Grilování patří mezi společenské události, kterých se lidé nevzdají za žádných okolností. Podle některých údajů se dokonce zvyšuje počet grilů, které si zákazníci v této době objednávají on-line. Grilovat lze téměř cokoli, což ale ještě neznamená, že musíte rezignovat na zdravý životní styl. Stačí znát pár chytrých způsobů, jak grilovanou večeři proměnit v o něco zdravější pokrm. Potřebovat k tomu budete už jen kvalitní ingredience například od tradiční české značky OTMA, která nabízí tomatové výrobky prémiové kvality, které se skvěle hodí ke grilování.
Volba masa
Vsaďte raději na kvalitní drůbeží nebo rybí maso. Velmi oblíbené jsou kuřecí paličky či křídla, jsou šťavnatá, nepotřebují příliš kořenit a čas na přípravu nezaberou téměř žádný. Vyzkoušet ale můžete i nejrůznější špízy, díky nimž sní zeleninu i ten, kdo ji jinak odmítá. Mezi kousky masa „propašujte“ kousky papriky, cukety, lilku nebo třeba dýně. I špízy se přitom dají připravit z rybího masa, skvěle chutnají například ty z lososa, který nemá téměř žádné kosti, a tak je na tento účel ideální. Nezapomeňte k němu napíchnout i plátek citronu přeloženého na polovinu.
Příprava? Jedině marinování
Marinované maso je křehčí, stačí mu kratší doba na grilu a bylinky v marinádách snižují množství nežádoucích látek, které při grilování vznikají. Dbejte však nejen na obsah čerstvých bylinek, ale také na nízký obsah tuku. Místo majonézy je nejlepší použít víno, ocet, citron nebo limetkovou šťávu, skvělá je i sójová omáčka nebo med. Studie dokazují, že kvalitním marinováním bez tuku můžete snížit tvorbu škodlivých látek během grilování o 92 % až 99 %. Ideální je také grilovat menší kousky masa, protože jsou rychleji hotové. Maso neotáčejte vidličkou a nepíchejte do něj – používejte grilovací kleště.
Zelenina místo pečiva
Na jídelním stole během grilování většinou bývá stejné (nebo možná dokonce větší) množství pečiva jako masa. Zkuste ho jednou dát úplně pryč a raději místo něj připravte třeba dva druhy salátů, anebo jen syrovou pokrájenou zeleninu. Variantou přílohy mohou klidně být i brambory či batáty, a sladký kukuřičný klas také chutná téměř všem.
Zdravé ochucení
Na ochucení jídla nepoužívejte kořenící směsi, obsahují totiž příliš soli. Budou vám stačit bylinky, sůl, pepř a kvalitní omáčky bez zbytečných konzervantů a přídatných látek. Nemusíte se ale vzdávat ani oblíbených pochoutek – například kečup Gurmán v jemné i ostré variantě neobsahuje škrob, lepek, ani barviva. Obě varianty se hodí ke každému grilovanému masu a zelenině. Další možností je Barbecue omáčka, která má výraznou rajčatovou chuť, typické grilovací kouřové aroma a dodá správný říz jakémukoli druhu masa. Omáčku s cibulkou a česnekem zase můžete podávat jako dip, který dodá jídlu, ale třeba i grilované zelenině ten správný šmrnc.
Dezert z grilu
Všichni jsme už někdy slyšeli, že během grilování vzniká celá řada zdraví škodlivých látek,které mají dráždivé a karcinogenní vlastnosti. Nemůže za to gril jako takový, ale rozklad tuku, který odkapává z masa na rozžhavené uhlí, a odtud se teplým vzduchem dostávají na grilovanou pochutinu. Věděli jste ale, že na ovoci a zelenině se tyto látky netvoří? O důvod víc, proč zeleninu použít místo přílohy, a ovoce zase jako zdravý dezert. Skvěle chutná grilovaný ananas, mango, ale třeba i jablka či hrušky.
Chcete ještě nějakou inspiraci? Vyzkoušejte následující jednoduchý recept nejen ke grilování.
Batátové chipsy s česnekem a omáčkou z kečupu a bylinek
Lupínky můžete udělat z brambor klasických, ale pokud máte chuť zkusit něco nového, doporučujeme batáty. Česnek jim dodá říz a v kombinaci s kečupovou omáčkou s cibulkou a zakysanou smetanou jsou skvělým mlsáním k domácímu kinu, a zároveň jsou mnohem zdravější než kupované chipsy.
Tip: Pečené batáty jsou měkčí a zdravější, zatímco ty smažené, v kvalitním slunečnicovém oleji, jsou křupavější.
Ingredience na chipsy:
2 batáty
1/3 hrnku oleje
2 lžičky bramborového škrobu
1 lžička sušeného česneku Vitana
1 lžička soli
Ingredience na omáčku:
5 lžic kečupu Otma
½ šalotky
1 jarní cibulka
snítka hladkolisté petržele
sůl, pepř, chilli dle chuti
zakysaná smetana
Postup:
Batáty oloupete, omyjete a nastrouháte, nebo nakrájíte na tenké plátky (budete potřebovat velmi ostrý nůž). V míse rozpustíte v horké vodě škrob a brambory v ní necháte 10 minut máčet. Pak je vyndáte z lázně, pečlivě osušíte, a potřete olejem. Česnek smícháte se lžičkou škrobu (budou křupavé) a solí, brambory směsí posypete. Pečete asi půl hodinky, dokud nezezlátnou. Zeleninu na omáčku nakrájíte najemno. V misce smícháte všechny ingredience a podáváte s brambůrkami a zakysanou smetanou. Pro fajnšmekry: Brambory můžete posypat tvrdým sýrem, nebo sýr na brambůrkách nechat zapéct.
Více o OTMA produktech najdete zde.