Špičková gastronomie v Německu trpí kvůli lenivosti zákazníků

Časy se mění. Velkou změnou právě prochází i klasická luxusní gastronomie, až bychom mohli získat dojem, že v Německu už se nebudeme moci najíst “jak bohové ve Francii“. Ztratí se stará hvězdná kuchyně?

Jako příklad uvádí gurmánský portál Gourmewelten hvězdnou restauraci Caroussel v hotelu Bülow Palais v Drážďanech, která se nyní sloučila s bistrem. Toto opatření je jen dalším stupněm obecně pozorovatelné změny ve špičkové gastronomii, jejímž cílem je snížit strach vstoupit do špičkových podniků. Koronová krize s nabídkou vyzvednutí jídla nebo dovozu domů tento trend ještě posílila. 

“Spojujeme městskou neformálnost našeho bistra s kulinářskými finesami naší fine diningové restaurace,“ hlásí Bülow Palais, kde se restaurace nyní jmenuje Caroussel Nouvelle. Podle nálady a příležitosti si hosté budou moci vybrat z nabídky luxusní kuchyně nebo klasických jídel bistra. Gastronomie se tak chce zbavit pověsti zkostnatělé a elitářské kuchyně.

Jídlo je prý politický akt

V Mnichově právě probíhá rekonstrukce tradiční restaurace Tantris, která byla před 50 lety jednou z prvních restaurací oceněných michelinskou hvězdou v Německu. V legendárním komplexu vařila tehdy německá kuchařská hvězda první velikosti Eckart Witzigmann. Nyní se vedle klasické restaurace Tantris brzy objeví nová à la carte restaurace Tantris DNATantris Bar.

Berlín jde i v gastronomii svojí revoluční cestou. Majitelé kreuzbergské restaurace Nobelhart & Schmutzig vyjadřují politický postoj a ekologicky hlásají: “Jídlo je vždy politický akt.“ Jejich motto “brutally local“ klade důraz na výrobce potravin v okolí Berlína. To má za následek například odříkání se citronů, tuňáka a čokolády.

Už žádná žabí stehýnka

Hanni Rützlerová, která se zabývá výzkumem trendů v potravinářství, říká: “Z etických důvodů jsou pryč foie gras a žabí stehýnka, ale také klasická vína zvučných jmen a vysokých cen. Naopak vzrušující je nyní kvašená zelenina, staré odrůdy ovoce a zeleniny, maso ze vzácných plemen zvířat nebo starých krav, stejně jako regionální vinařské sekty nebo domácí šťávy.“

Koronavirová krize ještě více probudila zájem o regionální potraviny a posílila jejich prodejní kanály. Stále více restauratérů přehodnocuje své koncepty a přichází s odvážnějšími a modernějšími přístupy. Luxus je dnes definován jinak než v minulých desetiletích. Stále více hostů dbá na to, aby se stravovali “dobře“, a ne “nóbl“.  

Příjemný kontakt s hostem je důležitější než bohatě prostřený stůl. Zručnost řemesla, kvalita materiálů a autenticita jsou důležitá měřítka, která rozhodují, kam se lidé dnes zajdou najíst. Gastronomie totiž získala velkého konkurenta – pohodlnost až lenivost zůstat doma a nechat si jídlo dovézt.

Mohlo by vás zajímat

Shutterstock
Přečtěte si

Knedlíky v Berlíně

Kdo má pocit, že knedlíky jsou pouze českou specialitou, ten by si měl zajet na gurmánský zájezd do Berlína. Najdete je zde totiž na lístku v mnoha restauracích, v těch nejrůznějších variantách a chutích. Vybrali jsme pro vás ty nejznámější.
Přečtěte si

Sommelier Jiří Markuzzi: Německý riesling i moravský ryzlink může být skvělý. V Německu však vítězí tradice

Občas má někdo to štěstí, že se narodí se jménem, které předurčí jeho budoucnost. Třeba tak jako majitel vinného obchodu Vino Markuzzi. Jiří Markuzzi se narodil v Česku, ale jeho předkové pocházeli, jak jeho příjmení napovídá, z Itálie. K vínu přivedl Jiřího jeho otec, který za ním (za vínem a s Jiřím) často jezdil na Moravu. Vzhledem k tomu, že se Jiří už na hotelové škole stal sommelierem, od mládí prozkoumá vinný potenciál různých států. S oblibou mluví nejen o Itálii, ale i o Německu. A právě o německých vínech v porovnání s moravskými (a nejen o tom) jsme se s Jiřím bavili.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu


Aktuálně na německém webu