Špičková gastronomie v Německu trpí kvůli lenivosti zákazníků

Časy se mění. Velkou změnou právě prochází i klasická luxusní gastronomie, až bychom mohli získat dojem, že v Německu už se nebudeme moci najíst “jak bohové ve Francii“. Ztratí se stará hvězdná kuchyně?

Jako příklad uvádí gurmánský portál Gourmewelten hvězdnou restauraci Caroussel v hotelu Bülow Palais v Drážďanech, která se nyní sloučila s bistrem. Toto opatření je jen dalším stupněm obecně pozorovatelné změny ve špičkové gastronomii, jejímž cílem je snížit strach vstoupit do špičkových podniků. Koronová krize s nabídkou vyzvednutí jídla nebo dovozu domů tento trend ještě posílila. 

“Spojujeme městskou neformálnost našeho bistra s kulinářskými finesami naší fine diningové restaurace,“ hlásí Bülow Palais, kde se restaurace nyní jmenuje Caroussel Nouvelle. Podle nálady a příležitosti si hosté budou moci vybrat z nabídky luxusní kuchyně nebo klasických jídel bistra. Gastronomie se tak chce zbavit pověsti zkostnatělé a elitářské kuchyně.

Jídlo je prý politický akt

V Mnichově právě probíhá rekonstrukce tradiční restaurace Tantris, která byla před 50 lety jednou z prvních restaurací oceněných michelinskou hvězdou v Německu. V legendárním komplexu vařila tehdy německá kuchařská hvězda první velikosti Eckart Witzigmann. Nyní se vedle klasické restaurace Tantris brzy objeví nová à la carte restaurace Tantris DNATantris Bar.

Berlín jde i v gastronomii svojí revoluční cestou. Majitelé kreuzbergské restaurace Nobelhart & Schmutzig vyjadřují politický postoj a ekologicky hlásají: “Jídlo je vždy politický akt.“ Jejich motto “brutally local“ klade důraz na výrobce potravin v okolí Berlína. To má za následek například odříkání se citronů, tuňáka a čokolády.

Už žádná žabí stehýnka

Hanni Rützlerová, která se zabývá výzkumem trendů v potravinářství, říká: “Z etických důvodů jsou pryč foie gras a žabí stehýnka, ale také klasická vína zvučných jmen a vysokých cen. Naopak vzrušující je nyní kvašená zelenina, staré odrůdy ovoce a zeleniny, maso ze vzácných plemen zvířat nebo starých krav, stejně jako regionální vinařské sekty nebo domácí šťávy.“

Koronavirová krize ještě více probudila zájem o regionální potraviny a posílila jejich prodejní kanály. Stále více restauratérů přehodnocuje své koncepty a přichází s odvážnějšími a modernějšími přístupy. Luxus je dnes definován jinak než v minulých desetiletích. Stále více hostů dbá na to, aby se stravovali “dobře“, a ne “nóbl“.  

Příjemný kontakt s hostem je důležitější než bohatě prostřený stůl. Zručnost řemesla, kvalita materiálů a autenticita jsou důležitá měřítka, která rozhodují, kam se lidé dnes zajdou najíst. Gastronomie totiž získala velkého konkurenta – pohodlnost až lenivost zůstat doma a nechat si jídlo dovézt.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Vandals Marka Schovánka v Praze

       ·   22.09.2024
Pochází z Prahy. Dětství strávil v kanadském exilu, což zásadně formovalo jeho citlivost vzhledem k identitě a kulturnímu rozhraní. Dnes Mark Schovánek žije a tvoří střídavě v Berlíně a v Praze. 

Netušené zážitky na festivalu FALL v DOXu

       ·   17.09.2024
Alberto Manguel, Max Porter, bratři Quayové Bianca Bellová, Ali Kazma, Dimitri Verhulst či Josef Bolf jsou jen některé z osobností, které budou v příštích dnech moci potkat návštěvníci pražského Centra pro současné umění DOX.

České tóny Dvořákovy Prahy 

       ·   10.09.2024
„To byl nářez!“, prohlásil na konci koncertu pán sedící vedle mě. Stejné nadšení sdílel zaplněný sál pražského Rudolfina, ve kterém bouřlivý standing ovation nebral konce. Letošní Dvořákova Praha nemohla začít lépe.

Aktuálně na německém webu

Vandals von Marek Schovánek in Prag

       ·   22.09.2024
Marek Schovánek wurde in Prag geboren und verbrachte seine Kindheit mit seinen Eltern im kanadischen Exil, was seine Sensibilität für Fragen der Identität, des Exils und der kulturellen Schnittstellen grundlegend prägte. Heute lebt und arbeitet

Unerahnte Erlebnisse auf dem Fall-Festival in DOX

       ·   17.09.2024
Alberto Manguel, Max Porter, Gebrüder Quay, Bianca Bellová, Ali Kazma, Dimitri Verhulst oder Josef Bolf sind nur einige von vielen Persönlichkeiten, denen man in der kommenden Tagen im Zentrum für die Gegenwartskunst DOX in Prag

Festhalten und Erden 

       ·   02.09.2024
„Das Seil ist ein Anker“, behauptet die deutsche, in Barcelona lebende Trapeze-Künstlerin Vivian Friedrich. Zum Schluss des Prager Akrobatik-Zirkuses Letní Letná führte sie das Stück Kristall Bohème auf. Darin thematisiert sie ihre böhmischen Wurzeln.