Japonsko na talíři: To nejlepší v Praze a Berlíně

Zájem o japonskou kuchyni stoupá po celém světě. Jíst autentický japonský pokrm není jen o jídle, vše začíná již vstupem do restaurace. Japonci mají k jídlu velmi silný vtah, který je spojen s mnoha zvyky a tradicemi. Pokud váš vytříbený jazýček dostal chuť na podobnou specialitu, jste na pravém místě. Toto jsou japonské restaurace, které nás v Berlíně a v Praze zaujaly.

BERLÍN // House of Small Wonder

Ráno rozhoduje o úspěchu celého dne, říká jedno přísloví. A k němu neoddělitelně patří i snídaně. Že se dá zajít v Berlíně na snídaní všech chutí, a to v jakékoliv denní i noční hodině není žádnou novinkou. Že ale otevřela v Berlin-Mitte kavárna s brooklynskou atmosférou, japonskou snídaní a fusion japonskou obsluhou, to se až tak často nestává.  

Berlínská pobočka House of Small Wonder z New Yorku je v současné době velmi trendy, což znamená: Nebereme objednávky. Chcete přijít k nám? Tak si vystůjte řadu. My jsme si ji vystáli a byli příjemně překvapeni. Útulná atmosféra v jakémsi střešním studiu se spoustou zelených rostlin vypadá jako kouzelné tajné místo. Japonské curry, vegetariánskou udon polévku, zelené kafe, ale také omelety a croissanty, to vše můžete ochutnat i v rámci „allday brunch”, takže snídat můžete opravdu kdykoliv.

Více informací najdete zde.

PRAHA // Takumi Prague

Když jsem byla před lety v Tokiu, otevřel se mi celý nový svět. Ten kulturní, technologický, společenský, a hlavně gastronomický. Japonská kuchyně je plná lásky k surovinám a pečlivé přípravy, při které má každý krok a postup svůj význam. Za tou pravou japonskou kuchyní ale nemusíte cestovat devět tisíc kilomentrů daleko. Na Senovážném náměstí je zkratka přímo do Japonska – restaurace Takumi Prague. Ta je pobočkou známé značky, kterou v Düsselforfu založil pan Haruhiko Saeki. Ten osobně v Praze dohlédl na autentickou podobu restaurace a jejího menu.

Hned ve dveřích dostanete vřelé “irasshaimase”, více zdvořilou japonskou verzi přivítání. Ať už si z velkého výběru ramenu vyberete kteroukoliv variantu, můžete si být jisti, že dostanete nejlepší ramen v Praze. Navíc zdejší nudle jsou opravdu vynikající, mají perfektní tvrdost i lepivost. Doporučuji také vyzkoušet takoyaki, tradiční pečené kuličky s chobotnicí, nebudete litovat. Interiér je nápaditý a všudypřítomné jednoduché linie dřeva celou atmosféru krásně dokreslují. Zkrátka všechno na tomto místě vás přenese do země vycházejícího slunce.

Více informací najdete zde.

Berlín připravila Danuše Siering, Prahu Veronika Hong.

Mohlo by vás zajímat

Přečtěte si

Sommelier Jiří Markuzzi: Německý riesling i moravský ryzlink může být skvělý. V Německu však vítězí tradice

Občas má někdo to štěstí, že se narodí se jménem, které předurčí jeho budoucnost. Třeba tak jako majitel vinného obchodu Vino Markuzzi. Jiří Markuzzi se narodil v Česku, ale jeho předkové pocházeli, jak jeho příjmení napovídá, z Itálie. K vínu přivedl Jiřího jeho otec, který za ním (za vínem a s Jiřím) často jezdil na Moravu. Vzhledem k tomu, že se Jiří už na hotelové škole stal sommelierem, od mládí prozkoumá vinný potenciál různých států. S oblibou mluví nejen o Itálii, ale i o Německu. A právě o německých vínech v porovnání s moravskými (a nejen o tom) jsme se s Jiřím bavili.
Přečtěte si

Champagne: Čím by si na Silvestra připil Winston Churchill

„Šampaňské by mělo být suché, studené a zdarma.“ S autorem tohoto citátu Winstonem Churchillem máme něco málo společného. Přiznávám, že také nejraději úřaduji dlouho ráno v posteli, má velká rozhodnutí padnou rovněž vždy ve vaně plné pěny, duchovní sílu čerpám malováním… A co máme společného asi nejvíc, je fakt, že milujeme šampaňské a Francii.
Shutterstock
Přečtěte si

Knedlíky v Berlíně

Kdo má pocit, že knedlíky jsou pouze českou specialitou, ten by si měl zajet na gurmánský zájezd do Berlína. Najdete je zde totiž na lístku v mnoha restauracích, v těch nejrůznějších variantách a chutích. Vybrali jsme pro vás ty nejznámější.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu


Aktuálně na německém webu