Špičková gastronomie v Německu trpí kvůli lenivosti zákazníků

Časy se mění. Velkou změnou právě prochází i klasická luxusní gastronomie, až bychom mohli získat dojem, že v Německu už se nebudeme moci najíst “jak bohové ve Francii“. Ztratí se stará hvězdná kuchyně?

Jako příklad uvádí gurmánský portál Gourmewelten hvězdnou restauraci Caroussel v hotelu Bülow Palais v Drážďanech, která se nyní sloučila s bistrem. Toto opatření je jen dalším stupněm obecně pozorovatelné změny ve špičkové gastronomii, jejímž cílem je snížit strach vstoupit do špičkových podniků. Koronová krize s nabídkou vyzvednutí jídla nebo dovozu domů tento trend ještě posílila. 

“Spojujeme městskou neformálnost našeho bistra s kulinářskými finesami naší fine diningové restaurace,“ hlásí Bülow Palais, kde se restaurace nyní jmenuje Caroussel Nouvelle. Podle nálady a příležitosti si hosté budou moci vybrat z nabídky luxusní kuchyně nebo klasických jídel bistra. Gastronomie se tak chce zbavit pověsti zkostnatělé a elitářské kuchyně.

Jídlo je prý politický akt

V Mnichově právě probíhá rekonstrukce tradiční restaurace Tantris, která byla před 50 lety jednou z prvních restaurací oceněných michelinskou hvězdou v Německu. V legendárním komplexu vařila tehdy německá kuchařská hvězda první velikosti Eckart Witzigmann. Nyní se vedle klasické restaurace Tantris brzy objeví nová à la carte restaurace Tantris DNATantris Bar.

Berlín jde i v gastronomii svojí revoluční cestou. Majitelé kreuzbergské restaurace Nobelhart & Schmutzig vyjadřují politický postoj a ekologicky hlásají: “Jídlo je vždy politický akt.“ Jejich motto “brutally local“ klade důraz na výrobce potravin v okolí Berlína. To má za následek například odříkání se citronů, tuňáka a čokolády.

Už žádná žabí stehýnka

Hanni Rützlerová, která se zabývá výzkumem trendů v potravinářství, říká: “Z etických důvodů jsou pryč foie gras a žabí stehýnka, ale také klasická vína zvučných jmen a vysokých cen. Naopak vzrušující je nyní kvašená zelenina, staré odrůdy ovoce a zeleniny, maso ze vzácných plemen zvířat nebo starých krav, stejně jako regionální vinařské sekty nebo domácí šťávy.“

Koronavirová krize ještě více probudila zájem o regionální potraviny a posílila jejich prodejní kanály. Stále více restauratérů přehodnocuje své koncepty a přichází s odvážnějšími a modernějšími přístupy. Luxus je dnes definován jinak než v minulých desetiletích. Stále více hostů dbá na to, aby se stravovali “dobře“, a ne “nóbl“.  

Příjemný kontakt s hostem je důležitější než bohatě prostřený stůl. Zručnost řemesla, kvalita materiálů a autenticita jsou důležitá měřítka, která rozhodují, kam se lidé dnes zajdou najíst. Gastronomie totiž získala velkého konkurenta – pohodlnost až lenivost zůstat doma a nechat si jídlo dovézt.

Mohlo by vás zajímat

Přečtěte si

Akce Taste Fake Milk – 3. 11. v Černé labuti ochutnáme přehlídku rostlinných mlék

Ve čtvrtek 3. listopadu vypukne v Domě Černá labuť Na Poříčí akce Taste Fake Milk. Hlavní roli sehrají alternativy k živočišnému mléku. Ty bude možné ochutnat, porovnat, výhodně nakoupit a také jim nakouknout pod pokličku. Na místě totiž budou přímo jejich výrobci a propagátoři, kteří rozklíčují jejich podstatu a smysl. Akce navazuje na úspěšný event Taste Fake Meat a opět bude plná doprovodného programu, zajímavých speakerů, osobností a inspirace!
Přečtěte si

Food Week v Berlíně – velká jízda pro chuťové pohárky

Food Week Berlin 2021, který se letos koná od 20. do 29. září, je sice o něco menší než obvykle, ale je stejně vzrušující jako vždy. Zve k objevování nových požitků, k poznávání neznámých způsobů přípravy jídla a vyzývá naše chuťové pohárky vydat se opět na velkou jízdu.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Kulturní průvodce na léto do Prahy i Berlína

       ·   23.06.2022
Sculpture Line 2022 – sochy opět vyrazí do ulic Vše plyne a vše se mění. Další ročník sochařského festivalu Sculpture line se uvelebil na náměstích, prostranstvích a zákoutích českých, moravských a evropských měst, aby i v komplikované společenské

Aktuálně na německém webu

Kulturtipps für Prag und Berlin

       ·   23.06.2022
Skulpturen gehen wieder auf die Strasse Alles vergeht und alles verändert sich. Das nächste Festival der Bildhauerkunst Sculpture Line wird sich auf den Stadtplätzen, in öffentlichen Räumen und in Winkeln der tschechischen, mährischen und europäischen Städte niederlassen, um die Kraft der Bildhauerkunst auch in einer…