Lieferando, světová online platforma pro rozvoz jídla, analyzovala 30 nejoblíbenějších národních kuchyní světa v hlavních městech. V Berlíně jich našla 28. Na prvním místě se zde umístila italská kuchyně, následovaná čínskou a japonskou. Německá a britská kuchyně přistály v polovině tabulky. Norská a filipínská kuchyně jsou na posledním místě.
Z pětitisíc gastropodniků v Berlíně jsou nejčastěji zastoupeni Italové s aktuálně 1383 restauracemi, vietnamskou kuchyni najdete ve 438 restauracích a německou kuchyni nabízí 398 berlínských podniků.
Kulinářský Berlín
Nejen kulturní a noční scéna, ale i gastronomie je jedním z nejdůležitějších důvodů pro cestování do Berlína: jídlo v restauraci je druhou nejoblíbenější aktivitou během pobytu v hlavním městě, hned po návštěvě památek.
Pomalu ale jistě si berlínská kulinářská scéna vydobyla i přední místo v „hvězdičkovém“ světě. Michelinský průvodce restauracemi ve svém posledním vydání označil Berlín za hlavní město německých gurmánů: Berlín má v současné době 28 michelinských hvězdiček ve 21 restauracích, včetně tříhvězdičkové restaurace „Rutz“, pěti dvouhvězdičkových restaurací „Horváth“, „Coda“, „Lorenz Adlon Esszimmer“, „Facil“ a „Tim Raue“ a 15 restaurací s jednou hvězdičkou.
Zelenina v hlavní roli
Na kulinářském nebi září i nová hvězda – zelenina. Ta přinesla Berlínu označení hlavního veganského města Evropy. Vegani v Berlíně mají opravdu velký výběr: najdou zde veganské butiky, supermarkety a festivaly. Kalendář veganů najdete ZDE. A protože udržitelnost obecně hraje v bezmasé kuchyni významnou roli, důležité je i důsledné zamezení vzniku odpadu. Restaurace „Frea“ je dokonce první veganskou „zero waste“ restaurací na světě a nejen z tohoto důvodu byla oceněna zelenou hvězdou Michelin.
Maso – to nejlepší
Současně se do popředí zájmu ale dostává i maso. S novým povědomím a požadavky na potraviny hrají zvířata stále důležitější roli. Nejde jen o chuť, renesanci zažívá i chov a zpracování masa. V řeznictví „Kumpel und Keule“ je v centru jejich zájmu transparentnost, řemeslná výroba a původ masa. Restaurace „Brooklyn Berlin“, originální newyorský steakový chrám, nabízí pouze maso nejvyšší kvality. V restauraci „The Grand“ je americký gril Southbend zárukou výjimečně křehkého masa. Příznivce italské kuchyně přitahuje „ToTheBone“. Pokrmy, které zde vznikají, jsou inspirovány severoitalskou kuchyní. Maso pochází z přírodní rezervace v Pyrenejích v nadmořské výšce 1 800 metrů.
To sladké na konec
Kdo říká, že dezert nemůže být hlavním chodem? René Frank z restaurace „Coda“ byl v mezinárodním žebříčku vyhlášen nejlepším cukrářem na světě. Ve své restauraci, která byla oceněna dvěma michelinskými hvězdičkami, podává kompletní menu složené výhradně z dezertů v nečekaných, vždy vzrušujících variacích, například se sušeným kysaným zelím nebo lékořicovou solí.
V restauraci „Pars“ si pochutnáte na zajímavých pralinkách. Experimentují zde nejen s ingrediencemi, ale i tvarem a pocitem. Všechny pralinky se vyrábějí ručně a kombinují klasické chutě s neobvyklými přísadami, jako je červená řepa, kopr nebo smrkové jehličí.