Po roční přestávce způsobené koronou je Berlin Food Week 2021 opět na scéně! Největší německý festival jídla, v roce 2019 s téměř 60 000 návštěvníky, se tentokráte poprvé uskuteční po celém Německu. Nese se ve znamení dvou témat: udržitelnost a nadregionálnost – restaurace po celém Německu budou podávat menu šetrné ke klimatu. Letos se poprvé uskuteční také kulinářský výměnný program mezi městy. Šéfkuchaři z Hamburku, Frankfurtu a Berlína si na jeden večer vymění pracoviště a představí své osobní verze a vize udržitelné kuchyně.
Zde je seznam restauraci, které se účastní Food Week:
https://www.berlinfoodweek.de/festival/stadtmenue/
Produkty začínajících podniků a manufaktur najdete na tržnici House of Food na paralelním veletrhu v Bikini Berlin.
Krátce před festivalem spouští tým Berlin Food Week online program pro další vzdělávání v gastronomii. Pod názvem Berlin Food Week Academy vzniká na YouTube kanál s krátkými videi – Digi-Bites. Alexandra Laubrinus, Michael Hetzinger a Alexander van Hessen v nich vedou rozhovory s profesionály a aktéry gastronomické scény. Odborníci poskytují praktické tipy pro oblast kuchyně, servisu a organizace.
![](https://www.nnmagazine.cz/wp-content/uploads/2021/09/food-week-1600-shutterstock_1628992807-1024x683.jpg)
Food week v Berlíně.
Výkonná ředitelka Alexandra Laubrinus k projektu říká: „Hledali jsme způsob, jak zpřístupnit praktické znalosti z naší sítě většímu počtu odborníků v celém Německu. Vedeme spoustu rozhovorů se zajímavými herci, tak proč nevyužít kameru? Videa jsou a zůstanou přístupná všem zdarma. Akademii podporuje dlouholetý partner Transgourmet.“
Prvni video je věnováno udržitelnosti: Michael Wickert ze společnosti Glut und Späne v rozhovoru prozrazuje, jak zařadit ryby na jídelníček „udržitelným způsobem“, a že kapr je novým zasvěceným tipem na „udržitelnou“ rybu. Jako bychom o tom my Češi nevěděli! Profesionální šéfkuchař Dominik Wetzel ze společnosti Transgourmet dává tipy na kreativní a udržitelný jídelníček – už jste někdy ochutnali majonézu z ořechového oleje a ovesného mléka?