Food Week v Berlíně – velká jízda pro chuťové pohárky

Food Week Berlin 2021, který se letos koná od 20. do 29. září, je sice o něco menší než obvykle, ale je stejně vzrušující jako vždy. Zve k objevování nových požitků, k poznávání neznámých způsobů přípravy jídla a vyzývá naše chuťové pohárky vydat se opět na velkou jízdu.

Po roční přestávce způsobené koronou je Berlin Food Week 2021  opět na scéně! Největší německý festival jídla, v roce 2019 s téměř 60 000 návštěvníky, se tentokráte poprvé uskuteční po celém Německu. Nese se ve znamení dvou témat: udržitelnost a nadregionálnost – restaurace po celém Německu budou podávat menu šetrné ke klimatu. Letos se poprvé uskuteční také kulinářský výměnný program mezi městy. Šéfkuchaři z Hamburku, Frankfurtu a Berlína si na jeden večer vymění pracoviště a představí své osobní verze a vize udržitelné kuchyně. 

Zde je seznam restauraci, které se účastní Food Week:
https://www.berlinfoodweek.de/festival/stadtmenue/

Produkty začínajících podniků a manufaktur najdete na tržnici House of Food na paralelním veletrhu v Bikini Berlin

Krátce před  festivalem spouští tým Berlin Food Week online program pro další vzdělávání v gastronomii. Pod názvem Berlin Food Week Academy vzniká na YouTube kanál s krátkými videi – Digi-Bites. Alexandra Laubrinus, Michael Hetzinger a Alexander van Hessen v nich vedou rozhovory s profesionály a aktéry gastronomické scény. Odborníci poskytují praktické tipy pro oblast kuchyně, servisu a organizace.

Food week v Berlíně.

Výkonná ředitelka Alexandra Laubrinus k projektu říká: “Hledali jsme způsob, jak zpřístupnit praktické znalosti z naší sítě většímu počtu odborníků v celém Německu. Vedeme spoustu rozhovorů se zajímavými herci, tak proč nevyužít kameru? Videa jsou a zůstanou přístupná všem zdarma. Akademii podporuje dlouholetý partner Transgourmet.”

Prvni video je věnováno udržitelnosti: Michael Wickert ze společnosti Glut und Späne v rozhovoru prozrazuje, jak zařadit ryby na jídelníček “udržitelným způsobem”, a že kapr je novým zasvěceným tipem na “udržitelnou” rybu. Jako bychom o tom my Češi nevěděli! Profesionální šéfkuchař Dominik Wetzel ze společnosti Transgourmet dává tipy na kreativní a udržitelný jídelníček – už jste někdy ochutnali majonézu z ořechového oleje a ovesného mléka? 

Mohlo by vás zajímat

Přečtěte si

V Praze se představí německá vína. Ryzlinkem to zdaleka nekončí, ujišťuje znalec

Mikuláš Cylek žil několik let v Německu, kde se nadchl pro tamní vína, která začal pro vlastní potřebu a známým vozit již před patnácti lety do Česka. Dnes se dovozem vín ze třinácti německých vinařských oblastí živí. Bavili jsme se spolu nejen o specifikách německých vín a o aktuálních trendech, ale i o degustační přehlídce vín, kterou chystá 4. listopadu v Praze.
Přečtěte si

EUREF je berlínské „městečko budoucnosti“. A právě odtud míří restaurace the CORD ke kulinářským hvězdám

Gasometer je již 108 let dominantou Berlína-Schönebergu a zná ho snad každý Berlíňan. Na téměř šestihektarovém pozemku se však nachází také kampus EUREF, městečko budoucnosti, které je skutečnou laboratoří přechodu na obnovitelné zdroje energie a jedinou svého druhu v Evropě…. Ne, to jsem nevěděla ani po 35 letech v Berlíně. Stojím na hlavním náměstí se stoprocentně bezemisními budovami; v jedné z nich byla nedávno otevřena lifestylová restaurace the CORD. Pod vedením Thomase Kammeiera, kultovní osobnosti berlínské gastronomie, se vydala na vítěznou cestu ke hvězdám. Příliš mnoho superlativů najednou? Přesvědčte se sami, nebudete litovat.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Před Ruskem jsme varovali, ale Berlín to nechtěl slyšet

      ·      08.08.2022
Často slýcháme, že jedním z důvodů pro Putinovo rozhodnutí zahájit svou "ruskou válku" byla skutečnost, že Západ ve svém hodnocení Ruska a jeho záměrů zanedbal historické zkušenosti Východu či spíše střední Evropy. Kdyby tomu bylo jinak a Západ

Aktuálně na německém webu

Wir haben gewarnt, aber Berlin hörte nicht zu

      ·      08.08.2022
Warum hat Putin beschlossen, den Krieg gegen die Ukraine vom Zaun zu brechen? In jüngster Zeit vernimmt man häufig die Meinung, einer der Gründe sei gewesen, dass der Westen versagt habe – auch, weil er die Erfahrungen des Ostens oder, besser gesagt: Mitteleuropas mit Russland