Food Week v Berlíně – velká jízda pro chuťové pohárky

Food Week Berlin 2021, který se letos koná od 20. do 29. září, je sice o něco menší než obvykle, ale je stejně vzrušující jako vždy. Zve k objevování nových požitků, k poznávání neznámých způsobů přípravy jídla a vyzývá naše chuťové pohárky vydat se opět na velkou jízdu.

Po roční přestávce způsobené koronou je Berlin Food Week 2021  opět na scéně! Největší německý festival jídla, v roce 2019 s téměř 60 000 návštěvníky, se tentokráte poprvé uskuteční po celém Německu. Nese se ve znamení dvou témat: udržitelnost a nadregionálnost – restaurace po celém Německu budou podávat menu šetrné ke klimatu. Letos se poprvé uskuteční také kulinářský výměnný program mezi městy. Šéfkuchaři z Hamburku, Frankfurtu a Berlína si na jeden večer vymění pracoviště a představí své osobní verze a vize udržitelné kuchyně. 

Zde je seznam restauraci, které se účastní Food Week:
https://www.berlinfoodweek.de/festival/stadtmenue/

Produkty začínajících podniků a manufaktur najdete na tržnici House of Food na paralelním veletrhu v Bikini Berlin

Krátce před  festivalem spouští tým Berlin Food Week online program pro další vzdělávání v gastronomii. Pod názvem Berlin Food Week Academy vzniká na YouTube kanál s krátkými videi – Digi-Bites. Alexandra Laubrinus, Michael Hetzinger a Alexander van Hessen v nich vedou rozhovory s profesionály a aktéry gastronomické scény. Odborníci poskytují praktické tipy pro oblast kuchyně, servisu a organizace.

Food week v Berlíně.

Výkonná ředitelka Alexandra Laubrinus k projektu říká: “Hledali jsme způsob, jak zpřístupnit praktické znalosti z naší sítě většímu počtu odborníků v celém Německu. Vedeme spoustu rozhovorů se zajímavými herci, tak proč nevyužít kameru? Videa jsou a zůstanou přístupná všem zdarma. Akademii podporuje dlouholetý partner Transgourmet.”

Prvni video je věnováno udržitelnosti: Michael Wickert ze společnosti Glut und Späne v rozhovoru prozrazuje, jak zařadit ryby na jídelníček “udržitelným způsobem”, a že kapr je novým zasvěceným tipem na “udržitelnou” rybu. Jako bychom o tom my Češi nevěděli! Profesionální šéfkuchař Dominik Wetzel ze společnosti Transgourmet dává tipy na kreativní a udržitelný jídelníček – už jste někdy ochutnali majonézu z ořechového oleje a ovesného mléka? 

Mohlo by vás zajímat

Přečtěte si

V Praze se představí německá vína. Ryzlinkem to zdaleka nekončí, ujišťuje znalec

Mikuláš Cylek žil několik let v Německu, kde se nadchl pro tamní vína, která začal pro vlastní potřebu a známým vozit již před patnácti lety do Česka. Dnes se dovozem vín ze třinácti německých vinařských oblastí živí. Bavili jsme se spolu nejen o specifikách německých vín a o aktuálních trendech, ale i o degustační přehlídce vín, kterou chystá 4. listopadu v Praze.
Přečtěte si

Největší hvězdy mezi vegetariánskými restauracemi. Ty nové provozují lidé, do nichž byste to neřekli

Už slyším ty argumenty: Žít bez masa je příliš extrémní! Je to nepřirozené! Člověk je přece všežravec! Strava bez masa nemůže pokrýt nutriční potřeby! Neposkytuje dostatek bílkovin, železa, vápníku apod. A hlavně, vegetariánská a veganská strava je nudná. Ponechme si názory na tyto všechny možné argumenty na jindy, ale tomu poslednímu bodu se podívejme na zoubek.
Přečtěte si

TOP 8 jídel z Berlína a Braniborska – plus jeden recept

Soljanka, chřest nebo spreewaldské okurky. Ale taky kebab nebo currywurst. Není třeba psát, že stejně jako je rozmanitý Berlín, je pestrá i jeho gastronomie. Ta jde ruku v ruce se širokou národnostní strukturou obyvatel a také s historií země. Jakých je osm tradičních pochoutek z regionu Berlín a Braniborsko?

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Kulturní průvodce na léto do Prahy i Berlína

       ·   23.06.2022
Sculpture Line 2022 – sochy opět vyrazí do ulic Vše plyne a vše se mění. Další ročník sochařského festivalu Sculpture line se uvelebil na náměstích, prostranstvích a zákoutích českých, moravských a evropských měst, aby i v komplikované společenské

Aktuálně na německém webu

Kulturtipps für Prag und Berlin

       ·   23.06.2022
Skulpturen gehen wieder auf die Strasse Alles vergeht und alles verändert sich. Das nächste Festival der Bildhauerkunst Sculpture Line wird sich auf den Stadtplätzen, in öffentlichen Räumen und in Winkeln der tschechischen, mährischen und europäischen Städte niederlassen, um die Kraft der Bildhauerkunst auch in einer…