců, kteří k vám nyní nebudou chodit?
Už jsme otevřeli rezervace a připravujeme nová menu a do nabídky se vrací i týdenní obědové menu. Ve všední dny se tedy bude ve Fieldu opět podávat oblíbené obědové menu, tříchodové s kávou bude stát 590 Kč, dva chody s kávou potom 490 Kč. Nově bude restaurace nabízet i šestichodové degustační menu a to za 1 800 Kč. K němu si hosté budou moci vybrat ze dvou variant vinného párování, případně zajímavé nealko párování. Zachované zůstane klasické desetichodové degustační menu, které se bude podávat za 3 200 Kč a samozřejmě také a nabídka à la carte.

Existuje z vašeho pohledu i něco pozitivního, co epidemie Fieldu přinesla?
“Určitě stmelení kolektivu. Když jsem kolegy oslovil s možností vaření pro zdravotníky, všichni rádi přišli a pomáhají. Je to takový náš jeden dlouhý team building, ” usmívá se šéfkuchař Fieldu Radek Kašpárek.

Mohlo by vás zajímat

Přečtěte si

Food Week v Berlíně – velká jízda pro chuťové pohárky

Food Week Berlin 2021, který se letos koná od 20. do 29. září, je sice o něco menší než obvykle, ale je stejně vzrušující jako vždy. Zve k objevování nových požitků, k poznávání neznámých způsobů přípravy jídla a vyzývá naše chuťové pohárky vydat se opět na velkou jízdu.
Přečtěte si

Největší hvězdy mezi vegetariánskými restauracemi. Ty nové provozují lidé, do nichž byste to neřekli

Už slyším ty argumenty: Žít bez masa je příliš extrémní! Je to nepřirozené! Člověk je přece všežravec! Strava bez masa nemůže pokrýt nutriční potřeby! Neposkytuje dostatek bílkovin, železa, vápníku apod. A hlavně, vegetariánská a veganská strava je nudná. Ponechme si názory na tyto všechny možné argumenty na jindy, ale tomu poslednímu bodu se podívejme na zoubek.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Kulturní průvodce na léto do Prahy i Berlína

       ·   23.06.2022
Sculpture Line 2022 – sochy opět vyrazí do ulic Vše plyne a vše se mění. Další ročník sochařského festivalu Sculpture line se uvelebil na náměstích, prostranstvích a zákoutích českých, moravských a evropských měst, aby i v komplikované společenské

Aktuálně na německém webu

Kulturtipps für Prag und Berlin

       ·   23.06.2022
Skulpturen gehen wieder auf die Strasse Alles vergeht und alles verändert sich. Das nächste Festival der Bildhauerkunst Sculpture Line wird sich auf den Stadtplätzen, in öffentlichen Räumen und in Winkeln der tschechischen, mährischen und europäischen Städte niederlassen, um die Kraft der Bildhauerkunst auch in einer…