Food Week v Berlíně – velká jízda pro chuťové pohárky

Food Week Berlin 2021, který se letos koná od 20. do 29. září, je sice o něco menší než obvykle, ale je stejně vzrušující jako vždy. Zve k objevování nových požitků, k poznávání neznámých způsobů přípravy jídla a vyzývá naše chuťové pohárky vydat se opět na velkou jízdu.

Po roční přestávce způsobené koronou je Berlin Food Week 2021  opět na scéně! Největší německý festival jídla, v roce 2019 s téměř 60 000 návštěvníky, se tentokráte poprvé uskuteční po celém Německu. Nese se ve znamení dvou témat: udržitelnost a nadregionálnost – restaurace po celém Německu budou podávat menu šetrné ke klimatu. Letos se poprvé uskuteční také kulinářský výměnný program mezi městy. Šéfkuchaři z Hamburku, Frankfurtu a Berlína si na jeden večer vymění pracoviště a představí své osobní verze a vize udržitelné kuchyně. 

Zde je seznam restauraci, které se účastní Food Week:
https://www.berlinfoodweek.de/festival/stadtmenue/

Produkty začínajících podniků a manufaktur najdete na tržnici House of Food na paralelním veletrhu v Bikini Berlin

Krátce před  festivalem spouští tým Berlin Food Week online program pro další vzdělávání v gastronomii. Pod názvem Berlin Food Week Academy vzniká na YouTube kanál s krátkými videi – Digi-Bites. Alexandra Laubrinus, Michael Hetzinger a Alexander van Hessen v nich vedou rozhovory s profesionály a aktéry gastronomické scény. Odborníci poskytují praktické tipy pro oblast kuchyně, servisu a organizace.

Food week v Berlíně.

Výkonná ředitelka Alexandra Laubrinus k projektu říká: “Hledali jsme způsob, jak zpřístupnit praktické znalosti z naší sítě většímu počtu odborníků v celém Německu. Vedeme spoustu rozhovorů se zajímavými herci, tak proč nevyužít kameru? Videa jsou a zůstanou přístupná všem zdarma. Akademii podporuje dlouholetý partner Transgourmet.”

Prvni video je věnováno udržitelnosti: Michael Wickert ze společnosti Glut und Späne v rozhovoru prozrazuje, jak zařadit ryby na jídelníček “udržitelným způsobem”, a že kapr je novým zasvěceným tipem na “udržitelnou” rybu. Jako bychom o tom my Češi nevěděli! Profesionální šéfkuchař Dominik Wetzel ze společnosti Transgourmet dává tipy na kreativní a udržitelný jídelníček – už jste někdy ochutnali majonézu z ořechového oleje a ovesného mléka? 

Mohlo by vás zajímat

Přečtěte si

Největší hvězdy mezi vegetariánskými restauracemi. Ty nové provozují lidé, do nichž byste to neřekli

Už slyším ty argumenty: Žít bez masa je příliš extrémní! Je to nepřirozené! Člověk je přece všežravec! Strava bez masa nemůže pokrýt nutriční potřeby! Neposkytuje dostatek bílkovin, železa, vápníku apod. A hlavně, vegetariánská a veganská strava je nudná. Ponechme si názory na tyto všechny možné argumenty na jindy, ale tomu poslednímu bodu se podívejme na zoubek.
Přečtěte si

Kde se najíst pod širým nebem a mít u toho božský výhled? Pět nejkrásnějších stylových teras v Berlíně

Konečně zase sedět venku! Říká si od konce května v Berlíně každý milovník kultury stolování pod širým nebem. I když stále platí jistá omezení, již se rozhlížíme, kam se v příštích dnech vydáme. Přidáte se k nám? Připravili jsme přehled některých stylových, i když ne vždy známých podniků v hlavním městě.
Přečtěte si

Gault&Millau Guide 2021: TOP 7 berlínských restaurací

“Nikdy nebyla gastronomická rozmanitost tak pestrá, nikdy nebyla kulinářská úroveň vyšší,” řekl Dr. Christoph Wirtz, šéfredaktor průvodce Gault&Millau Guide 2021. Gastronomická bible každoročně oceňuje ty nejlepší. Do nového Průvodce 2021 vydávaného organizací Restaurantlandschafft se dostalo 1 000 německých restaurací. 500 z nich je oceněno až 19,5 body. Berlín, který byl dříve považován za kulinářskou „poušť“, získal pěkných 21 míst. Zde jsou ty nejlepší z nich.

Nejčtenější v kategorii Gourmet